2013. április 12.

Kávés-kardamomos bonbon balzsamecetes kakaóbabtörettel




A kávé és a kardamom tuti páros, ezt már a csokis, karamellizált kávédrazséknál is megállapíthattam. Ehhez a kombóhoz pedig még balzsamecetet társítottam, de nem ám akárhogy: kakaóbabtöretet áztattam balzsamecetbe, ami szépen átvette a balzsamecet fanyar-pikáns ízét, és ezzel szórtam meg a csokiburkot még szilárdulás előtt. 
A bonbon egy további verzióban is elkészült már: a kakaóbabtöretet balzsamecet helyett whiskybe áztattam, és a ganache-ba is whiskyt tettem, illetve készült már tej- és ét burokkal is. Finom lesz instant kávéval készítve is, de az az igazi, ha frissen őrölt-aprított kávét (pl. etióp Sidamo) használunk hozzá!



Hozzávalók kb. 24 darabhoz:
Ganache:
- 35 gr tejcsokoládé (nálam 45% kakaótartalommal)
- 35 gr étcsokoládé
- 50 gr habtejszín (35 grammot fogunk ebből felhasználni)
- 1 tk. glükózszirup/akácméz
- 1 ek. frissen őrölt jó minőségű kávé (vagy helyette 1 tk. instant kávé)
- 1 jó késhegynyi őrölt kardamom
- 1 tk. balzsamecet (vagy helyette 2 tk. whisky)
- 1 tk. puha vaj
Burok:
- 250 gr étcsokoládé 
- 2 tk. kakaóbabtöret (venezuelai, Szántó Tibortól)
- kb. 2-3 tk. balzsamecet (vagy whisky)



A kakaóbabtöretet annyi balzsamecettel (vagy whiskyvel) leöntöm, amennyi ellepi, befedem, majd állni hagyom egy napig. Felhasználás előtt pár órával a kakaóbabtöretet papírtörlőn szétterítem, leitatom róla a felesleges balzsamecetet (vagy whiskyt), és hagyom nagyjából megszáradni.
Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd kiöntöm a csokiburkot polikarbonát formában vagy szilikon formában. Amíg friss a burok, minden mélyedésbe 3-4 darab balzsamecetes kakaóbabtöretet szórok. A formát hűtőbe teszem, míg a csokoládé megszilárdul.
A ganache-hoz a tejszínt, a glükózt/mézet, az őrölt kávét és a kardamomot összemelegítem. Lefedem, hagyom ázni jó egy órát, majd átszűröm, és kimérek 35 grammnyit. (Ha instant kávét használunk, akkor az áztatás kimarad, csak össze kell melegíteni az instant kávét a glükózzal/mézzel, a kardamommal és a tejszínnel.) Az étcsokoládét és a tejcsokoládét együtt megolvasztom, majd 3-4 adagban hozzákeverem az ízesített tejszínt. A ganache-hoz végül hozzákeverem a balzsamecetet (vagy whiskyt) és a puha vajat is. Miután szobahőmérsékletűre hűlt, habzsákba adagolom, és megtöltöm vele a kicsokizott mélyedéseket, hagyva helyet a lezáráshoz. Hűtőbe teszem a formát, míg a ganache bebőrösödik.
Az étcsokoládé maradékát újratemperálom. Talpalom a bonbonokat, és közvetlenül a talpalás után kávés mintájú transzferfóliát simítok a kész talpakra. Jó félórára hűtőbe teszem a formát, majd lehúzom  transzferfóliát, és kifordítom a kész bonbonokat a formából.


***

 Ahogy a bevezetőben is írtam, nemcsak ét, hanem tejcsoki burokkal is nagyon jól harmonizál ez a töltelék. A képen látható, régebben készült változatnál először temperált étcsokival csíkoztam a polikarbonát formát, majd tejcsokoládéval öntöttem ki a csokiburkot. Végül a talpakat szintén étcsokival készítettem.





6 megjegyzés :

gionetta írta...

Kávé - függő vagyok
Kardamom - nagyon szeretem
Balzsamecet - kedvencem

akkor ez a bonbon nekemvaló! :-)) Van úgyis ilyen- olyan csokim, lehet nekifogok. :-))

Erika írta...

Ez aztán nagyon izgalmas, szívesen vennék-ennék egy-két darabot!:))

Garffyka írta...

Nagy kihívás, hogy ne harapjak a képernyőbe :) Csudaszépek és nagyon finomak lehenek!

Praliné Zsuzsi írta...

Gionetta, akkor hajrááá! :)

Erika, köszönöm!

Névtelen, neked is nagyon köszönöm!

Unknown írta...

Kedves Zsuzsi!
Azt szeretném kérdezni, hogy a kakaóbab töret nyers, vagy pörkölt?

Praliné Zsuzsi írta...

Pörkölt volt a kakaóbab a töretnél.