2012. december 14.

Ropogós diópralinés szaloncukor


Egy újabb házi szaloncukor-változat következik. Az alapja a blogon már többször felbukkant pralinémassza tejcsokival párosítva, a ropogósságát pedig karamellizált ostyatörettel fokoztam. A recept tovább is gondolható: a pralinémassza készülhet mogyoróból, pisztáciából, kerülhet bele (alkoholos) aszalt gyümölcs, fűszerek, stb. Nagy előnye, hogy semmilyen romlandó hozzávalót (tejszín, vaj pl.) nem tartalmaz, így nyugodtan felakaszthatjuk akár a fára is.
A recept eredetileg a Masni Magazin karácsonyi számában jelent meg, ami ingyenesen letölthető itt.


Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
- 150 gr dió
- 120 gr kristálycukor
- 180 gr tejcsokoládé
- 4 evőkanál karamellizált ostyatöret (elhagyható)
Bevonáshoz:
- kb. 250 gr étcsokoládé



A cukrot karamellizáljuk, majd belekeverjük a diószemeket. A karamellás diót sütőpapírral bélelt tálcára öntjük, és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, aprítógépben addig aprítjuk, míg paszta finomságú nem lesz az állaga. Ez kb. 7-10 percig tart, közben időnként le kell kaparni az aprítógép falára feltapadt masszát. A tejcsokoládét megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a diópasztát és a karamellizált ostyatöretet. Egy lapos edénybe öntjük, és lefedve hűtőbe tesszük, és addig hűtjük, míg formázható állaga nem lesz. Ekkor egy-egy teáskanálnyi masszából szaloncukrokat formázunk: először golyóvá alakítjuk, majd hengerré. A kézmelegtől kicsit megpuhult hengereket visszatesszük rövid időre a hűtőbe.
Az étcsokoládét megolvasztjuk és temperáljuk, majd egyenként megmártjuk benne mártóvilla segítségével a szaloncukrokat. A mártás után sütőpapírra ültetjük, míg a csokoládé meg nem szilárdul. Ezután egyenként csomagolhatjuk: méretre vágott, a végén cakkozott selyempapírba és fényes-csillogós sztaniolba.

2 megjegyzés :

Muskátli Büfé írta...

Zsuzsi, naponta felülmúlod magad! Csodaszép!!!!!

Praliné Zsuzsi írta...

Köszi :)) Ez a töltelék már bonbonban is nagy kedvenc volt a családban, nem maradhat ki a szaloncukor-kollekcióból sem :)