2013. április 26.

Karamellizált tejcsoki jégkrém sós pekángrillázzsal



Muszáj volt kipróbálnom végre az egyik új kedvencemet, a karamellizált tejcsokoládét jégkrém formájában is. A karamellizált tejcsokiból egy egyszerű főzött fagyialapot készítettem, és ezt dobtam fel sós pekándió-grillázzsal. Persze a csokiburok számomra elmaradhatatlan volt!

Hozzávalók:
Sós pekángrillázs:
- 1 marék pekándió (helyette mehet sima dió is)
- 3 ek. demerara nádcukor
- 1 kk. fleur de sel
Fagyialap:
- 1 tojássárgája
- 1 ek. demerara nádcukor
- 1 dl tej
- 1 dl habtejszín
- a sós pekángrillázs fele
Csokiburok:
- 80 gr étcsokoládé
- 30 gr kakaóvaj
- a sós pekángrillázs másik fele



Először a fagyialapot készítem el. A tojássárgáját összekeverem a nádcukorral, majd hozzáadom a tejet, és lassú tűzön, folyamatos keverés mellett besűrítem: maghőmérőn mérve olyan 80 fokig főzöm, illetve akkor jó, amikor már annyira bevonja a tojásos krém a fakanalat, hogy határozottan látszódik, amikor végighúzzuk a mutatóujjunkat a fakanál hátán. Ekkor leveszem a tűzről, és belekeverem az apróra tört karamellizált tejcsokit, majd egyneművé keverem. (Ha nem tettünk fleur de sel-t a tejcsokihoz a karamellizálásnál, akkor utólag adjunk egy keveset a fagyialaphoz.) Végül hozzáadom a habtejszínt, és a fagyialapot egy éjszakára hűtőbe teszem. 
A sós pekángrillázshoz a nádcukrot karamellizálom egy kevés fleur de sel-lel, majd belekavarom a durvára tört pekándiót. A karamellizált pekándió-darabokat sütőpapírra öntöm, míg szobahőmérsékletűre hűl, majd aprítógépben vagy sodrófa segítségével durvára töröm a grillázst.
Másnap fagyigéppel kikevertetem a fagyialapot, majd az utolsó percben, mielőtt kész lenne a fagyi, hozzáadom a sós pekángrillázs egyik felét. A puha fagyialapot jégkrémformákba adagolom. (Ha nincs fagyigépünk, akkor a fagyialapot öntsük egy lapos, lezárható dobozba, és félóránként botmixerrel keverjük át, míg laza fagyiállagú nem lesz. Ekkor belekeverjük a pekángrillázs felét, és jégkrémformákba adagoljuk.) 
Miután a jégkrémek teljesen megfagytak, jöhet a csokiburok készítése. Az étcsokoládét a kakaóvajjal összeolvasztom egy bögrében, majd beleszórom a maradék pekángrillázst. A jégkrémeket egy gyors mozdulattal megmártom a kakaóvajas csokiban, ha szükséges, egy kiskanállal javítva a csokizás hiányosságait, ahol kell. A csokiréteg szinte rögtön rádermed a fagyos jégkrémekre.



Ebből az adagból négy mini, és egy normál ("magnum") méretű jégkrémem lett.


Nincsenek megjegyzések :