2011. június 21.

Snickers jégkrémcsoda - VKF XLIII.



Jelentem, megalkottam A JÉGKRÉMET. Legalábbis a családban ez lett az abszolút győztes eddig fagyi- és jégkrémfronton. Vettem a család legkedvencebb bonbonát, átalakítottam fagyivá, és már meg is született a Snickers jégkrém. Egy réteg karamellfagyi, egy réteg mogyoróvaj-fagyi, étcsokiburokba zárva. És az új formámnak köszönhetően tovább fokozhattam az élvezeteket egy kis durvára tört sósmogyoróval megszórt karamellszósszal. Mennyei!!!!!!!

Ezzel a recepttel szeretnék nevezni a 43. VKF-en, aminek Reni a házigazdája - remélem, Reni nem haragszik meg, hogy egy kicsit előbb teszem közzé az általa megadott időponthoz képest, de gondoltam, valakinek jól jöhet a holnaptól kezdődő kánikulában!




Hozzávalók:
Karamellfagyi:
- 15 dkg cukor
- 2 dl tejszín
- 2,5 dl tej
- nagy csipet só
- 3 dkg vaj
- 3 kisebb tojássárgája
- pici vaníliakivonat
Mogyoróvajas fagyi:
- 15 dkg mogyoróvaj (nálam darabos, de mehet a sima is)
- kb. 5 dkg porcukor
- 2 ek. mascarpone
- 3,5 dl tejszín
- csipet só
- pici vaníliakivonat
Kívülre:
- 15 dkg étcsokoládé
- karamellöntet (10 dkg cukor + fél dl tejszín + 2 dkg vaj)
- sós mogyoró



A karamellfagyi készítését egy nappal korábban kezdem. A cukrot karamellizálom, majd beledobom a sót, a vajat és ráöntöm a tejet. Addig melegítem, míg a megszilárdult karamell fel nem olvad. A karamellás tejet kicsit kihűtöm, majd hozzákeverem a kikevert tojássárgákat. Lassú tűz felett besűrítem, majd hozzáadom a vaníliakivonatot és a tejszínt. Egy éjszakára hűtőbe teszem, ezalatt a massza tovább sűrűsödik. Másnap fagyigépben elkészítem a fagyit. Ha nincs fagyigépünk, akkor egy lapos dobozban a mélyhűtőbe teszem, és kétszer átkavarom botmixerrel óránként. Nem szabad hagyni, hogy teljesen megfagyjon, mert akkor nem tudjuk majd betölteni a csokiburokba.

A mogyoróvajas fagyival egyszerű a dolgom: a hozzávalókat turmixgépbe rakom, és kész is az alapmassza. Fagyigépben elkészítem vagy megy dobozban a mélyhűtőbe, egy óra múlva ránézek és átkavarom.



Készen vannak a fagyik, jöhet a csokiburok. Az étcsokit megolvasztom és temperálom (ebben az esetben a temperálás nem feltétlenül szükséges), majd szilikon muffin- vagy egyéb formába adagolok belőle: a formát körkörösen mozgatva szétterítem a csokit a mélyedésekben, esetleg ecsettel rásegítek. A formát hűtőbe teszem, míg a csoki megszilárdul.
A mélyedéseket félig megtöltöm mogyoróvajas fagyival, majd jön egy réteg karamellfagyi - de azért hagyok helyet a jégkrém talpának is. A forma mehet néhány órára a mélyhűtőbe. Majd a maradék étcsokit felolvasztva elkészítem a talpakat: egyenként kanalazom a csokit a mélyedésekre, és ecsettel rögtön szétterítem. Ismét fagyasztó.

Jöhet a karamellszósz. A cukrot karamellizálom, majd hozzáöntöm a tejszínt és beledobom a vajat. Addig kevergetem, míg a karamell felolvad. Hagyom kihűlni a szószt. Sósmogyorót durvára török egy sodrófával. A formából kiszedett jégkrémeken lévő mélyedésekbe adagolok a karamellszószból, rá sósmogyorót szórok. Ha nincs mélyedés a formánkon, mehet persze az öntet meg a mogyi a jégkrémre vagy mellé!



