2012. április 13.

Citromos-bazsalikomos fehércsokimousse-szal töltött kagylók - VKF 48.


Több VKF-fordulón indultam már, mindig izgalmas kihívásnak érzem, hogy egy-egy adott témához találjak ki bonbont. Mikor láttam, hogy a staféta a nemrég indult Tarka Bárka bloghoz került, gondoltam hogy ebben a fordulóban csak olvasgatni és próbálgatni fogom a beküldött recepteket, elvégre a halak és egyéb vízi testvéreik a legnagyobb jóindulattal sem préselhetők már be a tematikus bonbon-blogomba.
Vagy mégis?
Kezembe került valamelyik nap a kagylós polikarbonát formám, és elindult a vezérhangya... Egy igazán extravagáns bonbon született a halas ételek ihlette ízvilágból: bazsalikommal és citrommal ízesített fehércsoki-mousse-szal töltöttem a kagylóformákat, a kis kék tálka pedig már csak a hal a tortán! (Bocs, de ezt a gyenge poént nem bírtam kihagyni :D)
Tarka Bárka-lányok, egy halas desszertet elfogadtok?



Hozzávalók 12 db nagyobb kagylóhoz:
Mousse:
- 1,2 dl habtejszín
- 3 db nagyobb pillecukor (marshmallow)
- 6,5 dkg fehér csokoládé
- 3 db bazsalikomlevél
- 1 biocitrom héja + 1 tk. citromlé
- 1 kk. habfixáló
Csokiburok:
- 15 dkg étcsokoládé
- 2 dkg fehér csokoládé



A mousse elkészítésével kezdem. A tejszínből 3 evőkanálnyit megmelegítek, és beletépkedek két bazsalikomlevelet. Lefedem, és hagyom állni egy órát. Ekkor a tejszínt újra megmelegítem, és leszűröm, a bazsalikomleveleket kidobom. A forró tejszínbe beledobom az apróra tépkedett pillecukrokat és a kockákra vágott fehér csokit, és addig keverem, míg egynemű masszát nem kapok, ha szükséges, utánmelegítem. Belekeverem a citromhéjat és a citromlét. A harmadik bazsalikomlevelet nagyon apróra vágom, beledobom a maradék tejszínbe, és ezt a habfixálóval kemény habbá verem. Hozzákeverem a testhőmérsékletűre hűlt pillecukros-fehércsokis masszához, és hűtőbe teszem.



A csokiburokhoz először a fehér csokit olvasztom meg és temperálom, majd vékony csíkokat csorgatok vele a kagylós forma mélyedéseibe. Kesztyűbe bújtatott kézzel a fehér csíkokat nagyjából elmosom, hogy márványos mintát kapjak majd, és a formáról a felesleges fehér csokit egy spaklival lehúzom. Hagyom, hogy a fehér csoki szobahőmérsékleten megszilárduljon.
Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt a polikarbonát formában (persze más formájú szilikon formát is használhatunk). Hűtő, míg a csokihüvely megszilárdul. Utána egy kiskanállal betöltöm a mousse-t a mélyedésekbe, helyet hagyva a lezáráshoz. A formát egy órára hűtőbe teszem, hogy a mousse megdermedjen. Ezután az étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. Kb. egy óra hűtés után kiborítom a kagylócskákat a formából.



10 megjegyzés :

chriesi írta...

Mmm de fincsi lehet! Én pont most főzök a VKF-re. :D

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon klassz lett:-))
Látom nagyon szereted a pillecukros megoldást, én is :-))))

Julia írta...

zseniális! :-)
hétvégén kipróbálom!

Praliné Zsuzsi írta...

Chriesi, köszi! Mindjárt nézem, nálad mi készült :)

Gesztenye, neked is köszönöm! Nekem csak a lényeg, hogy nyers tojást ne kelljen ennem, a zselatinos-főzött tojásos is bejött a 3 rétegű csíkos mousse-tortánálés bonbonnál :)

Julia, de jó, majd írd meg, milyen lett!

Adél (Afraa) írta...

Mióta elolvastam, azóta ezen kattogok: citrom-bazsalikom! Nagyon üdítő, friss, és különleges páros lehet. Hú, de megkóstolnám :)

Praliné Zsuzsi írta...

Adél, mindenképp próbáld ki, tuti tavaszias! Tavaly tavasszal csináltam egy epres-bazsalikomos bonbont is, az is szuper páros!

Julia írta...

Zsuzsi, megcsináltam, nagyon finom! nekem talán több bazsalikom kellett volna bele, mert kicsik voltak a levelek...:-)
hogy bírtad megállni, hogy ne kanalazd be a krémet magában? :-)

Praliné Zsuzsi írta...

Julia, örülök, hogy ízlett! Nekem szép kövér bazsalikomleveleim voltak, de igaz, ha kicsik, több is mehet. Hát, nehezen álltam meg azért :))

Adél (Afraa) írta...

Zsuzsi!
Ki fogom!
Az epres-bazsalikomos verzió a posztolás óta az eszemben van, most ki is fogom őket próbálni együtt :)

Praliné Zsuzsi írta...

Adél, akkor egyre jár az agyunk, pont ma szereztem egy adag bazsalikomot egy újabb verzió epres-bazsalikomoshoz :))