2012. június 13.

Eper-paradicsom bonbon



Noémi, a Mandulasarok blog írója és merészebbnél merészebb ételkreációk alkotója jegyezte meg nemrég a Facebook-on, hogy kéne csinálnom paradicsomos bonbont, ha már Praliné Paradicsom a blog neve. Milyen igaza volt! Úgyhogy el is indult az a bizonyos vezérhangya.
Korábban ettem már narancsos-paradicsomos bonbont (Naradicsom a neve) a Rózsavölgyinél, az is nagyon ízlett, de én mégsem a narancsot választottam a paradicsom társául, hanem az epert, ha már úgyis szezonja van.  Sőt, a guglin kutakodva is megerősítést nyertem, hogy a paradicsom és az eper prímán passzol - bár alapvetően kevés receptet találtam ezzel a párossal. A végső lökést a Nők Lapja egyik száma adta, ahol Ízbolygó Tünde epres-paradicsomos jégkrémet készített (NL 2012. május 23., 36. o.).
Tehát az alapötlet megvolt, már csak a részletek hiányoztak. A ganache-hoz tejcsokoládét használtam, a burok étcsokiból készült. Pirosra színezett kakaóvajjal pöttyöztem a burkot, de ez sajnos nem igazán jön át, inkább narancssárgás színt kellett volna választanom.
Ja, és milyen lett? Nálam az eper-pari simán átment a teszten, mindkét íz érződik, az eper kap egy friss-üde "zöld" árnyalatot a paradicsomtól. Próbáljátok ki!

Hozzávalók 15 darabhoz:
Ganache:
- 6 dkg tejcsokoládé
- 1 marék eper
- 1 nagyobb paradicsom
- 1 tk. vaj
- 4 tk. habtejszín
Burok:
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 pasztilla kakaóvaj + egy csipet porított kakaóvaj
- kicsi piros ételfesték (olajos bázisú, én Wilton Candy Colors-t használtam, utólag inkább a narancssárgát használnám a piros helyett)
- kevés paradicsompehely (aszalt paradicsom darabok) díszíteni

Először a vegyes eper-paradicsom pürét készítem el. Az epret leturmixolom, átpasszírozom, majd kimérek 5 dkg-nyit a püréből. A paradicsomnak kivágom a csumáját, majd szintén turmixolom, átpasszírozom, és 4 dkg-t mérek ki a püréből. A két pürét összekeverem, és kb. 10 perc alatt beforralom. Ha szükséges, a végén még egyszer átszűröm.
A burokhoz a pasztillás kakaóvajat megolvasztom, temperálom egy kevés porított kakaóvaj hozzáadásával, majd hozzákeverem a festéket. Ecsetet a színezett kakaóvajba mártom, majd az ujjamat az ecseten végighúzva összefröcskölöm a polikarbonát formát. Ezt annyiszor ismételem, míg az összes mélyedés kap a színes pöttyökből. Érdemes újságpapírral letakarni a forma környezetét, különben takaríthatunk utána! (Ez a díszítés persze el is hagyható.)



Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a burkot szilikon vagy polikarbonát formában. A formát hűtőbe teszem, míg a csoki megdermed.
Jön a ganache. A tejcsokit felolvasztom, a püréből annyit keverek a 4 tk. tejszínhez, hogy 0,4 dl folyadékot kapjak. Ezt 3-4 adagban apránként hozzákeverem az olvasztott tejcsokihoz, végül a vajat is hozzáadom. A ganache-t kivágott végű nejlonzsákba töltöm, és a mélyedésekbe adagolom, hagyva helyet a lezáráshoz is. Hűtőbe teszem, míg a ganache teteje bebőrösödik. 
A maradék étcsokit újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. Ismét hűtő kb. egy jó félórára. Kiborítom a bonbonokat, majd kevés olvasztott étcsokival paradicsompehely-darabokat ragasztok mindegyik tetejére.


4 megjegyzés :

Mary írta...

Érdekes párosítás de biztos finom. :)Külsőre nagyon szép ! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Mary, köszönöm! Én éppen külsőre nem voltam elégedett, narancsásrgás pöttyökkel jobb lett volna, de majd legközelebb :)

Erika írta...

Hát ez valami fantasztikus, merész és nagyon tökéletes párosítás, mindkettőt imádom, de így egyben még csak max a salátáig jutottam!
Egyszer mindenképp elkészítem, köszi az ötletet!:)

Praliné Zsuzsi írta...

Erika, köszönöm szépen! Próbáld ki, tuti ízleni fog! :)