Egy újabb házi szaloncukor-változat következik. Az alapja a blogon már többször felbukkant pralinémassza tejcsokival párosítva, a ropogósságát pedig karamellizált ostyatörettel fokoztam. A recept tovább is gondolható: a pralinémassza készülhet mogyoróból, pisztáciából, kerülhet bele (alkoholos) aszalt gyümölcs, fűszerek, stb. Nagy előnye, hogy semmilyen romlandó hozzávalót (tejszín, vaj pl.) nem tartalmaz, így nyugodtan felakaszthatjuk akár a fára is.
A recept eredetileg a Masni Magazin karácsonyi számában jelent meg, ami ingyenesen letölthető itt.
Hozzávalók
kb. 30 darabhoz:
- 150
gr dió
- 120
gr kristálycukor
- 180
gr tejcsokoládé
- 4
evőkanál karamellizált ostyatöret (elhagyható)
Bevonáshoz:
- kb.
250 gr étcsokoládé
A
cukrot karamellizáljuk, majd belekeverjük a diószemeket. A karamellás diót
sütőpapírral bélelt tálcára öntjük, és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, aprítógépben
addig aprítjuk, míg paszta finomságú nem lesz az állaga. Ez kb. 7-10 percig
tart, közben időnként le kell kaparni az aprítógép falára feltapadt masszát. A
tejcsokoládét megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a diópasztát és a karamellizált
ostyatöretet. Egy lapos edénybe öntjük, és lefedve hűtőbe tesszük, és addig
hűtjük, míg formázható állaga nem lesz. Ekkor egy-egy teáskanálnyi masszából
szaloncukrokat formázunk: először golyóvá alakítjuk, majd hengerré. A
kézmelegtől kicsit megpuhult hengereket visszatesszük rövid időre a hűtőbe.
Az étcsokoládét
megolvasztjuk és temperáljuk, majd egyenként megmártjuk benne mártóvilla segítségével a szaloncukrokat. A
mártás után sütőpapírra ültetjük, míg a csokoládé meg nem szilárdul. Ezután
egyenként csomagolhatjuk: méretre vágott, a végén cakkozott selyempapírba és
fényes-csillogós sztaniolba.
2 megjegyzés :
Zsuzsi, naponta felülmúlod magad! Csodaszép!!!!!
Köszi :)) Ez a töltelék már bonbonban is nagy kedvenc volt a családban, nem maradhat ki a szaloncukor-kollekcióból sem :)
Megjegyzés küldése