2014. január 31.

Málnás és Meyer citromos pillecukor



Kakukktojás következik a blogon: pillecukor-recept, amely kivételesen egyetlen gramm csokit sem tartalmaz :) Előrebocsátom, hogy a bolti pillecukrokat nagyon nem szeretem: rágósak és iszonyatosan túlédesítettek, viszont azokat a házi változatokat, ahol valamilyen karakteres gyümölcs vagy más összetevő kiegyensúlyozza az édességet, már szívesen tesztelem. Eddig passiógyümölcsös és csokis-mentás változatot próbáltam ki, most pedig Chantal Coady csokis könyvében tetszett meg a málnás pillecukor (Raspberry Marshmallows, 70-71. old.). Ennek az a különlegessége, hogy duplán is málnás: málnapüré és liofilizált málna is található benne, így nagyon intenzív málnás ízt kapnak. Az állagával is elégedett voltam: kellőképpen habos-könnyű volt. Chantal málnás receptjéből kiindulva Meyer citrommal is kipróbáltam a pillecukrot: a citrom szépen visszafogta a pillecukor alap édességét, és az még külön dobott rajta, hogy Meyer citromos porcukrot használtam fel a hempergetésükhöz.



Hozzávalók kb. 40-50 darabhoz:
Szirup:
- 43 g akácméz
- 100 g cukor
- 25 g málnapüré (fagyasztott málnából, turmixolva és átpasszírozva)
Pillecukor keverék:
- 28 g víz
- 6 lap zselatin
- 43 g akácméz
- 25 g málnapüré
- 10 g durvára tört liofilizált málna
Forgatáshoz:
- kb. 2 ek. kukoricakeményítő
- kb. 2 ek. átszitált porcukor

- semleges ízű olaj

Egy kb. 24x16 cm nagyságú szögletes edényt/mikródobozt kibélelek sütőpapírral, a sütőpapírt olajjal átkenem. Egy kisebb lábasba kimérem a szirup hozzávalóit: a mézet, a cukrot és a málnapürét. Az elektromos mixer táljába kimérem a pillecukor keverékhez a mézet és a málnapürét. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom. A 28 gramm vizet mikróban vagy a tűzhelyen csípősre (kb. 80 fok - ne forrjon!) melegítem, és ebben oldom fel a kicsavart zselatinlapokat. A lábast a szirup hozzávalóival a tűzhelyre teszem és melegíteni kezdem lassú tűzön, míg a cukor fel nem olvadt. Ha már felolvadt, nagyobb hőfokra kapcsolok, és 114 fokig melegítem a szirupot. Ekkor beindítom az elektromos habverőt, és alacsony fokozaton járatva, folyamatos keverés mellett a szirupot a keverőtálban lévő keverékhez adom, majd pár pillanattal később a feloldott zselatint is hozzáadom. Ekkor az elektromos habverőt a legmagasabb fokozatra kapcsolom, és így keverem a masszát jó öt percig. Ezalatt a pirosas színű massza halvány pink színűre vált, habos-levegős lesz, és megnégyszereződik a mennyisége. Ha eléri ezt az állapotot, hozzáadom a liofilizált málnát is. A masszát a sütőpapírral bélelt edénybe simítom, letakarom, és egy éjszakára hűvös helyre teszem szilárdulni.
Másnap kockákra vágom, majd a kockákat egyenként megforgatom a kukoricakeményítő és a porcukor keverékében.



A Meyer citromos változatnál a málnapüré helyett frissen facsart Meyer citromlét használok, a liofilizált málnát elhagyom. Végül a hempergetéshez sima porcukor helyett Meyer citromos porcukrot használok.

6 megjegyzés :

Kisildi írta...

Feltétlenül el fogom készíteni, málna hiányában talán naranccsal, annyira guszta!

Névtelen írta...

Kedves Zsuzsi!

Nagyon szeretnék pillecukrot készíteni, de vegetáriánusként a zselatint nem szeretném beletenni, ami tudom, hogy elég fontos eleme. Van esetleg ötleted, hogy ezt mivel lehetne helyettesíteni? Agar-agarral esetleg? Ha igen, akkor abból mennyi kellene szerinted ehhez a mennyiséghez?

Előre is nagyon szépen köszönöm a választ, és szuper a blog! :)

Névtelen írta...

Közben megnéztem a passiogyümölcsös változatot is, és láttam, hogy ott elhangzott ugyanez a kérdés:) de én valószínű a te változatod fogom csinálni, csak helyettesítem a zselatint agar-agarral, vagy utánanézek, hogy még mivel lehet. Talán működni fog úgy is.

Üdv:)

Praliné Zsuzsi írta...

Kisildi, szerintem naranccsal is finom lesz! :)

Névtelen, igen, ugyanazt a linket kerestem volna elő neked, amit te is megtaláltál :) Én egyetlen egyszer próbáltam az agar-agart, nekem nem jött be, így sajnos nincsenek nagyon tapasztalataim a mennyiségére vonatkozóan :(

masa írta...

Szia!
Én sajnos nem tudok gépből sütni, ezért szeretem a recepteket kinyomtatni. Mindig belejön valami szöveg a receptbe.
Szeretnélek megkérni, ha van rá mód, és nem nagy fáradtság, tudnád a receptjeidet nyomtatóbarát verzióban felrakni?
Nagyon jó lenne, szerintem sokan örülnénk neki.
Köszönöm szépen Masa

Praliné Zsuzsi írta...

Masa, köszi szépen a kommentet! Sajnos mostanában eléggé el vagyok havazva, de ha lesz egy kis időm, megpróbálok utánanézni majd, ezt hogyan lehet kivitelezni itt a blogon.