2012. február 16.

Marcipánmousse-szal töltött csokicsésze



Eredeti tervem ez volt: gránátalmapürével és marcipánmousse-szal töltött csokicsésze... ugye, milyen menőn hangzott volna? :) Sose próbáltam még kifacsarni és beforralni a gránátalma levét, de egyszer mindent ki kell próbálni! A beforralt gránátalmalé azonban ízében leginkább a főtt krumplira emlékeztetett, így ezt elvetettem :) A marcipánmousse viszont szuper ötlet volt: a fehér csokis marcipánkrémet felvert tejszínhabbal lazítottam és pillecukorral "mousse-osítottam": légies, habos, könnyed, isteni! Alá rejtettem egy pötty amaréna meggyből készült aromás lekvárt, a tetejére pedig kandírozott rózsa került díszítésnek.

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
Marcipánmousse:
- 5 dkg marcipánmassza
- 3 dkg fehér csoki
- 1,5 dl tejszín
- 3 db nagyobb pillecukor (marshmallow) - lemértem, egészen pontosan 23 gramm a három darab :)
- fél vaníliarúd

- 20 db csokicsésze (étcsokiból)
- 3 ek. amaréna meggy lekvár (vagy bármilyen gyümölcspüré)
- kandírozott rózsa díszíteni

Elkészítem a csokicsészéket az itt leírtak szerint (ebbe a bejegyzésbe időközben beszúrtam egy jó kis neten talált videót a papírkapszlikban készült csokicsészékről - érdemes megnézni!). A marcipánmousse-hoz fél deci tejszínt a vaníliamagokkal megmelegítek, majd belereszelem a marcipánmasszát, beletördelem a fehér csokit, és beletépkedem a pillecukrot, és addig keverem, míg egynemű masszát nem kapok. Hagyom hűlni. A maradék egy deci tejszínt kemény habbá verem, majd a marcipános krémhez forgatom. Hűtőbe teszem legalább 2-3 órára.
A csokicsészék aljára egy-egy pötty amaréna meggy lekvárt adagolok, majd habzsákból rányomom a marcipánmousse-t. Kandírozott rózsával díszítem. Figyelem: a rózsát érdemes közvetlenül tálalás-fogyasztás előtt rászórni, mert a mousse nedvességtartalmától picit megfolyósodik, ha áll egy ideig!


10 megjegyzés :

Seffer Lilla írta...

A marcipán igazán jó választás. Megint csodaszépet alkottál. A gránátalma pedig szerintem nem hiányzik belőle!

Vianne írta...

Vmi baj volt akkor azzal a gránátalmával... én készítettem már belőle zselét és teljesen jól működött.

http://levendulaescsokolade.blogspot.com/2012/01/chilis-granatalmazsele-fehercsokiban.html

De tény, hogy így is teljesen szuper lett:)

Praliné Zsuzsi írta...

Lilla, köszönöm szépen!!

Vianne, igen, azóta én is rájöttem, hogy nem lehetett elég érett szegény gránátalma (a csésze még decemberben készült, azóta már volt sikeres gránátalmás kísérletem is más sütihez, meg láttam a szép fehér csokis kombót nálad is), de akkor a mousse már készen volt, valamit tenni kellett alá ;)

Ilumilu írta...

Épp marcipánkockát majszolok. :)
Ez isteni lehet, a krémjét biztos elkészítem! Köszi a receptet :))

Katucikonyha, írta...

Tökéletes ez így, ahogy van! :-)

Praliné Zsuzsi írta...

Ilumilu, nagyon szívesen! Szerintem sokmindenhez (pl. kekszek, torták, pohárkrémek) lehet használni ezt a mousse-t!

Katuci, köszönöm :))

Petra írta...

Zsuzsi, ez így is nagyon menő! Bele is szerelmesedtem a marcipánkrémedbe. Állati jó! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Ha, menő, akkor megnyugodtam :))) Köszönöm, Petra! :)

Unknown írta...

Nagyon jól néz ki! A marcipán az egyik kedvenc hozzávalóm Milyen pontos vagy hogy még a pillecukrot is lemérted :)

Praliné Zsuzsi írta...

Vikvi, köszönöm!! A pillecukrot Facebook-os kérésre mértem le utólag, de így sokkal egyértelműbb lett a reci, úgyhogy jó kérdés volt ott :)