A nemrég posztolt alap-fudge után itt a csokis változat, sok-sok étcsokival turbózva. Én most pörkölt dióval dúsítottam, de a magvak tetszés szerint adhatók hozzá: mehet bele dión kívül mogyoró, mandula, kesu stb. de akár aszaltgyümölcs-darabokkal is finom lehet. Nagyon csokis, nagyon finom!
Hozzávalók kb. 20 kockához:
- 25 dkg étcsokoládé (60-70% kakaótartalommal; nálam felesbe ment bele 53% és 85% kakaótartalmú)
- 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
- csipet tengeri só
- 20 dkg cukrozott sűrített tej
- 1 tk. vaníliakivonat (el is hagyható)
- 10 dkg durvára vágott dióbél
Egy kb. 15x10 cm-es nagyságú edényt (jénai, sütőkeret, püspökkenyérforma stb.) kibélelek sütőpapírral. A diót száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítom.
A csokoládét apróra vágom, egy edényben vízfürdő fölé teszem, rászórom a sót, a szódabikarbónát, ráöntöm a vaníliakivonatot és a sűrített tejet. A masszát addig kevergetem, míg majdnem az összes csokoládé elolvad. Amikor már csak egy kevés csokoládénak kell elolvadnia, kiveszem az edényt a vízfürdőből, és addig kavargatom a masszát, amíg a maradék csokoládé is elolvad. (Ha túl sokáig hagyjuk a vízfürdő felett, a massza szétválhat, és szemcsés állagúvá válhat.) Ekkor belekeverem a pirított diót, és a masszát a sütőpapírral bélelt edényben elegyengetem. Hűtőben 3-4 órát hűtöm, majd késsel kockákra vágom. Légmentesen záró dobozban érdemes tárolni; celofánba csomagolva jó kis gasztroajándék is lehet.
Forrás:
15-minute chocolate walnut fudge. Cook's Illustrated.
12 megjegyzés :
Ez nagyon jó egyszerű recept, biztos én is megcsinálom!
Marisz, köszi, remélem, ízleni fog!
Jól hangzik a recept! És a látvány sem utolsó. El is mentettem :)
Ami, köszi, ízre sem utolsó ;) Remélem, nektek is bejön majd!
Szia! Nagyon jol néz ki ez a csokis csoda is akárcsak mindened!!!
Végre én is nekiálltam bonbonozni,elkezdtem olvasztani a csokit gőz felett,de kristályos lett egyáltalán nem folyik. Nem elég jó minőségű a csoki?vagy mi lehet a gond?? Köszi a segîtsêged.
Miracle, köszi!
Mit értesz azon, hogy a csoki kristályos? Szemcsés-grízes-szerű lesz, összeugrik? Ha vízgőz fölött olvasztasz, nagyon kell vigyázni, hogy semmi pára se menjen a csokiba, a nedvesség a legnagyobb ellensége. Plusz rendszeresen kavarni kell a csokit, különben könnyen túl lehet melegíteni, és akkor már nem lehet vele dolgozni. 48 foknál ne nagyon melegítsd tovább! Ha az a probléma, hogy a csoki nem elég folyós, az csokifüggő: vannak viszkózusabb (azaz kevésbé folyós) csokik és persze folyósabbak is, ki kell tapasztalni, mihez milyen csokit használunk. Pl. ehhez a fudge-hoz teljesen jó egy sűrűbben folyó, de a mártáshoz egy folyósabb kell. Az étek közül pl. ilyen folyósabb a Lidl-ben kapható J.D Gross márkájú, háromféle kakaótartalommal.
Koszi szepen akkor majd megint nekiallok. Nem tudom pontosan mi lehetett a gond. Majd kikiserletezem.
szia, nagyon tetszenek a receptjeid, pár karamellát már ki is próbáltam. Ebben a receptben a cukrozott sűrített tejet ki lehet cserélni cukrozatlan+cukorra? (csak az van itthon)
Köszi, Gabi
A cukrozott sűrített tejben 60% sűrített tej és 40% cukor van, tehát így kell kiszámolni az arányokat, és plusz cukrot kell hozzátenni!
Szóval ha 20 dkg cukrozott sűrített tej kell, akkor szerintem az 12 dkg cukrozatlan sűrített tejjel + 8 dkg cukorral helyettesíthető. Így elvileg működnie kell, de sajnos így még nem próbáltam!
A sima fudge-ot kipróbáltam cukrozatlan sűrített tejjel + cukorral, (60 és 40 %) és működik :)
Juli, szuper, köszi, hogy megírtad! :)
Megjegyzés küldése