2012. június 29.

Passiógyümölcsös-sárgabarackos jégkrém



A blogról nyilván kiderül, hogy szeretem a passiógyümölcsöt, már amikor sikerül hozzájutnom. Nemrég ismét szert tettem néhány szép ráncos példányra, így kipróbálhattam végre jégkrémben is. A passiógyümölcs-sárgabarack abszolút klasszikus páros, a legtöbb multivitamin ízű üdítőben is ez a két domináns íz, vagy gondolhatunk a Rózsavölgyi díjnyertes passió-sárgabarack bonbonjára is (kóstoltam, zseniális!). Tehát a passiógyümölcs mellé sárgabarack került a jégkrémben, de mert még csak elvétve lehetett kapni friss gyümölcsöt, amikor a jégkrémet készítettem, én lekvárt használtam: nagyon intenzív, koncentrált sárgabarack-ízt ad. Nem maradhatott el a csokiburok sem a jégkrémemről: ezúttal vaníliamagokat kevertem a fehér csokiba, ami szuperül harmonizált a két gyümölccsel.



Hozzávalók 4 db mini jégkrémhez:*
Fagylaltalap:
- 2 db passiógyümölcs
- 4-5 tk. sárgabaracklekvár (vagy helyette sárgabarackpüré frissből, édesítve ízlés szerint)
- 1 tk. akácméz
- 1 púpos ek. mascarpone
- 1 dl habtejszín
Csokiburok:
- 6 dkg fehér csokoládé
- 2 dkg kakaóvaj
- 2-3 cm-nyi vaníliarúd-darab

* Én egy nagyon kicsi adagot csináltam négy mini jégkrémhez, ezt nyugodtan lehet duplázni egy nagyobb jégkrémformához!

A passiógyümölcsök belét kikanalazom, leturmixolom, átpasszírozom. A passiópürét, a baracklekvárt, a mézet és a mascarponét egy tálban habverő segítségével összedolgozom. A tejszínből nem teljesen kemény habot verek, és a fagyialaphoz forgatom. Jégkrémformába kanalazom, majd megfagyasztom. (Ha van fagyigépünk, érdemes abban kikeverni a formába adagolás előtt; ebben az esetben a tejszínt nem kell felverni).
A csokiburokhoz a csokit és a kakaóvajat megolvasztom, egy bögrében összekeverem, belekeverem a vaníliamagokat. A bögrét megdöntöm, és egyenként körbeforgatom-megmártom a csokiban a jégkrémeket, esetleg kiskanállal javítom, ahol nem fedte be a csoki. A csokiburok szinte azonnal megszilárdul. Fagyasztóban zárt mikrodobozban érdemes tárolni.


4 megjegyzés :

NYAMMM írta...

Zsuzsi ez brutális, amiben passiógyümi van azért én megőrülök:) Muszáj lesz vennem egy ilyen formát:) A fotó is tetszetős!

Mézeskalács írta...

Ölni tudnék érte:)))

Erika írta...

Nyami, én is kérek...!:)

Praliné Zsuzsi írta...

Nyammm, köszi! A passió-sárgabarack kombó tényleg nagyon ütős! A fotó meg csak véletlen sikerült, a jégkrém gyorsan olvadt, nem volt idő sok szöszmötölésre :))

Mézeskalács, Erika, örülök, hogy nektek is tetszik :))