2010. december 15.

Csokis - mogyorós tömör gyönyörTeljesen egyetértettem Ms. Poppy-val, aki a Süssünk-főzzünk könyvből! akció összefoglalóját a Stahl Judit-féle szakácskönyvekből készült receptekkel kezdte: Stahl Judit elindított valamit a magyar háziasszonyokban, akár szeretjük a stílusát, akár nem. Az én szakácskönyvgyűjteményem első komolyabb darabjai is tőle származnak, kedvencem a Végre otthon! című könyve, amiből már több recept is az állandó repertoár része lett. Egyik nagy kedvencünk ebben a könyvben a Nutellás habtorta: egy végtelenül egyszerű nutellás-csokis-rumos krém kekszalapon. Bár egyesek szerint a kekszalap nem is kellene ide, elég csak az a habkönnyű krém is...
No, itt jött az ötlet, hogy a Nutellás habtorta krémje bonbonban végezze. Nagyon finom, a Sport szeletre enyhén emlékeztető bonbon született. Végül nem tudtam ellenállni a csábításnak, és némi mogyorókrokantot is szórtam a csokiburokba, csak hogy legyen mit ropogtatni.

Hozzávalók 30 darabhoz (2 szilikonforma):
- 10 dkg tejcsokoládé
- 5 dkg Milka Noisette (lehet helyette sima tejcsoki is, én a mogyoróízre erősítettem rá ezzel)
- 10 dkg + 5 dkg étcsokoládé
- 3-4 teáskanálnyi mogyorókrokant
- 5 dkg Nutella (nálam most mogyorónugát volt)
- 1 dl tejszín
- 2 ek. rum vagy néhány csepp rumaroma

A 10-10 dkg tejcsokoládé és étcsokoládé kétharmadát vízfürdő felett megolvasztom és temperálom. A csokival kikenem a szilikonformák mélyedéseit alaposan, ahol szükséges, javítom (bővebben itt). A csokiburkokat bőven megszórom mogyorókrokanttal, majd kb. 20 percre hűtőbe teszem a formákat dermedni.
A krémhez összeolvasztom a Milka Noisette-et, az 5 dkg étcsokit, a Nutellát/mogyorónugátot és a tejszínt. Mikor már egynemű krémet kaptam, hozzáadom a rumot vagy rumaromát. A krémet kicsit kihűtöm, majd egy pici kanállal beletöltöm a bonbonformák mélyedéseibe, hagyva helyet a lezáráshoz. A krémmel töltött formákat ismét a hűtőbe teszem rövid időre.
Megolvasztom és temperálom a 10-10 dkg tej- és étcsokoládé maradék egyharmadát, majd az olvasztott csokival lezárom a bonbonokat. A formákat egy órára hűtőbe teszem, majd kifordítom belőlük a bonbonokat.Ötlet:
Stahl Judit: Végre otthon! - Családi ebédek, baráti vacsorák, ünnepi ételek. Kulinária Kiadó 2006. Nutellás habtorta.

15 megjegyzés :

Bianka írta...

Tényleg gyönyör :)

Gesztenye receptjei írta...

Én is tegnap csokis rumosat készítettem, csak egész folyós krémmel próbáltam ki, nagyon izgultam, hogy nem tudom rendesen lezárni, de nagyon jó lett.

Praliné Zsuzsi írta...

Bianka, az az :)

Gesztenye, úgy látszik, egy rugóra jár az agyunk :) Majd megnézem! Én most direkt a Stahl-torta krémjét akartam reprodukálni, ugyanis meglepetés lesz a torta nagy rajongójának, már le is tiltottam a blog nézegetéséről, míg meg nem kapja :D

Hobbychef írta...

Ebbe a tömör gyönyörbe szívesen beleharapnék.

Praliné Zsuzsi írta...

Hobbychef, :D És a rumtól még hangulatjavító hatása is van :)

Túry Amália írta...

Nagyon cukik a szívecskék! Most így délután szívesen megennék belőle...mondjuk ötöt :)

Ditta tortái írta...

Nagyon szép bonbonok!

Praliné Zsuzsi írta...

Colors in the Kitchen, köszi! Én még most is megennék párat, de egyelőre visszafogom magam :)

Ditta, köszönöm szépen, kedves vagy!

Viki írta...

Kár, hogy nem kerekek, és nem gurulnak, mert szívesen nyitnám az ajtót, vagy az ablakot :))

OFF:: megkaptad a mai -dec.15-i e-mail-em?- fontos!!

Praliné Zsuzsi írta...

Viki, majd jól meglengetem, és dobom feléd, csak kapd el :)
OFF: Igen, válaszoltam is!

Viki írta...

Én is ilyet akarok, akarok, akarok........... Na jó, jó nem kiabálok ennyire, inkább csak szeretnék, szeretnék :-))))))))
(Megkaptam)

Praliné Zsuzsi írta...

:D

Zöldpötty írta...

Most kezdem! de tényleg:) rum helyett más lesz benne, de ez legyen meglepi, majd amikor feltöltöm a versenybe, kiderül :)

Gabi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Gabi írta...

A töltelék nagyon finom, igaz elég sok mogyorót daráltam bele, mivel kicsit folyós lett a krém :)
Krokkantot nem kaptam, ezért gabonagolyókat daráltam le, szerencsére nem szívta meg magát a töltelékkel.
Én ezt is muffin formában készítettem el, igaz amiatt, hogy nem színültig töltöm (de azért jó magasan)nem egyenes a lezárása..