2011. december 29.

Csíkos nugátszelet



Még a tübingeni csokoládéfesztiválon sikerült fehéres színű tejszínes nugátot (Sahne-Nougat) vennem. Kézenfekvő volt, hogy ebből csak csíkos nugátszelet lehet, párosítva a hagyományos barna színű mogyorónugáttal. Első gondolatom az volt, hogy krémeskeretben készítem el a rétegeket, de aztán eszembe jutott, hogy mókásabb lesz az összhatás, ha a szilikon bonbonkapszlikba öntöm a rétegeket, és különböző formájú csíkos nugátalakzatokat öntök. A tetejére egy kis étcsokival mogyorógrillázst ragasztottam: az eredmény tömény és mogyorós, igazi nugátimádóknak való! (Még jó, hogy van egy a háznál! :D)



Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
- 10 dkg fehér tejszínes nugát*
- 10 dkg sima barna mogyorónugát
- 1 db tonkabab
- 2-3 dkg étcsoki
- 3 dkg cukor
- 1 kis marék törökmogyoró



A kétféle nugátot felolvasztom, a barna színű nugátba reszelek egy tonkababot, hogy egy kicsit feldobja a mogyorós ízt. A kapszlik aljába először kanalazok az egyik nugátból, minden kapszlit óvatosan hozzáütögetek a munkapulthoz, hogy egyenletesen terüljön el a nugátmassza. Hűtőbe teszem, míg meg nem szilárdul az első réteg (mélyhűtővel gyorsabb; ha a szilárdulást nem várjuk meg, a rétegek összemosódnak, és foltos lesz csíkos helyett, bár az is szép szerintem). Erre jön a második réteg, ezúttal a másik színű nugátból, majd ismét hűtő. Harmadik réteg, majd hűtő. Negyedik réteg, végül én egy egész éjszakán át hűtöttem a nugátkockákat. A rétegezés közben természetesen újramelegíthetjük a nugátot, ha kezd visszaszilárdulni. Fontos, hogy a nugát ne legyen forró, mert akkor felolvasztja a már megszilárdult réteget a friss réteg alatt.
Másnap a cukrot karamellizálom, és beleforgatom a héjától megtisztított törökmogyorót (180 fokon 6-7 perc pirítás után a héjakat ledörzsölöm). Sütőpapírra terítem, majd aprítógéppen durvára aprítom.
A nugátokat kifordítom a szilikon kapszliból. Az étcsokit megolvasztom (temperálni nem szükséges feltétlenül ezúttal), majd egy ecsettel bekenem a tetejét a nugátkockáknak egyenként, és a csokira ragasztok egy-egy csipetnyi mogyorógrillázst.

Tipp: krémeskeretben vagy egy lapos edényben (10x10 cm) is elkészíthetjük a négy réteget. Dermedés után kockákra vágjuk.




*A fehér tejszínes nugátot sajnos nem tudom, Magyarországon hol lehet megvásárolni (kommentben szívesen fogadok tippet!). A neten ugyan találhatók receptek a házi változatra, de ezeket nem tudom, hogy működnének a nugátszeletben újraolvasztva. Javaslatom a tejszínes nugát helyettesítésére mogyorós fehércsoki-ganache:
Hozzávalók:
- 10 dkg fehér csokoládé
- 0,3 dl tejszín
- 2 csapott ek. darált mogyoró (vagy akár makadámiadió)

A tejszínt megmelegítem, majd beledobom a fehér csokit aprítva. Addig keverem (szükség szerint picit tovább melegítve), míg egynemű masszát nem kapok. Ebbe belekeverem a finomra darált mogyorót, majd második  és negyedik rétegként a barna nugátra adagolom, követve a fenti receptet.

8 megjegyzés :

hekvanc írta...

Nem szeretem a nugátot, mégis elindult a nyálelválasztásom. :-) Nagyon szépek.

Mary írta...

Nagyon mutatósak! :)

Vianne írta...

nagyon csinik lettek:)

Petra írta...

Gyönyörűek! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Vanca, Mary, Vianne, Petra: köszönöm nektek, örülök, hogy tetszik!

Garffyka írta...

Ó, nagyon guszták! Ráadásul szeretem a nugátot is, a pralinét is, a mogyorót is :)

Praliné Zsuzsi írta...

Garffyka, köszönöm szépen!

Harangi Anna írta...

Nagyon szépek lettek, imádom a nugátot!!