2011. december 21.

Diógrillázsos-marcipános kocka


Egy last minute ajándék- vagy desszertötletet hoztam a Karácsony előtti véghajrában. Nagyon egyszerűen elkészíthetőek a kockák, a diógrillázs-daraboktól és a mézes diótól mégis különlegesek. Kis dobozkában látványos ajándék lehet - már ha meg tudunk válni tőlük :)

Hozzávalók kb. 12 darabhoz:
Marcipánrétegek:
- 10 dkg marcipánmassza
- 1 csapott tk. őrölt kávé
Étcsokiganache:
- 5dkg étcsokoládé
- 4 ek. tejszín
- 1 kk. vaj
Diógrillázs:
- egy kis marék dióbél
- 2-3 ek. cukor
Bevonás & díszítés:
- 20 dkg étcsokoládé
- kávészem alakú csoki


A marcipánba belegyúrom az őrölt kávét, majd a marcipánmasszát két darab sütőpapír között vékonyra nyújtom, és két 10x10 cm-es kockát vágok ki belőle.
A cukrot karamellizálom, és belekeverem a durvára aprított dióbelet, majd a diógrillázst sütőpapírra terítem hűlni. Ha kihűlt, aprítógépben felaprítom.
Az étcsokiganache-hoz a tejszínt megmelegítem, majd beledobom az összetört étcsokit, és addig keverem, míg fel nem olvad. Ekkor hozzáadom a vajat és a diógrillázst. Az első kávés marcipánlapot 10x10 cm-es krémeskeretbe fektetem, majd ezen eloszlatom egyenletesen a ganache-t, végül lefedem a második marcipánlappal. (Krémeskeret nélkül is elkészíthetjük, a ganache nem lesz olyan folyékony, ha várunk pár percet, mielőtt rákenjük az első marcipánlapra, majd óvatosan nyomjuk rá a másodikat.)
Az összeállított "szendvicset" egy éjszakára a hűtőben hagytam, majd másnap kockákra vágtam. A bevonáshoz az étcsokit megolvasztottam és temperáltam (porított kakaóvaj nélkül, a 3. módszerrel - először 28 fokra hűtöttem a csokit, majd visszamelegítettem kb. 32 fokra), majd egyenként megmártottam benne a kockákat. Sütőpapírra ültek, míg a csoki vissza nem szilárdult.

Míg friss a csokimáz, kávészem alakú csokival és mézes dióval díszítettem a kockákat. A mézes diók ötletét Nellinél találtam: a diószemeket mézbe forgattam, lecsepegtettem, majd 200 fokon kb. 8 percig sütöttem, végül hagytam kihűlni.


9 megjegyzés :

Kreatív konyha írta...

Tényleg nagyon különlegesek! És milyen szépek!

Petra írta...

Isteni finomak lehetnek! Nagyon szépen mutatnak a kis dobozkában. :)

Unknown írta...

Fincsik lehetnek. Nagyon jók a diók rajtuk :)

Nelli írta...

Biztos vagyok benne, hogy nagyon finom!:-)

Praliné Zsuzsi írta...

Kreatív konyha, köszönöm!

Petra, köszönöm, imádom a diót, így gyorsan fogytak a mintapéldányok :)

Vikvi, köszi! A mézes diók Nelli érdeme :)

Nelli, a tőled kölcsönzött mézes diók jó helyre kerültek :)

Gesztenye receptjei írta...

Szépségeset alkottál megint.
Az én kedvenceim az ilyen kockák, amit mártani kell.
Most vettem egy tatai cukrász nagykerben én is ilyen kávéalakú csokikat, gondoltam valami kockacsoki tetején jól mutatna:-)))) (bár van formám is hozzá:-)), de neked előbb jutott eszedbe:-)) megint egyet gondoltunk:-)))

Katucikonyha, írta...

Tényleg jó lehet ilyet kapni, mert odaadni nem tudnám... :-) Csodásan néznek ki, főleg így négyesben, a mézes dió meg csak még feljebb emeli a történetet.

Erika írta...

Én biztos nem tudnék megválni tőlük!:))

Praliné Zsuzsi írta...

Gesztenye, köszönöm! A kávészemeket egy német Pennyben vettem, de pl. a kis sárga csokiolvasztóhoz is adtak kávészem-öntőformát. Én még kávés tortára tettem :)

Katuci, csak egy részét ajándékoztam el ;)

Erika, :DD