2011. december 6.

Meggypálinkás - fahéjas praliné



A kedvenc heidelbergi likőrboltomban (itt írtam róla) sikerült finom meggypálinkát beszereznem. Az aszalt meggy felhajtása már komolyabb kihívásnak bizonyult, végül sokadik próbálkozásra egy bioboltban bukkantam rá. Így végre kibővíthettem a pálinka-aszalt gyümölcs repertoáromat a meggyes-meggypálinkás darabbal. Egy hétig áztattam a meggypálinkában az aszalt meggyet, majd apróra vágva fahéjas étcsokiganache-ba kevertem. A durván alkoholos belsőt csajszis rózsaszín csíkokkal álcáztam :)



Hozzávalók 15 darabhoz:
- 2 ek. aszalt meggy
- annyi meggypálinka, amennyi a meggyet ellepi (fél-egy deci)
- 5 dkg + 20 dkg étcsokoládé
- fahéj
- 0,5 dl tejszín
- 2-3 dkg rózsaszín Valrhona csoki a díszítéshez (elhagyható vagy fehér csokira cserélhető)

Az aszalt meggyet egy hétre, de legalább 2-3 napra beáztatom a meggypálinkába.
A ganache-hoz a tejszínt az ízlés szerinti mennyiségű fahéjjal megmelegítem, majd beledobom az apróra tört 5 dkg étcsokit, és addig keverem, míg egynemű masszát nem kapok. A végén belekeverek még egy kanálnyit abból a pálinkából, amiben a meggy ázott. A pálinkából kiveszem a meggyet, apróra vágom, és a ganache-hoz keverem.
A 20 dkg étcsokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt szilikon vagy polikarbonát formában. Hűtőbe teszem, míg a csoki megszilárdul újra.
A mélyedésekbe beleadagolom a tölteléket, hagyva helyet a lezáráshoz is. Ismét hűtő rövid ideig.
Az étcsoki maradékát újratemperálom, majd talpazom a bonbonokat. Kb. egy óra hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.
A rózsaszín csokit megolvasztom és temperálom (a fehér csokival egyező módon kell temperálni), majd nejlonzsákba töltöm, aminek a végén nagyon pici lyukat vágok. A bonbonokat kis távolságra egymástól sütőpapírra sorakoztatom, és csíkokat csurgatok rájuk a csokiból.



Miután a rózsaszín csoki megszilárdul, egy késsel óvatosan elválasztom a bonbonokat a sütőpapírról, ha kell, kozmetikázom a rózsaszín csíkok végét.


10 megjegyzés :

Unknown írta...

Szeretném megkérdezni,hogy milyen fajta fehér csokit használsz? Ugyanis én már több fajtával is próbálkoztam, és egyiket sem sikerült vízgőz felett felolvasztani. Ha jól emlékszem, mikróban sem. Összeáll nagyméretű gombócokká, és akármeddig hagyom a vízgőz felett, nem olvad. Nem értem hogy miért, hisz az étcsokit alig teszem fel, kettőt keverek rajta, már szépen folyós lesz.

Vianne írta...

Nagyon dögös a szerkòja:)

Aszalt meggyes-meggypàlinkàs nàlam is készült de chilivel.

Ibolya!
Vigyazni kell a fehercsokival mert könnyen megég, ha csomòba összeàll vszínű hogy mâr megègett. Fontos lekapcsolni a hőforràst és csak aztán tenni vízgőz fölè a csokit. A Lidl-s, Aldis fehércsokik teljesen jòl működnek. Ha már fele felovadt, vedd le a gőzről és úgy keverd tovàbb, fel fog olvadni ès nem ég meg. (max 40 fokra melegedhet)

Praliné Zsuzsi írta...

Ibolya, ahogy Vianne is írja, én is a lidlis, aldis fehér csokikat ajánlom, én azokat használom. Bővebben az általam használt csokikról ebben a posztban írtam: http://www.pralineparadicsom.hu/2011/11/kerdezz-felelek-alapok-bonbonozashoz.html (5. pont).

Vianne, tényleg, szép lila dobozban voltak! :) Nekem egy chocome-s csoki járt a fejemben, ahol nagyon tetszett a meggy-fahéj páros :)

Petra írta...

Szuper íz, és ez a díszítés... Odavagyok! :)

Unknown írta...

Nagyon jól néz ki :) Azt szeretném kérdezni, hogy aszalt vörös áfonyához te milyen italt tudnál elképzelni? Nincs nagyon hozzá ötletem :( viszont szeretnék készíteni belőle valami férfinak valót. Előre is köszi :)

Praliné Zsuzsi írta...

Petra, akkor egyezik az ízlésünk :)))

Vikvi, köszi! Szerintem valamilyen piros bogyós gyümölcsből készült pálinka (meggy, málna pl.) illik az áfonyához vagy semleges vodka, ami plusz ízt nem ad hozzá, csak jó alkoholos lesz tőle! :)

Kati írta...

Nem semmi ez a bonbon, csodaszép:)

Unknown írta...

Köszi :)

Katucikonyha, írta...

Annyira vagány ez a bonbon, a Valrhona tényleg olyan alatta, mint egy darabka szappan. :-) Csodás a színe. A töltelék fenomenális!

Praliné Zsuzsi írta...

Kati, köszönöm!

Vikvi, nincs mit!

Katuci, köszönöm! én már csak a páleszes bonbonokhoz húzok :D