2012. június 7.

Csokis fudge dióval





A nemrég posztolt alap-fudge után itt a csokis változat, sok-sok étcsokival turbózva. Én most pörkölt dióval dúsítottam, de a magvak tetszés szerint adhatók hozzá: mehet bele dión kívül mogyoró, mandula, kesu stb. de akár aszaltgyümölcs-darabokkal is finom lehet. Nagyon csokis, nagyon finom!






Hozzávalók kb. 20 kockához:
- 25 dkg étcsokoládé (60-70% kakaótartalommal; nálam felesbe ment bele 53% és 85% kakaótartalmú)
- 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
- csipet tengeri só
- 20 dkg cukrozott sűrített tej
- 1 tk. vaníliakivonat (el is hagyható)
- 10 dkg durvára vágott dióbél



Egy kb. 15x10 cm-es nagyságú edényt (jénai, sütőkeret, püspökkenyérforma stb.) kibélelek sütőpapírral. A diót száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítom.
A csokoládét apróra vágom, egy edényben vízfürdő fölé teszem, rászórom a sót, a szódabikarbónát, ráöntöm a vaníliakivonatot és a sűrített tejet. A masszát addig kevergetem, míg majdnem az összes csokoládé elolvad. Amikor már csak egy kevés csokoládénak kell elolvadnia, kiveszem az edényt a vízfürdőből, és addig kavargatom a masszát, amíg a maradék csokoládé is elolvad. (Ha túl sokáig hagyjuk a vízfürdő felett, a massza szétválhat, és szemcsés állagúvá válhat.) Ekkor belekeverem a pirított diót, és a masszát a sütőpapírral bélelt edényben elegyengetem. Hűtőben 3-4 órát hűtöm, majd késsel kockákra vágom. Légmentesen záró dobozban érdemes tárolni; celofánba csomagolva jó kis gasztroajándék is lehet.



Forrás:
15-minute chocolate walnut fudge. Cook's Illustrated.

12 megjegyzés :

marisz57 írta...

Ez nagyon jó egyszerű recept, biztos én is megcsinálom!

Praliné Zsuzsi írta...

Marisz, köszi, remélem, ízleni fog!

Ami írta...

Jól hangzik a recept! És a látvány sem utolsó. El is mentettem :)

Praliné Zsuzsi írta...

Ami, köszi, ízre sem utolsó ;) Remélem, nektek is bejön majd!

Nóri írta...

Szia! Nagyon jol néz ki ez a csokis csoda is akárcsak mindened!!!
Végre én is nekiálltam bonbonozni,elkezdtem olvasztani a csokit gőz felett,de kristályos lett egyáltalán nem folyik. Nem elég jó minőségű a csoki?vagy mi lehet a gond?? Köszi a segîtsêged.

Praliné Zsuzsi írta...

Miracle, köszi!
Mit értesz azon, hogy a csoki kristályos? Szemcsés-grízes-szerű lesz, összeugrik? Ha vízgőz fölött olvasztasz, nagyon kell vigyázni, hogy semmi pára se menjen a csokiba, a nedvesség a legnagyobb ellensége. Plusz rendszeresen kavarni kell a csokit, különben könnyen túl lehet melegíteni, és akkor már nem lehet vele dolgozni. 48 foknál ne nagyon melegítsd tovább! Ha az a probléma, hogy a csoki nem elég folyós, az csokifüggő: vannak viszkózusabb (azaz kevésbé folyós) csokik és persze folyósabbak is, ki kell tapasztalni, mihez milyen csokit használunk. Pl. ehhez a fudge-hoz teljesen jó egy sűrűbben folyó, de a mártáshoz egy folyósabb kell. Az étek közül pl. ilyen folyósabb a Lidl-ben kapható J.D Gross márkájú, háromféle kakaótartalommal.

Nóri írta...

Koszi szepen akkor majd megint nekiallok. Nem tudom pontosan mi lehetett a gond. Majd kikiserletezem.

mago írta...

szia, nagyon tetszenek a receptjeid, pár karamellát már ki is próbáltam. Ebben a receptben a cukrozott sűrített tejet ki lehet cserélni cukrozatlan+cukorra? (csak az van itthon)
Köszi, Gabi

Praliné Zsuzsi írta...

A cukrozott sűrített tejben 60% sűrített tej és 40% cukor van, tehát így kell kiszámolni az arányokat, és plusz cukrot kell hozzátenni!

Praliné Zsuzsi írta...

Szóval ha 20 dkg cukrozott sűrített tej kell, akkor szerintem az 12 dkg cukrozatlan sűrített tejjel + 8 dkg cukorral helyettesíthető. Így elvileg működnie kell, de sajnos így még nem próbáltam!

Juli írta...

A sima fudge-ot kipróbáltam cukrozatlan sűrített tejjel + cukorral, (60 és 40 %) és működik :)

Praliné Zsuzsi írta...

Juli, szuper, köszi, hogy megírtad! :)