2012. augusztus 20.

Rétegezett mascarpone-sárgabarack jégkrém (SAD 8.)



Valamelyik jégkrémmárkának (Mövenpick? Magnum? vagy többnek is?) van olyan jégkréme, ahol a csokiburok alatt szépen rétegezett a fagyialap, két egymást jól kiegészítő ízzel. Ilyesmivel kísérleteztem most házilag, ami azért a fekvő jégkrémformával nem nagy was ist das: fogok két tetszőleges, ízben összeillő fagyimasszát, és rétegezem, közben fagyasztva az egyes rétegeket, hogy ne keveredjenek. Persze álló jégkrémformában is megoldható a dolog, csak akkor a másik irányban lesz rétegezett :) Én most egy mascarponés alapot rétegeztem a házi passiógyümölcsös sárgabaracklekvárommal, de a mascarponés réteg igazi jolly joker, mindenféle gyümölcslekvárral/gyümölcspürével prímán rétegezhetjük!
A jégkrémet a SAD 8. fordulójára ajánlanám, ahol Petra arra kért minket, hogy díszítsünk gyümölcsökkel. Remélem, a barackbőr-darabok beleférnek még :)



Hozzávalók 4 db mini jégkrémhez:
(Nagyobb formához duplázni érdemes!)
Mascarponés réteg:
- 2 ek. mascarpone
- 1 dl habtejszín
- 1 lime héja (persze citrom is mehet!)
- 1 kávéskanál limelé/citromlé
- 2 cm-nyi vaníliarúd-darab
- 1-2 tk. méz ízlés szerint
Gyümölcsös réteg:
- 2-3 ek. tetszőleges lekvár (nálam passiógyümölcsös sárgabarack)
Burok:
- 5 dkg fehér csokoládé
- 2 dkg kakaóvaj

Ezzel a fagyival sincs sok munka, leszámítva, hogy fagyasztani kell az egyes rétegeket külön. A mascarponés réteg hozzávalóit összeturmixolom, majd habverővel felhabosítom. Egy vékony rétegnyit beleadagolok a jégkrémforma mélyedéseibe, és mehet a fagyasztóba. Ha megfagyott (nem kell neki sok idő), akkor szépen elterítek rajta egy vékony réteg lekvárt, majd ismét megy a fagyasztóba. A rétegezést addig folytatom, míg a forma mélyedései megtelnek, de úgy kell alakítani, hogy felülre a mascarponés réteg kerüljön ismét, az stabilabb.
A burokhoz a fehér csokit a kakaóvajjal összeolvasztom, ezt egy bögrébe töltöm, és megmártom benne a jégkrémeket. Gyorsan passiós sárgabarackbőr-darabokat szórok a burokra.

Ki kér egy falatot? :)

5 megjegyzés :

Rebarbara írta...

Nekem már küldheted:)

4Gyerek írta...

csak egy jelentkező?
ez minősíthetetlen.

akkor nekem ugye nem csak falat jár, hanem egy egész jégkrém?

Praliné Zsuzsi írta...

Na akkor küldöm nektek a jégkrémet virtuálisan :))

teller-cake írta...

Hűűűű, ha ez nem "Was ist das", akkor mi az?? :))) Legalább is nekem...

Praliné Zsuzsi írta...

Hát, pedig tényleg csak egy kis türelem kell a rétegek fagyasztgatásához ;)