2012. augusztus 29.

Almás-mákos országtorta-jégkrém




Minden évben kíváncsian figyelem, milyen ízvilágú torta lesz Magyarország tortája: idén Pintér Zsolt veszprémi cukrászmester alkotása, a Szabolcsi almás máktorta nyerte el ezt a megtisztelő címet. A torta gerincét a mák és az alma adja meg, ehhez társul még a fahéj és a vanília. Ez az ízvilág beindította a fantáziám, és elkészítettem a jégkrém-verziót: ennél az alap egy főzött vaníliafagyi mákkal dúsítva, majd ehhez adom a fahéjas almapürét, amit én karamellizáltam. A fehércsoki-burkot pedig mákkal pettyeztem. Az ízvilág jégkrémben is telitalálat, sőt, elárulom, hogy az oszágtorta bonbon-verziója is készül! :)

A posztot szeretettel ajánlom Vikvi első blogszülinapos játékára, ahová gyümölcsös édességeket vár Vikvi!

Hozzávalók 4 nagyobb jégkrémhez:
Mákos vaníliafagyi:
- 2 tojássárgája
- 2 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 2 ek. xilit/cukor
- 1 rúd vanília
- 4 ek. darált mák
Karamellizált almapüré:
- 1,5 db alma (nálam Idared) lereszelve
- 6 ek. cukor
- 4 tk. vaj
- fahéj ízlés szerint
Csokiburok:
- 15 dkg fehér csoki
- 4 dkg kakaóvaj
- 1 tk. darált mák



Először elkészítem a vaníliafagyi-alapot. A tojássárgákat kikeverem a xilittel/cukorral, hozzákeverem a tejet, belekaparom a vaníliamagokat. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett besűrítem (maghőmérőn kb. 80-82 fokig; illetve amikor látszik már a fakanál hátán végighúzott ujjunk nyoma). Hozzákeverem a tejszínt és a darált mákot, majd hűtőben kihűtöm.
Az almapüréhez a cukrot karamellizálom, majd hozzákeverem a vajat és a reszelt almát, fahéjjal fűszerezem. Az almát megpárolom, majd a pürét a vaníliás alapba keverem, és jégkrémformában kifagyasztom.
A csokiburokhoz a csokit és a kakaóvajat egy bögrében összeolvasztom, belekeverem a mákot, és megmártom benne a jégkrémeket - ügyesebben, mint ahogy most nekem sikerült :)

8 megjegyzés :

Erika írta...

Szuper jó lett, én is hasonlón törtem a fejem!:))

Praliné Zsuzsi írta...

Erika, köszi! Kíváncsi vagyok a te verziódra is!

Éva írta...

Ez szuper, ebben valóban benne van az összes sütemény alapanyag! Nagyon guszta és igen finom lehet!

gionetta írta...

Remek ötlet, csodás kivitelezés,ahogy megszoktuk Tőled! Gratulálok! :-))

marisz57 írta...

Hát előtted nincs lehetetlen!Remek kivitelezés, biztos álomjó az íze is!

Praliné Zsuzsi írta...

Éva, Gionetta, Marisz, köszönöm szépen!

Unknown írta...

Szia!
Abban szeretném a segítségedet kérni, hogy a fagyialap elkészítésénél amikor a krém besűrűsödött és akkor kell hozzáadnia tejszínt.
Szeretném megkérdezni, hogy a forró krémbe kell a felvert tejszínhabot belekeverni vagy csak simán, felverés nélkül keverem hozzá?

Nagyon köszönöm!

Praliné Zsuzsi írta...

Ákos, én nem is szoktam felverni a tejszínt, csak hozzáöntöm simán a forró krémhez. Ha felvered, akkor érdemes megvárni, h a krém szobahőmérsékletűre hűljön!