2011. június 29.

Eszterházy-torta és Eszterházy-bonbonok



Az egyik legjobb barátnőmmel kitaláltuk, hogy Eszterházy-tortát fogunk készíteni a másik legjobb barátnő szülinapjára (aki nagyon-nagyon szép tortákat tud csinálni, így merész vállalkozás volt!). Aztán hirtelen beugrott, hogy még a DG Food Show-n milyen isteni Eszterházy-krémes étcsokikelyhet kóstoltam a Pelle-Molnár házaspárnál. Na, nekem sem kellett több, rögtön kitaláltam, hogy én is csinálok Eszterházy-bonbonokat, és ezzel díszítjük majd a tortát - mintha nem lenne amúgy is elég macera az Eszterházy díszítése! De az eredmény... hát, meg voltunk magunkkal elégedve, és az ünnepeltnek is nagyon ízlett :)


Hozzávalók a tortához (18 cm):
Tészta:
- 5 tojásfehérje
- 15 dkg cukor
- 15 dkg darált dió
- csipet fahéj
- 5 dkg liszt
Krém:
- 4 dl tej
- 1 cs. vaníliás pudingpor
- 10 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- 10 dkg darált dió
- rum ízlés szerint
Díszítés:
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg fehércsoki
- 4 dkg étcsoki

A tésztához a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verem. Hozzáforgatom a lisztet, a fahéjat és a diót. Sütőpapírra négyszer körberajzolom a 18 cm-es tortaformát. (Az eredeti recept 5 lapot ír, de mi néggyel is megelégedtünk.) A masszát lemérem, és négy részre osztom. A sütőpapírra rajzolt köröket kikenem a masszával, és kb. 10 perc alatt kisütöm a lapokat 180 fokon.
A krémhez a tejből és a pudingporból pudingot főzök, kicsit kihűtöm. A vajat a porcukorral habosra kavarom, majd hozzákeverem a pudinghoz. Ehhez jön a darált dió, végül rummal ízesítem.
A lapokat megkenem a krémmel és összeragasztgatom. A legfelső lap tetejére jön a díszítés. A fehércsokit és az étcsokit megolvasztom, majd a fehércsokit felkenem a lapra. Amíg még nem szilárdult meg, gyorsan köröket rajzolok csigavonalban haladva a torta közepétől indulva az olvasztott étcsokival egy habzsák vagy kivágott sarkú nejlonzsák segítségével (na, ezt Gabi csinálta, én ugyan nem vállaltam be!). Utána gyorsan fogpiszkálóval csíkokat húzunk: felváltva haladunk belülről kívülre, kívülről belülre stb.
A maradék krémmel bekenem a torta oldalát, és dióval körbepanírozom. Végül az Eszterházy-bonbonokkal díszítem a tortát.


Forrás:
Nők Lapja Konyha, 2010./december.


Eszterházy-bonbon


Hozzávalók 15 darabhoz:
- 2 marék dió darálva
- 2-3 ek. tejszín
- fél vaníliarúd
- 4-5 dkg fehércsoki
- rum ízlés szerint
- 15 dkg étcsoki


A krémhez a tejszínt a vaníliarúd magjaival megmelegítem, majd beledobom a kockára vágott-tört fehércsokit, és addig keverem, míg a csoki megolvad (kicsit utána lehet melegíteni). Utána belekeverem a diót és a rumot. Ha túl sűrű a massza, lehet rummal vagy plusz tejszínnel hígítani, ha túl híg, adhatunk hozzá plusz diót vagy olvasztott fehércsokit. Hűlni hagyom.
Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt polikarbonát vagy szilikon formában. Hűtőbe teszem kb. 20 percre. Ha a csoki megszilárdult, beleadagolom a krémet a mélyedésekbe, hagyva helyet a lezáráshoz is. Ismét hűtő. Az étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. Kb. egy óra hűtés után kifordítom a formából a kész bonbonokat.

28 megjegyzés :

BirgánAndi írta...

Tortafronton is nagyon ügyes vagy!:)

Citromhab írta...

Az Esterházy torta tényleg nem kezdőknek való, de aki mer, az nyer:-)) Nagyon szép lett!!

Csiperke írta...

Hűű, ez csodaszép lett! Az Esterházy amúgy is nagy kedvencem!
Kicsit irigylem az ünnepeltet! :))

Kreatív konyha írta...

Gyönyörű lett!

Száva írta...

Köszi a tető leírásáért! :) Ezen olyan sokan képesek átugrani, végre valahol megtudtam:)

Vicuska írta...

Gratulálok, ez mesés lett!!!!!

Gesztenye receptjei írta...

Csodás a süti, na meg a bonbon is fantasztikusan néz ki:-))
Én sem utasítanék vissza ilyen ajándékot:-)

Praliné Zsuzsi írta...

Andi, köszönjük, a torta igazi csapatmunka volt :)

Citromhab, köszönöm! Ez már a második próbálkozás volt az Eszterházy-val, de nagy kedvenc, úgyhogy biztos nem az utolsó :)

Csiperke, köszi, örülök, hogy tetszik!

