2012. augusztus 12.

Zserbó jégkrém



A zserbó fagyinak számtalan változata kering a neten (pl. itt és itt), a lényeg, hogy a klasszikus zserbó ízhármasára épül: sárgabarack, dió és étcsoki. Miután a mogyorós-kétféle csokis jégkrémnél a mogyorópasztás fagyialap hihetetlenül krémesre sikerült fagyigép nélkül is, úgy gondoltam, hogy nem simán darált dióval készítem a jégkrémhez a fagyialapot, hanem a bonbonoknál már bevált házi diópralinével: a diót karamellizált cukorba forgatom, majd addig aprítom, hogy az olajtartalmát kiengedve paszta állagú nem lesz. Ezzel mindjárt két legyet ütök egy csapásra: a karamellizált pörkölt dió sokkal intenzívebbé teszi a diófagyit (olyan, mintha diógrillázsba harapnánk!), és a diópraliné olajtartalma megakadályozza, hogy jegesre, kőkeményre fagyjon a jégkrém. Ebbe a hiperkrémes diófagyiba került egy réteg baracklekvár, és az elmaradhatatlan roppanós csokiréteg magas kakaótartalmú étcsokiból tette fel az i-re a pontot.



Hozzávalók 4 mini jégkrémhez:
(Nagyobb formához duplázni érdemes!)
Fagyialap:
- 1 tojás sárgája
- 1 dl tej
- 1 dl habtejszín
- 1 csapott ek. xilit/cukor
- 5 tk. diópraliné
- kb. 3-4 tk. sárgabaracklekvár
Csokiburok:
- 6 dkg étcsokoládé (min. 70% kakaótartalommal)
- 2 dkg kakaóvaj
- sárgabarackbőr-darabok díszíteni (elhagyható)

A tojás sárgáját habosra kavarom a xilittel, majd hozzákeverem a tejet, és lassú tűzön, állandó keverés mellett besűrítem (maghőmérővel nézve kb. 80 fokig; illetve mikor a krém bevonja a fakanál hátulját, akkor jó). A tojásos krémet leszűröm, majd hozzákeverem a tejszínt és a diópralinét. Hűtőben teljesen kihűtöm. 
A jégkrémformát kb. egyharmadig megtöltöm a diós masszával, majd a mélyhűtőben szilárdra fagyasztom. Ekkor rákenek egy vékonyabb réteg sárgabaracklekvárt, és egy rövid ideig ezt is fagyasztom, majd a formákba adagolom a maradék diós fagyialapot, és teljesen megfagyasztom a jégkrémeket. (Álló jégkrémformánál én nagyjából, márványosra összekeverném a lekvárral a fagyialapot, és úgy adagolnál a formákba.)
A csokit a kakaóvajjal megolvasztom, egy bögrébe öntöm, és egyenként megmártom benne a jégkrémeket. Minden jégkrém csokibevonatát rögtön megszórom sárgabarackbőr-darabokkal (vagy akár apróra vágott dióval). Jól záródó dobozban érdemes tartani a jégkrémeket a fagyasztóban.


3 megjegyzés :

gionetta írta...

Szombaton érkezünk haza, Zsuzsi, akkor vasárnap mehetünk Hozzátok? ;-))

Praliné Zsuzsi írta...

Hát, ezt már rég megettük, de valamilyen jégkrém biztos lesz :)

Dom Rozalii írta...

Cudowne,muszę spróbować, może uda mi się zrobić?
serdecznie pozdrawiam !