2012. április 4.

Szeder-Guinness bonbon



Nagy kedvencem a Guinness a sörök között: mély, karakteres íze remekül passzol az étcsokoládéhoz, ezt már tavaly megtapasztaltam, amikor készítettem egy Guinness-es bonbont citrommal ízesítve. Azonban még Szent Patrik napjára egyik kedvencem, William Curley egy izgalmas Guinness-trüffellel rukkolt elő, ahol egyrészt feketeribizli-pürével párosította a sört, másrészt pedig muscovado cukorral emelte ki a karakteres ízét. Curley egy videóreceptben pontosan bemutatja - megadva az összetevőket is - hogyan készíti el a trüffelt, érdemes megnézni a videót, már csak a trüffelkészítés technikája miatt is. Például én nem is tudtam, hogy szitával távolítják el a felesleges kakaóport a kész trüffelekről!


Én némileg átvariáltam az alapreceptet: feketeribizli helyett szedret használtam, illetve az arányokon is módosítottam: lágyabb ganache-t készítettem, amit polikarbonát formába töltöttem, és egy csepp szederpürével egészítettem ki.



Hozzávalók kb. 20 bonbonhoz:
- 15 dkg szeder (lehet fagyasztott is, helyette mehet pl. erdei gyümölcs)
Szeder-Guinness ganache:
- 55 g étcsokoládé (nálam 60%)
- 12 g szederpüré
- 5 g muscovado cukor (vagy helyette méz)
- fél dl Guinness
- 7 g vaj
- 2 ek. habtejszín
Csokiburok:
- 20 dkg étcsokoládé (nálam 70%)
- 2-3 dkg fehér csokoládé
- liofilizált áfonyapor (elhagyható)



A szedret leturmixolom és átpasszírozom, majd jó sűrűvé beforralom (kb. 10 perc). A püréből 12 grammnyit a cukorral, a tejszínnel és a Guinness-szel megmelegítek, majd beledobom az étcsokoládét, és egyneművé keverem. Végül hozzákeverem a vajat, és hagyom kicsit kihűlni.
A fehér csokoládét megolvasztom, hozzákeverem az áfonyaport (ami lilásra színezi), temperálom, majd egy kivágott nejlonzsákba töltöm, és csíkokat rajzolok vele a forma mélyedéseibe. Különösen elvetemültek - mint én - kiírhatják a "Guinness" szót is betűnként, ám itt vigyázni kell arra, hogy tükörírásban írjuk a betűket! Hagyjuk, hogy a színes csoki szobahőmérsékleten megdermedjen.
Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt a polikarbonát (vagy szilikon) formában. Hűtő, míg megszilárdul.



Egy kiskanál segítségével egy-egy pöttynyit adagolok a maradék szederpüréből a mélyedések aljára, majd erre adagolom a ganache-t egy nejlonzsák segítségével, hagyva helyet a lezáráshoz. A formát hűtőbe teszem, míg a ganache bebőrösödik.
Az étcsoki maradékát újratemperálom, majd egy órára hűtőbe teszem a formát. Végül egy puha anyagra kifordítom a kész bonbonokat, és a maradék Guinness mellé megkóstolok párat :)



6 megjegyzés :

kiralyhedi írta...

Imádom az összes alkotásod. Egytől-egyig :)

Amiért most benézek: Szeretnék átadni Neked 2 bloggerina díjat, részletek az oldalamon.

További szép napot!

gionetta írta...

ÁÁÁÁÁÁÁ! Hát ez már megint csúcs Zsuzsi! Ismét elindult a vezérhangya, van szeder otthon, Guiness majd csak kerül valahonnan. Csak én tortában gondolkodom, Életem Párjának szülinapjára. :-)) Valahogy mindig Tőled jönnek a szülinapi tortarecept ötletek! :-))

Judyt írta...

Nemrég én is csináltam egy Guinness macaront, félig meddig a te ganache-od alapján. Szerintem is tök szuper ízvilág a csokival :) Egyszer ezt is tesztelni fogom ;)

Praliné Zsuzsi írta...

Maskara, köszönöm szépen, mindjárt át is nézek hozzád!

Gionetta, örülök, hogy jó ötleteket találsz nálam :)

Judyt, fúúú macaronban is szuper lehet!!

Petra írta...

Ez szuper! Most néztem meg közelebbről és odavagyok! :))))
Nagyon tetszik a forma is.

Praliné Zsuzsi írta...

Viki, nagyon szépen köszönöm, remélem, nálatok is jól telt a Húsvét!

Petra, örülök, hogy tetszik! A forma is nagy kedvencem, pont jó betűket beleírni :DD