2013. augusztus 5.

Diós-aszalt szilvás jégkrém szilvapálinkával


Az olajos magvak közül talán a diót szeretem a legjobban, így jött az ötlet, hogy diós jégkrémet készítsek. A dióhoz ezúttal szilvapálinkába áztatott puha aszalt szilvát adtam, és megfejeltem még egy kis tejcsokival is a fagyialapot, hogy krémesebb legyen. Biztos, hogy fog még készülni idén nyáron!

Hozzávalók kb. 5-6 mini jégkrémhez:
Fagyialap:
- 3-4 szem aszalt szilva + annyi szilvapálinka, amennyi ellepi
- 50 g dió
- 35 g tejcsokoládé
- 1 tojássárga
- 1 csapott ek. barna nádcukor
- 1 dl tej
- fél dl habtejszín
Csokiburok:
- 100 g tejcsokoládé
- 30 g kakaóvaj

Az aszalt szilvát 2-3 napra beáztatom a szilvapálinkába. A diót finomra darálom. A tojássárgát kikeverem a nádcukorral, majd ehhez hozzákeverem a tejet. Alacsony lángon, folyamatos kavarás mellett besűrítem (maghőmérőn mérve kb. 80-82 fokosra kell melegíteni). A forró tojásos-tejes krémet az apróra darabolt tejcsokira öntöm, és kézi habverővel egyneművé keverem. Hozzákeverem a darált diót is, majd a tejszínt. Az aszalt szilvákat apróra vágom, és szintén a fagyialaphoz keverem plusz egy-két teáskanálnyi szilvapálinka kíséretében. A fagyialapot teljesen kihűtöm, majd jégkrémformákba adagolom és kifagyasztom.
A burokhoz a csokit a kakaóvajjal összeolvasztom, és ebben mártom meg egyenként a kifagyott jégkrémeket. A legegyszerűbb, ha egy bögrébe tesszük a kakaóvajjal összeolvasztott csokit ehhez. Ha kell, egy kiskanállal kiigazítom a csokiburok hiányosságait.


2 megjegyzés :

Erika írta...

Sajnos most nem ehetek ilyet, de szinte érzem a számban, mennyire jó lehet!:)

Praliné Zsuzsi írta...

Erika, ez tényleg kár, hogy nem ehetsz ilyet :( Remélem, azért másfajta fagyikat tudsz enni ebben a melegben!