2011. november 16.

Csokicsésze készítése & könyvajánló


A születésnapomra kaptam nemrég a Die kleine Pralinenmanufaktur (írta Corinne Jausserand; Königswinter, Heel Verlag, 2011) című kis zsebkönyvet. Na jó, bevallom, súgtam az ajándékozómnak, ugyanis nem is annyira a kis könyvecske fogott meg, hanem a harminc darab szilikon pralinékapszli, amit a könyvhöz adtak. Már tavaly Bécsben is felfigyeltem arra a trendre, ami egyre inkább általánossá válik (legalábbis bécsi és németországi élményeim alapján), hogy egy-egy szakácskönyvet a hozzáillő eszközzel együtt árulnak: lehet venni kenyeres szakácskönyvet kis szögletes kenyérformával, muffinos könyvet muffinformával, bonbonos könyvet bonbonmártogatókkal, táblás csokis könyvet táblás csoki formával, sőt kávés könyvet kávésbögrével is. Szerintem ez nagyon praktikus, ha megajándékozunk valakit (pl. magunkat :D), egyből ki lehet próbálni a recepteket, mert megvan a megfelelő konyhai eszköz hozzá.


Kép innen.

Na de vissza a kis könyvecskéhez. A nagyon friss kiadású recepteskönyv (eredeti kiadás: 2010, Larousse) direkt a kis szilikonformákhoz készült, kizárólag ezekhez tartalmaz recepteket. Először egy 15 pontba szedett képes útmutatót kapunk a formák használatához, kezdve a csoki megfelelő olvasztásával, majd jön a temperálás, a csokiburok elkészítése a kis formákban, a töltelék összeállítása, megtöltés, lezárás, díszítés. Minden lépés egy-egy kis oldalt kap, ahol szép, jó minőségű képet találunk, így különösebben mélyebb némettudás sem kell a rövid magyarázó szövegekhez.
Ezután húsz recept következik, mindegyiket szépen dizájnolt, jó minőségű fotó illusztrál. A recepteknél a legtöbb esetben töltött bonbon készül, tehát a kis szilikonformák kvázi a bonbonformát helyettesítik, míg négy esetben csokicsésze készül a kis kapszlikban, amikbe lezárás nélkül kerül a töltelék. Általában a klasszikus ízkombinációk jelennek meg a receptekben: étcsokiganache töltelék, csoki-karamell-mandula, étcsoki-kávé, étcsoki-kandírozott narancs, stb. De vannak izgalmasabb ízpárosítások is, pl. tejcsoki-kumquat-pekándió, fehér csoki-matcha tea, tejcsoki-citromkrém, étcsoki-chili-rózsabors, stb. Így nagyon hasznos kezdő és haladó bonbonozóknak egyaránt a kis könyvecske ötletadónak.

A pralinéformákban engem leginkább a csokicsésze készítésének a lehetősége fogott meg már azelőtt, hogy egyáltalán belelapoztam volna a kapszlikkal egybecsomagolt könyvecskébe. Összesen hat formában találunk kapszlikat a dobozban: kerek, szív, csillag, négyzet, ovális és rombusz. Nem is bírtam sokáig várni, nekiálltam csokicsészéket gyártani a múlt hétvégén. Eddig háromféle töltelék készült bennük (jönnek majd szépen sorban a blogon!), de nagyon-nagyon sok ötletem van még erre is :)

Akiknek nincsenek szilikon kapszlijaik, azok nyugodtan használjanak papírkapszlikat, lehetőleg kicsit vastagabb papírból készülteket (pl. fémes külsejű Wilton márkájú kapszlik az Ázsia Bt. boltjában). A papírkapszlis megoldáshoz itt egy szuper videó (bár a nő elég idegesítő benne!).







Hozzávalók kb. 15 csokicsészéhez:
-20 dkg csokoládé (ét-, fehér vagy tejcsokoládé - attól függően, hogy milyen tölteléket tervezünk)

Szükséges eszközök:
- szilikon bonbonkapszli vagy keményebb papírból készült papírkapszli
- iskolai ecset


A kis kapszlik



A temperált csoki és az előkészített kapszlik

1. A csokoládét megolvasztom, majd a beoltó módszerrel temperálom. (Temperálni nem feltétlenül szükséges ebben az esetben, csak tartsuk hűtőben a kész csészéket.)



Egy pötty csokit...



...ecsettel szétterítek...



...kicsurgatom a felesleget...

...és voilá!

2. Fogok egy kapszlit, és egy kiskanállal egy kis adag olvasztott csokit pöttyentek bele, ezt ecsettel szétterítem, és egy határozott mozdulattal kiöntöm a felesleges csokit.






3. Majd egy sütőpapírral bélelt tálcára fektetem a kicsokizott kapszlit fejjel lefelé, hogy a csoki egyenletesen szét tudjon terülni a falán. Ezt minden kapszlival megcsinálom; közben, ha szükséges újramelegítem (és temperálom) a csokit.


4. Ha készen vagyok, felfordítom a kapszlikat, és hűtőbe teszem, míg a csoki megszilárdul. (Igyekezni kell a lehető legkevésbé összecsokizni a kapszli peremét, hogy "fogást" találhassunk majd rajta a kapszli lehámozásakor!)



