Próbáltátok már a mák és a passiógyümölcs párosát? Még nem? Pedig nagyon jó párosítás, érdemes kipróbálni! Ennek a bonbonnak is ez a páros adja a gerincét: a mákot marcipánba gyúrtam, a passiógyümölcs leve pedig fehércsoki-ganache-ba került. A bonbonokat most nem kockára vágtam, hanem a január elején a mannheimi Dessert-Werkstattban szerzett mini szaggatókkal (kör, szív, trapéz) szaggattam.
Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
Marcipános réteg:
- 10 dkg marcipán
- 1 kk. darált mák
Passiógyümölcsös ganache:
- 2 passiógyümölcs leve
- 1 ek. tejszín
- 7 dkg fehér csoki
- 20 dkg fehér csokoládé
- darált mák (vagy transzferfólia) díszíteni
A marcipánmasszába belegyúrom a darált mákot, majd két sütőpapírdarab között kinyújtom, és egy 10x10 cm nagyságú négyszöget vágok belőle. Ezt sütőpapírral bélelt krémeskeretbe vagy más, kb. 10x10 cm-es szögletes edénybe fektetem.
Elkészítem a ganache-t. A passiógyümölcsök húsát kikanalazom, leturmixolom, majd szitán átpasszírozom. Az így kapott levelet pár percig forralom, majd hozzákeverem a tejszínt, és beledobom a kis kockákra vágott fehér csokit, és addig keverem, míg egynemű masszát nem kapok. (Ha kell, kicsit utána lehet melegíteni). A ganache-t a marcipánlapra öntöm, majd pár órára (vagy egy éjszakára) hűtőbe teszem, míg a ganache tökéletesen megszilárdul.
Íme a két réteg |
Másnap óvatosan körbevágom a kétrétegű masszát, kiemelem, és a kicsi szaggatókkal különböző formákra szaggatom.
A maradékot (kis utánhűtés után, hiszen szobahőmérsékleten lágyulni kezd a massza) ki lehet nyújtani két sütőpapírdarab között, és újra kiszaggatni: így szép márványos lesz, illetve golyóbisokat is formálhatunk a maradékból. Természetesen simán kockákra is lehet vágni a bonbont.
A márványosakat az újrakinyújtás után szaggattam |
A kiszaggatott bonbonokat érdemes kb. fél órára visszatenni a hűtőbe csokiba mártás előtt, úgy könnyebb lesz velük dolgozni.
A fehér csokit megolvasztom és temperálom, majd egyenként megmártom benne a bonbonokat. A felesleges csokit lecsöpögtetem, majd sütőpapírra ültetem egyesével. Mielőtt a csokiburok megszilárdul, lehet egy kevés darált mákot szórni a tetejükre, vagy előre nagyjából méretre vágott transzferfóliát is simíthatunk rájuk. A kész bonbonokat kb. egy órára tegyük hűtőbe, mielőtt levesszük a sütőpapírról.
A maradék masszából készült golyóbisok |
8 megjegyzés :
Ez nagyon izgi, mindenképpen kipróbálom! :))
Remek kombináció!!
Már megint micsoda klassz páros! A mákot annyira nem szeretem, de annyit olvasok róla, hogy kezdem megkedvelni, de a passiógyümivel bármit megennék. Gyönyörűek, főleg az a transzferfóliás fél kocka tetszik nagyon!
Az ötletekből sosem fogsz kifogyni!:)Szívesen megkóstolnám ezt is!:)
Csodásak a képek megint!
Jucus, de jó, hogy tetszik! Majd számolj be, hogy ízlett!
Anazar, köszi!!
Katuci, köszönöm! Én nagyon szeretem a mákot meg a passiógyümit is, érdemes barátkozni a mákkal szerintem ;)
Nelli, igyekszem, van még pár ötlet a listámon :)) Örülök, hogy tetszenek a képek is, bár ott aztán rendesen van még hova fejlődnöm :))
Zsuzsi!
Megint remekeket gyártottál:-))
Gesztenye, nagyon köszi! :)
Hú, dejóóó!:)
Megjegyzés küldése