2010. december 17.

Karácsonyi fűszeres aszalt szilvás praliné



Sokat jártam mostanában a bécsi karácsonyi vásárokban, ahol a hideg ellen a legjobb védekezés mindig egy jó bögre fűszeres forralt bor. Itt kezdtem el azon gondolkodni, hogy hogyan is lehetne bonbonokba csempészni ezt a finom karácsonyi hangulatú italt. Végül két változat is született a forralt borra. Az egyikben aszalt szilvát áztattam puhára benne, amit aztán marcipánnal kevertem krémes töltelékké. És jön nemsokára a másik is!

Gömbök a karácsonyi vásárban a Rathausnál

Hozzávalók 15 darabhoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 4-5 szem aszalt szilva
- kb. fél deci fűszeres forralt bor
- 5 dkg marcipánmassza
- némi ehető csillámpor a díszítéshez

Az aszalt szilvát feldarabolom, majd ráöntöm a forralt bort, és egy napig hagyom, hogy az ízek összeérjenek.
Az étcsoki kétharmadát megolvasztom és temperálom, majd egy ecsettel kikenem a szilikonforma mélyedéseit jó alaposan (bővebben itt). A formát kb. 20 percre hűtőbe teszem.
A töltelékhez aprítógépben összekevertetem a forralt borban áztatott, lecsepegtetett szilvát és a marcipánmasszát. (Én aprítógép hiányában lereszeltem a marcipánmasszát, majd egyszerűen villával hozzákevertem a szilvát és egyneműsítettem.) Egy kiskanállal vagy habzsákkal beleadagolom a tölteléket a bonbonforma mélyedéseibe, majd rövid időre ismét a hűtőbe teszem.
Megolvasztom és temperálom a csoki maradékát, és lezárom a bonbonokat. Hűtőbe teszem a formát egy órára, majd kifordítom a bonbonokat a formából. Végül egy kevés ehető csillámporral díszítem.



(Sajnos félbevágott fotót most nem tudtam hozni, mert ajándékba adtam az összeset, és ki volt számolva.)

13 megjegyzés :

BirgánAndi írta...

Ez megint egy isteni összeállítás!
Sajnos már végeztem a szaloncukor gyártással, így ez idén már nem fér bele. De lesz jövőre is karácsony!gis

Viki írta...

Gyönyörűűűűű, de én erre képtelen lennék hogy megcsináljam :( Majd jövök Hozzák nézegetni, az legalább nem hízlal :)

családi tűzhely írta...

Hú, ez nagyon finom lehet!

Chef Viki írta...

Varázslatos!!! Szinte számban érzem a csodálatos ízét!

Lazac írta...

nagyon, de nagyon finom lehet és az ötlet is kiváló :):)

Bianka írta...

Mesés

Gesztenye receptjei írta...

Ez aztán a karácsonyi bonbon :-)))
Nagyon jó ötlet!

Praliné Zsuzsi írta...

Nagyon köszönom mindenkinek a kedves szavakat‼!

Praliné Zsuzsi írta...

Szeretettel köszöntöm az 50. olvasót, Daisy-t! Örülök, hogy ennyien vagyunk már :))

trinity írta...

Látom, tényleg a paradicsomba csöppentem, nem is akármilyenbe:) Csodásak a pralinéid, bonbonjaid-gratulálok! Jövök majd ihletet meríteni és gyönyörködni!

Praliné Zsuzsi írta...

Trinity, köszönöm szépen! Várlak szeretettel! :)

Csirli írta...

Huha! :) Valahogy ma pont erre gondoltam :) Nem jutottam el konkretumokig, csak az aszalt szilva a bonbonban fogalmazodott meg :) Koszi!
VIszont! Keszitettem ma borzas barackbalinkasat! Emlekezetbol, tehat mashogy vegul :) A barackom tobb napig allt a mezesbarack palinkaban, mert megse volt idom ra kovetkezo nap. Arra nem emlekeztem, h osse kellett volna gyurni, csak barack kozepu batyucskakat csinalnam, kerekre hengergettem, a tobbi az ugyanaz :) Jaaaj de finom! Nagykozonseg meg nem latta, aki megerdemli, az kaphat csak!Koszonom!

Praliné Zsuzsi írta...

Csirli, szívesen, örülök, hogy pont ilyesmit kerestél! Szuper, hogy kipróbáltad a borzas barackpálinkásat, a több napi pálinkás ázás biztos nem ártott neki :) Nálam is nagy siker volt, már ismételnem is kellett!