Forrás:
A karamellfagyi alapreceptje David Lebovitz blogjáról származik; az arányokon picit változtattam.
A mogyoróvajas fagyi ötlete szintén Lebovitztól van (The Perfect Scoop. Ice Creams, Sorbets, Granitas, and Sweet Accompaniments. Berkeley, Cal. 2007. p. 50). Itt azonban jelentősen eltértem - általában nagyon beválnak Lebovitz fagyireceptjei, jók az arányok a receptekben, itt viszont 180 g mogyoróvajhoz nem nagyon tudtam elképzelni a 180 g cukrot.
A Snickers kombó saját kútfő :)

24 megjegyzés :

Málna írta...

Ezt a receptet már nagyon vártam, reméltem, hogy minél hamarabb felkerül! :)

Vera írta...

Mennyei, mennyei, mennyei .....

Névtelen írta...

Nagyon jól néz ki!

Gesztenye receptjei írta...

Ez valami szuper!
A forma szép nagynak látszik!
Jó sokat dolgoztál ezzel a bonbon fagyival:-))

Praliné Zsuzsi írta...

Málna, már én sem bírtam tovább várni, gyűlnek a fagyik :)

Édes és Keserű, köszönöm, tényleg az volt :)

Flóra, köszi!

Gesztenye, neked is köszönöm!A forma elég nagy: csak egy kicsit kisebb, mint a virágos, ami neked is van (a virágos formában 6, ebben 8 mélyedés van). Direkt jégkrémezéshez vettem, de jó lesz majd sokmindenre szezonon kívül is (panna cotta, puding, tészta+krém kombók stb.) A nettó munka nem olyan sok vele, csak sok várakozós szakasz van! Na de elfogyni kb. 5 perc alatt elfogyott :D

Gesztenye receptjei írta...

Hát ez az, annyit dolgozunk vele, aztán pár perc alatt eltűnik:-)

A formát hol vetted?

Zsuzsa írta...

Húha! :) A Snickerstől én többször meg akartam fulladni, többet nem is veszek. :( De ez nagyon guszta! :)
És ilyen töltelékkel nem is olyan csajos a szív forma! :)

4Gyerek írta...

hú, lennék a családod tagja.
snickers nálam is éllovas.

Gizi írta...

Látványra csodálatos, az ízét pedig csak elképzelni tudom, de isteni finom lehet.:))

Praliné Zsuzsi írta...

Gesztenye, a Westendben, a Cookup standjánál (aluljárószint, New Yorker előtt). De lehet, h Food-Packéknek is vannak ilyenek, csak lusta voltam kimenni.

Zsuzsa, hát ez nem fullasztó, mégis szépen hozza a Snickers-ízeket :)

4Gyerek, leszel a nővérem? Az úgysincs!

Praliné Zsuzsi írta...

Gizi, köszönöm szépen :)

Katucikonyha, írta...

Részemről címoldalon lehetne a VKF-ben, annyira nagyon guszta, azon kívül úgyis a merész kombinációkat keresik, a sós mogyoró az édes fagyival pedig nagyon jó lehet...

családi tűzhely írta...

Könyörgök, legalább egy darabkát:)

Praliné Zsuzsi írta...

Katucikonyha, köszönöm szépen a kedves szavaid!

Családi tűzhely, sajna már elfogyott :(

szepyke írta...

Kicsit megkésve, de itt vagyok, jöttem a cseréért... :)))

Nah?:)

Praliné Zsuzsi írta...

Szepy, jól van, mehet a csere :) Küldöm fénypostával :)

Bianka írta...

Fantasztikus vagy

Mary írta...

Nagyon guszta és szép a forma! Nekem ilyen a szappan formája amit használok! Ízvilága meg érdekes! Igaz én a sósat nem szeretem az édessel! :)

Kati írta...

Gyönyörű, szinte sajnálnám megenni.:)

Praliné Zsuzsi írta...

Bianka, köszi :))

Mary, érdekes, én is azt hittem, hogy nem szeretem a sósat és az édest együtt, de nagyon ízlett már bonbon formájában is!

Kati, köszi! A családban senki nem sajnálta :D

Angéla írta...

Snickers finom és szeretem, jégrém/fagyi finom és szeretem. Együtt a kettő? MMM, nyami.

Praliné Zsuzsi írta...

Angéla, bizony, szuper a kettő együtt, érdemes kipróbálni!

Moha írta...

Snickers a kicsi lányom kedvence, viszem a receptet! Ahogy olvastam végig, a számban éreztem az ízét.... Nagyon ügyes vagy!

Praliné Zsuzsi írta...

Moha, de örülök, hogy eltaláltam a kislányod kedvencét! Remélem, ízleni fog neki!