2011. március 1.

Borsos ananászpürével töltött praliné



Kedvenc bonbonos könyvemben láttam először az ananász és a tejcsoki kombinációját pici borssal megbolondítva. A könyvben egy trüffelbe került a gyümölcspüré, én viszont szerettem volna külön ananászos és tejcsokis rétegeket létrehozni a pralinémban. Első nekifutásra kétrétegű kockákat próbáltam csinálni krémeskeretben: a tejcsokis ganache-ra került volna ananászzselé. Igen ám, de mikor levettem a krémeskeretet, az ananászréteg zselésedés helyett fogta magát, és szétfolyt. Persze utólag elolvasva a Dr. Oetker zselatinlapok tasakják, jött a megvilágosodás: valami rejtélyes oknál fogva a zselatinlapok (és a zselatin fix) nem használható ananásszal. Ja, a kísérletező kedvű olvasóknak szólok, hogy kivivel, papayával és mangóval sem érdemes próbálkozni! Valaki nem tudja, mi lehet ennek az oka? Tényleg kíváncsi vagyok rá!
Tehát az egyes számú kísérlet csúfos kudarcot vallott. Sebaj, nem adtam fel. A következő körben az ananászpürét beforraltam egy kevés mézzel, és bonbonformába került tejcsokis ganache-sal rétegezve. És lőn, így már működik a dolog! Érdemes a bonbonforma mélyedéseit itt kétszer alaposan kikenni, nehogy a püré maradék nedvességtartalma átáztassa!

Hozzávalók 15 darabhoz:
- 7,5 dkg étcsokoládé
- 7,5 dkg + 5 dkg tejcsokoládé
- 0,25 dl tejszín
- kb. 3 szelet ananász
- 1 tk. méz
- 2-3 tekerésnyi frissen őrölt bors

Az ananászpürével kezdem. A megpucolt ananászszeleteket turmixgéppel pépesítem, majd a mézzel beforralom, hogy jó sűrű pépet kapjak (nálam ez 15-20 perc volt). A pépet kihűtöm, és belekeverem a frissen őrölt borsot.
A 7,5 dkg tejcsokit és az ugyanennyi étcsokit megolvasztom és temperálom, és kikenem vele egy mélyebb szilikon bonbonforma mélyedéseit. Hűtőbe teszem a formát, majd ha a csokiburok megszilárdult, újra kikenem, és ismét hűtöm a formát.
A tejcsokis ganache-hoz a tejszínt forrásig melegítem, majd belekeverem az apróra vágott 5 dkg tejcsokit. Ha nem olvad meg, egy picit továbbmelegítem a masszát. Ezután szobahőmérsékletűre hűtöm.
A bonbonforma kicsokizott mélyedéseibe először egy pici adag ananászpürét teszek, majd következik egy réteg ganache, amivel befedem az ananászpürét. Vigyázzunk, hogy maradjon hely a lezáráshoz is! A megtöltött formát kis időre visszateszem a hűtőbe.
A maradék vegyes tej- és étcsokit újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. Egy óra hűtés után kioperálom a pralinékat a formából.



Ötlet:
Andrew Garrison Shotts: Making Fine Chocolates. Flavour-Infused Chocolates, Truffles and Confections. London: Quarry Books, 2006 (reprint: 2010). Peppered pineapple, pp. 148-149.

17 megjegyzés :

BirgánAndi írta...

Elkészültek a tenger gyümölcsei dínók. Cserélsz?

Erika írta...

Nagyon szeretem az ananászt, milyen különleges lehet ez a bonbonod!

Ditta tortái írta...

nagyon finom lehet,megkóstolnám:-)

4Gyerek írta...

Azt hiszem megérzésből a magyarázattal indítottál. A cím láttán meg akartam kérdezni honnan vannak ilyen 5leteid.

Szerinted torokfájás gyógyítható ilyen bonbonnal? Ha igen, akkor ez kell a család javának, élén velem.

Anditanti írta...

Hmm, fincsi lehet.

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon klassz lett.
Én még nem mertem borsot, vagy chilit tenni a bonbonjaimba, mert nem tudom bejönne-e nekünk. Legközelebb készítek bonbont, akkor egy-két darabon kipróbálom.

Praliné Zsuzsi írta...

Tatin, mehet a csereüzlet! :)

Erika, köszönöm szépen!

Ditta, akkor gurítok egyet-kettőt!

4Gyerek, igen, az egyik kedvenc ötletadóm a posztban is emlegetett könyv! Általában nem egy az egyben csinálom meg a recepteket, inkább az ízpárosításokat nézegetem benne!

Anditanti, bizony :)

Gesztenye, köszi! Érdemes kipróbálni, nekem pl. az ananász-bors páros bejött!

Zsuzsa írta...

Kérdésedre a választ itt találod:

www.dietetika-eletmod.hu/friss-ananasz.html

Különben nagyon klassz a bonbon! :-) Kedvencem a citrommal, borssal ízesített étcsoki. :-)
Ja, és a kapszlik! :-)
Hol vettél ilyen vidám színeket?

Nelli írta...

Eddig ez a legmerészebb szerintem!:-)
Megkóstolnám!Bár melyiket nem?!:-)

Praliné Zsuzsi írta...

Zsuzsa, nagyon-nagyon köszönöm a linket! És érdekes, hogy azt írja, ez az enzim csak a friss ananászban van, a konzervben nincs, lehet, egyszer kipróbálom a zselésítést konzervesből, mert kíváncsi vagyok!

Nelli, köszönöm! Csak első hallásra érdkes, de a kóstolás szerintem eloszlatja a kétségeket :)

Ami írta...

NAgyon tetszik a párosítás, ki fogom próbálni :)

Zsuzsa írta...

Azt olvastam valahol, valamikor, hogy hő hatására elveszti hatását ez az enzim. Tehát még mindig egészségesebb, ha te próbálod valahogy a friss ananászból, mintha konzervet használnál. :-)
Majd utánanézek.

Praliné Zsuzsi írta...

Ami, örülök, majd írd meg, hogy ízlett!

Zsuzsa, igen, én is ezt az infót találtam most! Bár ezt nem értem, mert én az első próbálkozásomnál is megmelegítettem az ananászpürét, hiszen a lapzselatint meg kellett olvasztani.

Bianka írta...

Nem lehet rossz, izgalmas párosítás

Praliné Zsuzsi írta...

Bianka, szerintem nagyon jó páros!

Vianne írta...

Klassz ötlet! Nagyon szeretem én is összekombózni az első hallásra nem mindig összeillő ízeket, sok jólsikerült meglepetés születhet belőle.
Zazie-ban ettem nyáron epres-pipacsos macaront, meggyőzött, idén kipróbálom bonbonban.

A könyv beszerezhető vhol?

Praliné Zsuzsi írta...

Vianne, köszönöm! A könyvet Amazonon lehet megvenni.