5. Ha a csoki megszilárdult a kapszlikban, megolvasztom a csoki maradékát (temperálni már nem kell), majd az ecsettel még egyszer átkenem, hogy elég vastag legyen a csokicsésze, ne törjön össze, amikor kiszedjük a kapszliból.

6. Ismét hűtöm, míg a csoki megszilárdul.
7. Végül óvatosan lehámozom a kapszlikat a csészékről.

Melyik a csoki, és melyik a forma? :)


Tipp: A csokicsészéket előre is elkészíthetjük, felhasználásig tartsuk hűtőben, zárt műanyag dobozban.

16 megjegyzés :

Bianka írta...

Micsoda fantasztikus remekművek

Erika írta...

Szuperek!:)

Jenis írta...

Köszönöm a leírást! Épp ilyesmin gondolkodtam, csak nem tudtam milyen formát használjak. A papírkapszli jónak tűnik.

marisz57 írta...

Nagyon-nagyon ügyes vagy! És szép dolgaid vannak, meg hát finomak!

Unknown írta...

Nagyon jól néz ki, és az biztos, hogy szuper ez a kiadvány :)

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon szuper:-))
Hol lehet ilyet venni? Gondolom ott ahol most vagy:-))ű
Mindig meglepsz bennünket valami szuper dologgal.
Egyszer én is készítettem ilyet papír kapszli segítségével, de nagyon babra volt, ez a szilikon nagyon jó:-)

Praliné Zsuzsi írta...

Bianka, köszi!

Erika, köszönöm szépen!

Jenis, nyugodtan csináld papírkapszlival, kicsit pepecselős meló, de az eredmény kárpótol!

Marisz, köszönöm a kedves szavaid!

Vikvi, köszi!

Gesztenye, köszönöm! Hát igen, itt Heidelbergben vette az ajándékozóm :) Talán amazonon lehet kapni, nem néztem. De súgok valamit: vettem egy másodpéldányt belőle, ami még Karácsony előtt gazdára talál majd itt a blogon :DDD

Katucikonyha, írta...

Nagyon ötletes, én is csak papírkapszlival próbáltam eddig. Láttam a FB-on a maracujás töltelékkel, mennyei lehet!

Roza írta...

Tudom, hogy csak egyszer kell megvenni az ilyen formákat, de valljuk be, drágák:(
A dolgaid csodásak!:)

Praliné Zsuzsi írta...

Katuci, köszönöm! Jön nemsokára itt a blogon is a maracujás töltelék, biztos ízlene nektek is, akár bonbonban :)

Roza, örülök, hogy tetszenek nálam a bonbonok :) Szerintem ezek a formák egyáltalán nem voltak drágák, 10 euró volt a könyv a 30 db kapszlival együtt, ez még a mostani elszállt forintra átszámolva se olyan durva, főleg ha belegondolunk, hogy egy 15 darab bonbonkészítésére alkalmas jó minőségű szilikonforma 2000 Ft körül van.

Mary írta...

Fantasztikus lehet a könyv meg a kapszli is! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Mary, majd lehet nyerni nemsokára mindkettőt! :)

Unknown írta...

De jó :) Nagyon jó ötlet volt hogy feltetted a fázisfotókat is :) Ügyi :)

Kata írta...

Szia!

Ilyen kis csészéket már én is csináltam :) Egy tortám díszítéséhez használtam fel őket. Nagyon feldobta a tortát :)

Üdv: M.Kata

Unknown írta...

Szia Zsuzsi!

Képzeld, mit próbáltam ki!
Azzal nyitom a gondolatomat, hogy az a Callebaut, ami otthon van, szerintem nem jó bonbonhoz... brutálisan sűrű, még 40 fokon is. (3 cseppes, de szerintem kevés)

Pár hete kókuszos töltelékkel próbáltam bonbont készíteni, de akkor nem hezitáltam sokat... elvékonyítottam kókuszzsírral.
Sikerült is, összetört majdnem minden bonbon a szilikon formából való kivételkor. :)

Nade!!
És most jön a lényegi mondandóm.
Élelmiszeripari gépész vagyok - ill. annak tanultam - és egy kevés időt (igaz, csak tanulóként) eltöltöttem az édesiparban. Onnan dereng valamilyen rezgéssel kapcsolatos megoldás... lehet, éppen nem a csokoládé kifolyatására, de én eddig jutottam el a gondolkodásban, miközben a lefordított formákat bámultam és már rohantam is a hátmasszírozóért. (nem ér röhögni! :)

Csupán a rácshoz érintettem hozzá a masszázsgép fejét és már ömlött is ki a csoki a formákból. Mikor megláttam, kicsit meg is ijedtem, de tökéletes lett. Annyira, hogy az üres "csokicsészét" ki tudom nyomni a szilikonból.

Egy dologra nem találtam még megoldást, az a légbuborékok kikergetése a csoki alól, de szerintem meg fogom kicsit rázni a formát még "arccal" felfelé is. :)

Ma este pedig karamell-próba.

Köszönöm az inspirációt! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Apex, nagyon jó kis történet :)) A csokit csak kakaóvajjal lehet vékonyítani, ha bonbonöntéshez szeretnénk használni, itt írtam erről: http://www.pralineparadicsom.hu/2013/01/csokolade-vekonyitasa-kakaovajjal.html. Ez azonban állandó megoldásnak nem túl gazdaságos, a kakaóvaj elég drága, próbálj meg inkább 4 cseppes Callebaut csokit keresni!