2012. április 20.

Málna-licsi-rózsa bonbon


Még Húsvét után betévedtem a Culinarisba, ahol megakadt a szemem egy adag licsin, és rögtön eszembe jutott, hogy Eszternél olvastam a málna-licsi-rózsa ízhármasról, aminek Pierre Hermé egy egész kollekciót (Ispahan) szentelt. És mivel nemrég a rózsa-málna páros nagy sikert aratott, nem bírtam a kíváncsiságommal, és vettem egy maréknyi licsit. Érdekes, hogy az önmagában - szerintem - kicsit jellegtelen licsi megtalálja a helyét ebben az ízegyüttesben: valahogy kiegyensúlyozza, kisimítja a rózsa-málna párost.



Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
- kb. 2 marék málna
- 10-12 db licsi
- szárított rózsalevél porítva (ízlés szerint, nálam kb. 1 kávéskanálnyi)
- 6 dkg fehér csokoládé
Burok:
- 20 dkg fehér csokoládé
- 2 dkg rózsaszín csokoládé (lehet liofilizált málnával színezett is)



A málnát leturmixolom és átpasszírozom. A licsiket körbevágom a magig, félbeszedem, leveszem a magról és lehúzom a héjukat. A fehér húsukat leturmixolom, és a málnapüréhez öntöm. A licsi-málna együttest sűrűre beforralom (kb. 7-8 perc), majd hozzákavarom a fehér csokit, és lassanként, folyamatosan kóstolva adok hozzá porrá zúzott szárított rózsaszirmot. Kihűtöm a tölteléket.
A színes csokit megolvasztom és temperálom, majd egy ecset segítségével nagyjából kifestem vagy csak egy-egy csíkot húzok a bonbonformába. A fehér csokit is megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt a színes csokival dekorált polikarbonát (lehet szilikon is) formában. Hűtő, míg a csoki megszilárdul.
A mélyedésekbe betöltöm a málnás-licsis krémet, hagyva helyet a lezáráshoz is. Kis időre ismét hűtőbe teszem a formát, míg a töltelék bebőrösödik. A fehér csoki maradékát újratemperálom, és lezárom a bonbonokat. Kb. egy óra hűtés után kifordítom a bonbonokat a formából.


2 megjegyzés :

NYAMMM írta...

Wow, gyönyörőek, teljesen a licsi szín és ízvilága jut eszembe róluk:)

Praliné Zsuzsi írta...

Nyammm, köszi :)) Igen, a külsejét is próbáltam a töltelékhez igazítani ;)