2011. október 3.

"Tenger gyümölcsei" praliné



Gondolom, mindenki ismeri a "tenger gyümölcsei" fantázianevű pralinékat: kagylót formáznak, mogyorónugátos a töltelékük, és - ami különösen tetszik bennük - a csokiburok fehér és ét- vagy tejcsokiból van, és szép márványos-színátmenetes. Na, ilyet szerettem volna már régóta gyártani, ezért is szereztem be kagyló alakú polikarbonát formát (bár azért más is készül benne persze). Volt már vele még húsvét táján egy sikertelen kísérletem: a fehér részek bentragadtak a formában. Így egy időre felhagytam a próbálkozással.
Az Édes Napok Fesztiválon S. Nemzetes Krisztina csokibemutatója után végre egy profit kérdezhettem meg, hogy készül a szép márványos csokiburok. A titok: először a temperált fehér csokiból csurgatok a formába, az ujjammal elmaszatolom, majd megvárom, hogy a fehér csoki megszilárduljon. Majd jöhet a temperált étcsoki.
Na, neki is láttam a projektnek, de első nekifutásra nem voltam elégedett az eredménnyel: márványos helyett bocifoltosak lettek a bonbonok.

1. kísérlet: a bocifoltos példányok


Már közben tudtam, hogy túl sok fehér csokit löttyintettem a mélyedésekbe, kivenni viszont nem tudtam ekkor már (nehogy kiskanállal összekarcoljam a formát). Így a friss tapasztalataimat felhasználva még egyszer nekifutottam: ezúttal csak vékony csíkokat csurgattam a formába, és így azért márványosabb lett a végeredmény, bár persze még mindig van hova fejlődnöm :)

Ugye látszik a különbség?
A töltelék az első, bocifoltos adagnál egyszerű mogyorónugát volt kis tejszínnel fellazítva és mogyorópálinkával ízesítve. Mivel a mogyorónugátom elfogyott, a második adagba a már bevált főzött diókrémet készítettem el - csak mogyorós változatban, whiskyvel turbózva. Jó lett!

1. verzió: nugátos töltelék

Hozzávalók 20 darabhoz:
Főzött mogyorókrém:
- 1 nagy marék törökmogyoró
- 1 ek. cukor
- kb. fél deci tejszín
- 2 dkg vaj
- néhány kocka tejcsoki
- 1 ek. whisky

- 30 dkg étcsokoládé
- 3 dkg fehér csokoládé


Először a tölteléket készítem el. A mogyorót 170 fokos sütőben kb. 7 percet pirítom, majd ledörzsölöm a barna héját. A cukorral aprítógépben összeaprítom, majd teflonserpenyőben pár percet pirítom. Hozzáadom a tejszínt és a vajat, majd néhány percig főzöm. Ha túl sűrűnek tűnik, lehet még plusz tejszínt önteni hozzá. Végül a tejcsokit is hozzáadom, és keverem, míg megolvad. A tűzről levéve hozzákeverem a whiskyt, és hagyom hűlni.
A fehér csokit megolvasztom és temperálom, majd vékony csíkokat csurgatok bele a formámba, és az ujjammal nagyjából szétmaszatolom. Szobahőmérsékleten megvárom, hogy a csoki megdermedjen. Utána az étcsokit olvasztom meg és temperálom, majd elkészítem a szokott módon a csokihüvelyt a szilikon vagy polikarbonát formában. Hűtő.
A megszilárdult csokihüvelyekbe betöltöm a mogyorókrémet, hagyva helyet a lezáráshoz is. Az étcsoki maradékát újratemperálom, és lezárom a bonbonokat - mivel az aljuk nem látszik, így ott már nem kell márványosnak lennie. Kb. egy óra hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.

Főzött mogyorókrém a 2. verzióban

11 megjegyzés :

Judyt írta...

A második adag határozottan jobb, de én az elsőt sem selejtezném le ;) (gondolom te sem tetted :))
Pár hete voltam brüsszelben egy csokimúzeumban és ott is mutatták többbek között,hogyan kell több csokiból késziteni pralinét (illetve ott pl egy miklásfejet mutattak, aminek fehér csoki volt a szakálla, és volt benne tej,illetve étcsoki réteg is). Sajna franciául folyt az előadás, de szerencsére mindent mutatto a fickó, úgyhogy sok új infot szereztem :)

Gál Edith írta...

Én szivesen elfogadnám a bocifoltosakat is:) És abban is biztos vagyok, hogy mindegyik példány fantasztikus izű!!!
Nagyon ügyes vagy!!!!

Praliné Zsuzsi írta...

Judyt, nem, szépen elfogyott az első adag is :) Csak zavart, hogy nem olyan lett, amilyennek elképzeltem, így tovább kísérleteztem. A brüsszeli csokimúzeum szuper élmény lehetett!

Edith, köszönöm szépen :)

Bianka írta...

De szépséges

Vianne írta...

Hű nagyon kíváncsi voltam mit kérdezhettèl Krisztinàtòl:) Szèpek lettek, a 2. verziò kifejezetten:)

Praliné Zsuzsi írta...

Bianka, köszi :)

Vianne, ugye értek én itt a feszültségkeltéshez;) Nem mondom, még lehet hova fejleszteni (pl. csokihüvely vastagsága), de a 2. már a jó irány. De azért az elsőt is meg akartam mutatni az összehasonlítás kedvéért.

DebiGabi írta...

Azta!
Fantasztikus.
Nekem mind tetszik:)

Viki írta...

Én is mindkettőbe gyönyörködtem, de csak eddig a szintig jutottam el. Az elfogyasztást sajnos meghagyom nektek :))

Praliné Zsuzsi írta...

Gabi, köszönöm! És finom is volt mindkettő :)

Viki, nekem se sok jutott, volt bőven segítség :)

tejszínhab írta...

Ez szuper! Gondolod, hogy egy kezdőnek is érdemes belevágnia?

Praliné Zsuzsi írta...

Tejszínhab, szerintem mindenképp! Látod, én se vagyok profi, az első adag csak ilyen foltoska lett, nem márványos. A "legrosszabb" eset, ami történhet, hogy foltos lesz márványos helyett, de úgy is szép, finomnak meg pláne! :)