2014. január 29.

Mozart minitorták



Mozart már sokféleképp szerepelt a blogon: szaloncukor formájában, sün alakban, illetve legutóbb tallérok készültek ezzel az ízvilággal Karácsonyra hangolva. A minitorta viszont még hiányzott a repertoárból. Az utolsó lökést a Noosti Kft. mogyorópasztája adta meg: éreztem, hogy Mozart-minitortába kívánkozik :) A minitorta három részből áll: mogyorómousse-ból, egy vékony réteg pisztáciamarcipánból és nagyon pisztáciás, szaftos-puha piskótából. A piskótához a Desszert.Neked szuper francia aprósütemény-kurzusán tanult financier-receptet használtam fel egy kis alakítással - ahogy a mintás csokiköpenybe bújtatott torta esetében is. A minitorták szilikon félgömb formában készültek: szerintem nagyon jópofa, hogy egy minitorta úgy néz ki így, mintha egy jó nagyra nőtt Mozart-golyó lenne elfelezve.
A képeken a Dédpapám hegedűje és énekes-kottás könyvecskéje látható.



Hozzávalók 6 darabhoz:
Pisztáciás piskóta:
- 60 g tojásfehérje (kb. 2 tojásból)
- 35 g cukor
- 35 g porcukor
- 35 g pisztácialiszt (vagy finomra őrölt sótlan pisztácia)
- 30 g liszt
- 60 g olvasztott vaj
Pisztáciamarcipán:
- 100 g marcipánmassza
- 3-4 tk. pisztácialiszt (finomra őrölt sótlan pisztácia)
Mogyorómousse:
- 1 tojássárgája
- 80 g tej
- 1,5 lap zselatin (3 g)
- 100 g habtejszín
- 50 g tejcsokoládé
Glazúr:
- 90 g étcsokoládé
- 100 g habtejszín
- 20 g akácméz



A pisztáciás piskóta elkészítésével kezdem. A vajat kivéve minden hozzávalót egy tálba teszek és botmixer vagy elektromos habverő segítségével teljesen egyneművé keverem. Az olvasztott vajat folyamatos keverés mellett hozzácsurgatom, majd még egyszer alaposan átdolgozom a tésztát botmixerrel vagy elektromos habverővel. Egy órára hűtőbe teszem. Miután kihűlt, a masszát 18-20 cm-es, sütőpapírral bélelt tortakarikában elterítem. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütöm. Mikor langyosra hűlt, lehúzom a piskótáról a sütőpapírt, és 6 darab, 6 cm átmérőjű korongot szúrok ki belőle.

A pisztáciamarcipánhoz a kész marcipánmasszába belegyúrom a pisztácialisztet és a pisztáciaolajat. A pisztáciamarcipánt akár teljesen házilag is készíthetjük felesben mandulából és pisztáciából -  a recept itt található. A kész pisztáciamarcipánt két darab sütőpapír között vékonyra nyújtom, és hat darab, 6 cm átmérőjű korongot szúrok ki belőle.

Jöhet a mogyorómousse. A tojássárgát a tejjel egyneművé keverem, majd alacsony lángon, folyamatos kavargatás mellett besűrítem (kb. 80 fokig melegítem maghőmérővel mérve). Miután besűrűsödött, feloldom benne a hideg vízbe áztatott, majd kicsavart lapzselatint. Hozzáadom az apró darabokra tört tejcsokoládét és a mogyorópasztát, és egyneművé keverem. Hagyom szobahőmérsékletűre hűlni. A tejszínt habbá verem: nem kell teljesen keményre, csak legyen egy kis tartása. Két részletben hozzáforgatom a csokis-mogyorós masszához.

Jöhet az összeállítás. Én 7 cm átmérőjű, hat darabos félgömb formát használtam (hasonló formák találhatók a Gasztroshopban, pl. itt és itt). A mousse kétharmad részét szétosztom a hat mélyedésben, majd erre óvatosan ráfektetem a pisztáciamarcipánból készült lapokat. A mousse maradékával befedem a marcipánlapokat. A pisztáciás piskótakorongokat óvatosan rányomom a mousse tetejére. Mélyhűtőben kifagyasztom (kb. 3 óra). A kifagyott minitortákat kinyomom a formából, majd a hűtőbe teszem egy órára, hogy kicsit felengedjenek.

A glazúrhoz a tejszínt a mézzel forrásig melegítem, majd beledobom az apróra vágott étcsokoládét és egyneművé keverem. A minitortákat rácsra teszem, és a glazúrral áthúzom: egy kanál segítségével mindegyikre galzúrt öntök, míg be nem fedi mindenhol. A rács alá érdemes tálcát vagy tányért tenni: a kimaradt glazúrt fel lehet szedni és aztán másra fel lehet használni. Késsel alányúlva tányérra teszem egyenként a minitortákat. Én ehető aranyfüsttel díszítettem, de szórhatunk rá pl. durvára vágott pisztáciát is.


6 megjegyzés :

gionetta írta...

Akkor indulok is Heidelbergbe! Várj a másik torta felvágásával! :-))

Praliné Zsuzsi írta...

Györgyi, Budapestre indulj, már ott lakok ;)

Szandi írta...

Szia:)
Ha van kedved játszani kérlek nézz be hozzám:
http://sutni-jo.blogspot.hu/2014/01/ez-vagyok-en-szandi.html

Horváth Rozi írta...

Kérlek, nézz be hozzám, meghívlak egy kis játékra:
http://aranymorzsa.blogspot.hu/2014/01/jatek-ismerjuk-meg-egymast.html

Melinda írta...

Érdeklődni szeretnék, hogyha 20 cm-es formában sütném, hányszorosát vegyem ennek a mennyiségnek? Melinda

Praliné Zsuzsi írta...

Melinda, ezt én is csak tippelni tudom sajnos. A piskótából én kétszeres adagot készítenék, és két vékonyabb lapra kikenve sütném meg. A marcipánból is kétszeres mennyiség kell, ha mindkét piskótalapra szeretnél egy-egy vékonyra nyújtott réteget. A mousse-ból én háromszoros mennyiséget vennék, a glazúrból pedig 2,5-szöröst (abból fog kimaradni áthúzásnál).