Kreatív konyha, köszönöm neked is!

Száva, nincs mit!

Vicuska, nagyon kedves vagy, köszönjük!

Gesztenye, köszi :DDD És milyen finom volt :)

Ami írta...

Mekkora ötlet! Nagyon jó lett!
Mázlista a barátnőtök... :)

Praliné Zsuzsi írta...

Ami, köszi, majd megmondom a barátnőnek is, hogy milyen mázlista :)))

Anditanti írta...

Esterházy tortán Esterházy bonbonok! Remek ötlet, és nem kis vállalkozás. Gyönyörű lett:D

Márti írta...

Ragyognak ezek a bonbonok! Imádok ide járni, ezért szeretnék átadni Neked,egy díjat, nézz be hozzám!

Praliné Zsuzsi írta...

Anditanti, köszönöm szépen :)

Márti, nagyon köszönöm a kedves szavaid, megyek!

Ditta tortái írta...

Nagyon gyönyörű lett,annyira szépen megdíszítetted,hibátlan!

Praliné Zsuzsi írta...

Ditta, nagyon kedves vagy, egy profitól igazi dicséret! Majd átadom a Gabi barátnőmnek is, ő húzta a fekete csíkokat, én arra nem vállalkoztam :)

Nelli írta...

Gyönyörű lett!:-)

KKNoemi írta...

múltkor azt mondtam, hogy macerás volt elkészíteni (persze megérte), de ezt most is képes voltam elkészíteni, mert tényleg nagyon finom!
én dupla adagot csináltam, és abból lett egy nagy (6 vékony lapú) torta a szülinaposnak és egy minitorta (5 lapos kicsi) ajándékba...
mivel most hétvégén is Eszterházy-rajongó jön hozzánk vendégségbe, így most a bonbonverziót próbálom ki! már most tudom, hogy abban sem fogok csalódni...
mégegyszer nagyon köszönöm a receptet!

Praliné Zsuzsi írta...

Noémi, nagyon örülök, hogy bejött a recept! :)

k.ancsi írta...

Kedves Zsuzsi!
Nővérem szülinapjára tervezem ezt a tortát elkészíteni. Egy (talán lényegtelen) kérdésem lenne: a legfelső lapra krém is kerül vagy csak a csokidíszítés?
Köszönöm!
Szép estét :)

Praliné Zsuzsi írta...

Ancsi, a legfelső lapra már csak a csokis díszítés jön! :)

k.ancsi írta...

Köszönöm a gyors választ :) Majd beszámolok az eredményről ;)

k.ancsi írta...

Nagy siker volt, csak a népes családnak kevésnek bizonyult :) a teteje ugyan közel sem lett ilyen szép, de így a gyerekeknek nagyon tetszett a 'csigatorta' :) Köszönöm a receptet + a segítséget is!

Praliné Zsuzsi írta...

Ancsi, nagyon örülök, hogy sikered volt a tortával és gyorsan elfogyott :))

Tomadevil írta...

Sziasztok,

Tortadiszitesben kezdo vagyok es emlekszem, amikor egy eve probaltam disziteni feher csokival ezt a tortat. A csoki tul koran megdermedt. Valaki lenne oly szives, hogy leirna nekem lepesrol lepesre, hogy hogy csinalta?
Bevajazzam a spatulat, amivel szetkenem, vagy ez csak a karamellnel mukodik? Vagy a csokiba keverjek tejszint? Ha igen, mennyit?
Elore is koszonom.

Utoirat: Nagyon tetszik az oldal, csak igy tovabb :)

Praliné Zsuzsi írta...

Tomadevil, a lényeg, hogy kb. egyszerre olvaszd fel a kétféle csokit. Ha jó minőségű, szép folyósra olvadó fehér csokit használsz, akkor nem szabad, hogy gyorsan megdermedjen. Itt írtam arról, melyik fehér csokikkal lehet szépen dolgozni: http://www.pralineparadicsom.hu/2013/01/csokolade-vekonyitasa-kakaovajjal.html. Ha mindenképp úgy érzed, hogy muszáj, akkor keverj a fehér csokihoz kb. 20 g vajat. Itt van egy receptvideó, ahol én készítem az Eszterházy-tortát, a végefelé meg tudod nézni a csíkozást: http://laptopkonyha.hu/receptek/?sw_29_item=4304&sw_29_start_at=00:49:00. (Itt inverz a torta mintája: tehát az étcsoki az alap és a csíkok a fehér csoki, de ez mindegy a technika szempontjából.)

Névtelen írta...

Ezt a diotölteleket,lehet kockara vagva-keretben-kesziteni es utanna csokizni tejcsokival feherrel mintazva? Elöre is köszönom a valaszt:Lina

Praliné Zsuzsi írta...

Nem, ezt így ezekkel az arányokkal biztosan nem, túl lágy lenne ahhoz. A tejszínt legalább a felére kéne csökkenteni, de hogy az úgy elég lenne-e a vághatósághoz, próba nélkül természetesen csak tipp :)

Névtelen írta...

Köszönöm a gyors valaszt! Nagyon tetszik az oldal!Lina