2012. február 8.

After Eight szívecskék


No akkor gyúrjunk rá lassan a Valentin-napi hangulatra! Bevezetésnek szívecske, bár nem rózsaszín - egyelőre :)
Nagyon szeretem a mentolos After Eight csokit, de eddig azért nem készítettem, mert úgy gondolom, nekem tömény lenne a mentás töltelék egy rendes méretű polikarbonát bonbonformában elkészítve. De ekkor beugrott, hogy még a sárga csokiolvasztómhoz van egy szívecske alakú műanyag formám, amiben simán lehetne vékony, töltött csokifalatokat is készíteni. Így már szuper volt a töltelék aránya nekem is!
A mentaízt két úton adtam a töltelékhez: egyrészt a tejszínben borsmenta teafiltereket kiáztatva, illetve a Birgán Anditól, nagyon kedves virtuális ismerősömtől ajándékba kapott mentaszirupból adtam még hozzá. A szép zöld színt is ettől nyerte a töltelék :) Egyszerű megoldás lehet még borsmentakivonatot használni, ilyen recept Katucinál és a BalhÉtteremben olvasható.
A szíveket halványzöld csokicsíkokkal díszítettem, amit szintén magam készítettem fehér csokit matcha teaporral beszínezve. Már készül egy bonbon full zöld burokban, természetesen színezve :)





Hozzávalók 15 db szívecskéhez/bonbonhoz:
Töltelék:
- 6 dkg fehér csokoládé
- 3 ek. habtejszín
- 1 filter borsmentatea vagy 1 púpos tk. szálas mentatea
- 3 tk. mentaszirup (pl. Monin márkájú, szerintem az Ázsia Bt. boltjában van; de lehet sk. is készíteni pl. így)
Csokiburok:
- 20 dkg étcsokoládé
- 2-3 dkg fehér csokoládé
- fél kávéskanálnyi matcha teapor



Először a mentás tölteléket készítem el. A tejszínt megmelegítem egy bögrében, majd belelógatom a filteres teát vagy a szálas teát egy teatojásban, és hagyom 1-2 órát állni. Ezután a tejszínt ismét megmelegítem, majd beledobom a darabokra tört fehér csokit, és addig keverem, míg egynemű masszát nem kapok. A végén hozzáadom a mentaszirupot, és hűlni hagyom a krémet.
Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd ugyanúgy készítem el a csokihüvelyt a műanyag formában, mint ahogy a polikarbonátban szoktam. Hűtő, míg a csoki megdermed. Azután beleadagolom a tölteléket, hagyva helyet a lezáráshoz. Ismét hűtőbe teszem egy rövid időre.

A sima műanyag forma, lezárás előtt

Az étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom a szívecskéket. Kb. fél órát hűtöm, majd óvatosan kiborítom a kész csokikat.
A fehér csokit megolvasztom, majd hozzákeverem a matcha teaport (ha sötétebb zöldet szeretnénk, akkor többet) és temperálom. Egy zacskóba töltöm, amin nagyon pici lyukat vágok, és vékony csíkokat rajzolok a csokival a szívekre. Megvárom, hogy a színes csoki megdermedjen.




***

És a poszt végére egy jó hír: a múlt héten megkeresett a Délmagyarország Csongrád megyei napilap szerkesztője, hogy a lap kéthetente megjelenő Gasztro magazin mellékletébe küldjek recepteket a gasztrobloggereket bemutató állandó rovatba. Így a mai napon a Délmagyarország/Délvilág (sőt, a Győr-Moson-Sopron megyei Kisalföld napilap) olvasói velem is találkozhattak egy dupla oldalon :) A három megjelent recept mindegyike korábban már szerepelt a blogon (nagyon szűkös volt a határidő, konkrétan másnapra kellett küldenem a recepteket és a fotókat), ebből kettőt (a tortát és a csokiszeletet) a szerkesztő asszony választotta ki a blogról. Mivel ez egy két alkalomra szóló felkérés, két hét múlva szerdán ismét benne leszek a magazinban.


10 megjegyzés :

Harangi Anna írta...

Fúúú, ezek annyira jól néznek ki!!! Kedvencem az After Eight, biztosan ki fogom próbálni!! :))

Unknown írta...

Huh ezt mindenképp elkészítem Anyukámnak. Nagyon klassz dolgok vannak a magazinban, igazán remek válogatás. Kár hogy nem jutok hozzá :(

marisz57 írta...

Gratulálok az újságbeli szereplésedhez, meg a legújabb bonbonjaidhoz is!
Matcha teához még mindig nem jutottam hozzá,pedig zöld színezéshez nagyon kellene.

Gesztenye receptjei írta...

Gratulálok a megjelenéshez:-)))
Örülök, hogy szerepelsz az újságban, nagy dolog ez:-)
A csoki nagyon klassz lett!:-)

Praliné Zsuzsi írta...

Anna, örülök, hogy tetszik!!

Vikvi, köszönöm!! :) A magazin tényleg jó, én mindig otthon Csongrádon olvasgattam bele. Különösen ötletes az "Ebéd 2500 Ft-ból" rovat, ahol különféle, zömmel Csongrád megyei szakácsok állítanak össze 3 fogásos ebédet 4 főre ennyiből.

Marisz, köszönöm!! Pesten én az Ázsia Bt.-nél (Vámház körút) vettem, vidéken szerintem bioboltban lenne érdemes érdeklődni!

Gesztenye, nagyon köszönöm a kedves szavaid!!

Vianne írta...

Hű Zsuzsi, ez nagyon jò hír!! Szívből gratulàlok:))
A bonbon csodàs! Brillirozol mostanâban;))

Praliné Zsuzsi írta...

Vianne, köszönöm, Tőled különösen jólesik ez!

Névtelen írta...

Gratulálok a még ismertebbé váláshoz! :)
Nagyon gusztákat alkotsz mostanában (is), és nagyon szorgalmas is vagy! :)
Su

Edó írta...

Igazán helyed van az újságban,mert profi dolgokat készítesz!Gratulálok,nagyon szuper!:)

Praliné Zsuzsi írta...

Su, nagyon köszönöm, igyekszem továbbra is szorgalmasan hozni a reciket :D

Edó, köszönöm a kedves szavaid!!