2014. január 13.

PM Choco - Csokikóstoló és műhelylátogatás Debrecenben



2012 decemberében nyílt meg Debrecen első kézműves csokoládéműhelye és csokoládéboltja, a PM Choco (Facebook-oldal itt). A vállalkozásba egy baráti házaspár hölgytagjai vágtak bele: Paulovichné Nagy Nerella és Mercs Emese - a PM Choco márkanév is az ő vezetéknevük kezdőbetűiből jött létre. A csokoládéműhely és bolt létrehozását hosszú-hosszú kísérletezés előzte meg: Emese vált először a csokoládé rajongójává, és sok otthoni kísérletezés után a Csokoládé Akadémián mélyítette el tudását. A lelkesedése Nerellát is magával ragadta, így végül ketten vágtak bele a vállalkozásba és alakították ki a műhely termékpalettáját.
Virtuális ismeretség után a tavalyi Édes Napok Fesztiválon találkoztam először a lányokkal: együtt kóstoltunk-jártunk végig több standot, majd meghallgattuk Chantal Coady előadását. Már ekkor kiderült, hogy - nem meglepő módon - irtózatosan sokat tudunk beszélni kedvenc közös témánkról, a csokoládéról, és elhívtak Debrecenbe, hogy nézzem meg a csokoládéműhelyüket és a csokoládéboltot. Hát lehet egy ilyen meghívásra nemet mondani? Ugye nem. Úgyhogy múlt héten végre Debrecen felé vettem az irányt.


A műhelyben: Emese, Szilvi és én (jobbról balra; fotó: PM Choco)

Miután megérkeztem, először Emesével találkoztam, hogy megnézzük a csokoládéműhelyt. A műhelyben általában ketten dolgoznak: Emese és Szilvi. A csokoládék a készítés teljes folyamata során kézműves módszerrel, nagy-nagy gondossággal készülnek: a csokoládé előkristályosítását (temperálását) is kézzel, márványlapon végzik, majd melegítőkbe kerül a temperált csokoládé.


A látogatásom alatt éppen vágott trüffelek és pisztáciamarcipán-kockák kimártása zajlott: Szilvi kézzel mártotta ki ezeket. A zöldcitromos-gyömbéres ganache-alapú bonbonok transzferfóliás díszítést kaptak az évszaknak megfelelő dizájnnal.




A Cointreau-vel lazított narancsos pisztáciamarcipánt duplán is díszítik: félig transzferfóliával és félig rászórással. 



A kétféle bonbont a biztonság kedvéért kétszer is megkóstoltam: kimártás előtt és után is. Már ennél a kettőnél feltűnt, hogy a PM Choco-bonbonok egyik fő jellemzője és nagy erénye a kiegyensúlyozottság: az ízesítők gyönyörűen kijönnek, érződnek, de nem tolakodnak, és a 60% körüli kakaótartalmú csokoládébevonat sem nyomja el ezeket. A gyömbéres-zöldcitromos bonbon az egyik kedvencem lett: a gyömbér karakteressége szépen előjön és jól harmonizál az étcsokoládéval.



A műhelyben a csokoládék készítéséhez csakis minőségi alapanyagokat használnak: belga csokoládét, 100%-os gyümölcspüréket, liofilizált gyümölcsöket, olajos magvakat, minőségi borokat, pálinkákat. Bonbonokon kívül táblás csokoládékat is készítenek: területszelektált csokoládétáblákat és szórt táblákat különféle feltét-kombinációkkal (az én kedvencem a kávébabtöretes-kardamomos étcsokoládé lett az utóbbiak közül). 

Területszelektált táblák és szórt táblák



A műhely után a csokoládébolt következett, amely Debrecen szívében található (Bajcsy Zs. u. 2). A boltban nemcsak a saját termékek közül lehet válogatni, hanem csokoládé-szaküzletként is működnek: többféle minőségi hazai (pl. Szántó Tibor, Rózsavölgyi) és külföldi (pl. Pralus, Menakao) csokoládé közül lehet válogatni, illetve minőségi Dallmayr kávék és teák is kaphatók és fogyaszthatók az üzletben. A bolt készletéért nagyrészt Nerella felel, ő alakítja ki a választékot nagyon jó ízléssel, a betérőket pedig Ági kínálja kedvesen.

A boltban: Nerella, Emese, én (jobbról balra), hátul Ági áll (fotó: PM Choco)

Bonbonválaszték: a 2. képen előtérben a kedvencem a sós mogyorópraliné

Az üzletben a teljes bonbonválasztékot végigkóstolhattam. Az abszolút kedvencem a sós mogyorópraliné volt: a mártott bonbon első blikkre "egyszerű" ropogós mogyorópralinénak indul, aztán jön a csavar: füstölt Maldon sópehely ízesíti, ami a pirított mogyoróval tökéletes összhangban van, és főleg a lecsengésben érződik. Ez a bonbon remek példája annak, hogy nemcsak egy extrém ízesítésű csoki lehet izgalmas: egy kis csavarral egy abszolút hagyományos íz is hihetetlenül izgalmassá, többdimenzióssá tehető. Bár nem vagyok feltétlen rajongója a virágos bonbonoknak, de itt az ibolyás és a rózsás változatok, illetve a beriolette (málna-áfonya-ibolya) is nagyon jól eltalált volt arányaiban: a virág kellemesen érződött, de nem lett "szappanos" hatású a bonbon. Diórajongóként a rumos diómarcipánt is mindenképp meg kellett kóstolnom, amelyet fehér csokival mártanak ki: ezzel kapcsolatban őszintén szólva először szkeptikus voltam, azt gondoltam, hogy a fehér csoki túl édes lesz a marcipános belsőhöz. A bonbon aztán jól rácáfolt az előítéletemre: talán a rumnak köszönhetően, de egyáltalán nem lesz túl édes hozzá a fehércsoki-burok. A lányok mesélték, hogy étcsokival is próbálták, de az nem vált be, nagyon elnyomta a diómarcipán ízét, míg végül Nerella ötlete volt, hogy tegyenek egy próbát a fehér csokival. 

Néhány kép a bonbonokról kedvcsinálónak:

Citromos-zöldteás (Sencha) bonbonok és sóskaramell törökmogyoróval

Pisztáciás bonbon fleur de sel-lel

Narancskrémes bonbon

Rózsás bonbon

Eper-rózsa bonbon

Karamellkrém kakaóbabtörettel



A debreceni csokis kirándulás minden pillanatát élveztem: fantasztikusan finom csokoládékat kóstoltam, és iszonyúan jó volt egy egész napot végigbeszélgetni, tapasztalatot cserélni a közös szenvedélyünkről, a csokoládéról. Jó volt látni, hogy mekkora elhivatottsággal és kísérletezőkedvvel törekszenek arra a PM Chocónál, hogy a lehető legharmonikusabb ízélményeket kínálhassák. Ha Debrecenben vagy a környéken jártok, mindenképp érdemes betérni a PM Choco üzletébe, és végigkóstolni a bonbonokat, csokoládékat!

4 megjegyzés :

Kabóca írta...

Gyönyörűek a bonbonok, minden elismerésem a lányoké! :)
Köszi Zsuzsi az élménybeszámolót, mindig jó ilyeneket olvasni. :)

Üdv:
Kabóca

Praliné Zsuzsi írta...

Nagyon örülök, hogy tetszett! :)

Mercs Emese írta...

Köszönjük, és örülünk hogy jól érezted magad és ízlettek a csokoládéink! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Én örülök, hogy meghívtatok! :)