2012. április 9.

Tojáslikőrös tojás és társai



Még az utolsó pillanatban Húsvét előtt szert tettem egy sima tojásalakú polikarbonát formára, így beindult a töltött (fél)tojások gyártása. Összesen négyféle ízben készítettem:

- meggy & marcipán rózsaszínű csokival díszítve, a töltelék receptjét itt találjátok

- mogyorónugátos & tonkababos matchával színezett zöld csokival díszítve, a töltelék receptje itt olvasható

- dulce de leche & tejcsoki tejcsokicsíkokkal díszítve, ehhez házilag, sűrített tejből készült dulce de lechét (recept itt) kevertem össze olvasztott tejcsokival, 2:1 arányban (tehát 10 dkg dulce de leche + 5 dkg olvasztott tejcsoki)

- és tojáslikőrös fehércsoki-csíkokkal díszítve.
Az az igazság, hogy azt hittem, én nem szeretem a tojáslikőrt. Aztán még Németországból indulásunk előtt beugrottam a kedvenc likőrboltomba Heidelbergben, ahol meg lehet kóstolni a szimpatikusnak tűnő likőröket, és adtam neki egy esélyt. És rájöttem, hogy ez isteni, olyan, mint a madártej leve, csak alkohollal! Ráadásul cuki nyuszis üvegben árulták. Tehát nyuszi hazajött velem. A tölteléket nem bonyolítottam túl, éppen csak annyi fehér csokit tettem hozzá, hogy a lezáráshoz elég szilárd legyen.

Húsvéti bonbonválaszték :)

Hozzávalók kb. 20 nagyobb bonbonhoz/tojáshoz:
- 7 dkg fehér csokoládé
- 2 ek. habtejszín
- kb. 0,7 dl tojáslikőr

- 25 dkg étcsokoládé
- 2-3 dkg fehér csoki a csíkokhoz



A burok díszítéséhez a 2-3 deka fehér csokit megolvasztom és temperálom, majd egy kivágott nejlonzacskó segítségével tetszőleges csíkokat, pöttyöket, mintákat rajzolok a forma belsejébe. Ezután temperálom az étcsokoládét, és elkészítem a csokiburkot polikarbonát vagy szilikon formában. Hűtőbe teszem a formát.
 A töltelékhez a tejszínt megmelegítem, majd beledobom a fehér csokit, és megolvasztom (ha szükséges, utánmelegítem). Leveszem a tűzhelyről az olvadt tejszínes fehér csokit, és hozzáöntöm a tojáslikőrt, majd összekeverem. (Én semmiképpen sem akartam a tojáslikőrt melegíteni vagy forralni, nehogy bármennyi is elillanjon az értékes alkoholtartalmából.) Egy kb. majonéz sűrűségű masszát kell kapnunk, ha ennél hígabb, adjunk még hozzá pár deka fehér csokit felolvasztva, ha túl sűrűnek érezzük, akkor mehet bele még tojáslikőr. Abszolút pontos mennyiségeket itt nem tudok megadni, mert a tojáslikőr sűrűségétől függ minden (az enyém nagyon sűrű volt).
A krémet beletöltöm a csokihüvelybe, és egy órára hűtőbe teszem, hogy bebőrösödjön. Ezután az étcsoki maradékát újratemperálom, és lezárom a bonbonokat. Kb. egy óra hűtés után kiborítom a tojásokat a formából.



A töltött tojásokon kívül még üreges csokitojások is készültek, ezúttal liofilizált áfonyaporral színezett és ízesített fehér csokiból.


6 megjegyzés :

Gesztenye receptjei írta...

Zsuzsi!
Ez nem semmi, rengeteget dolgozhattál vele, fantasztikus kínálat:-))

Julia írta...

Zsuzsi, a bonbongyáros...:-) A tojáslikőröset én is megcsináltam, nagyon finom lett, sikere volt! Köszi a receptet (még a face-n olvastam) :-)

Praliné Zsuzsi írta...

Zsuzsa, köszönöm :) Örömmel csináltam, és nagy sikerük volt :))

Julia, de jó, hogy ízlett! Gondoltam, hogy időben nem tudom ide feltenni, ezért is írtam be a fb-ra, de így jövőre is meglesz :)

Mary írta...

Nagyon szép mindegyik! Én meg a sok sütögetés mellet nem tudtam bonbont készíteni! :(

Praliné Zsuzsi írta...

Mary, köszönöm! Szerintem Húsvét után is örülni fog a család a bonbonjaidnak! ;) Nálunk Anya sütögetett, így én ráértem csokizni :)

Mary írta...

Szívesen Zsuzsi! :) Majd talán jövőhéten összejön, mert ezen a héten még egy torta készül Tiborom névnapjára! :)