2011. október 17.

Levendulás-marcipánkrémes praliné



Még október első hetében járt nálam Kriszti, aki a blog őszi "Szüret és bonbon" tematikájú játékában a kommentelős második kategóriát megnyerte. Egyeztettünk, és Kriszti kívánsága az volt, hogy ne az általa kitalált bonbont készítsük el, hanem egy levendulásat, mert nagy rajongója a levendulának. Hát, ezzel feladta nekem a leckét, mert nem túl gyakran készítettem eddig levendulás bonbont (szám szerint kettő szerepel a blogon), a család ugyanis nem rajong a levenduláért. Most egy két rétegű levendulás bonbon készült: egy pötty levendulás sárgabaracklekvárra levendulás marcipánkrém került, mindez fehér csokiba bújtatva, szintén Kriszti kívánságára.
A bonbon nagyon jól sikerült, még nekem, aki szintén nem vagyok nagy levendula-fan, is nagyon ízlett, és Kriszti is teljesen meg volt vele elégedve! A bonbonos szeánszunkon két adag bonbon készült: az egyiket én készítettem (körtés-karamellás), ezt a levendulásat pedig nagyrészt Kriszti. Csudajól ment neki, remélem, folytatja a bonbonkészítést!

Készül a csokihüvely


A töltelékek


Kriszti talpaz


Kriszti és a teli bonbonosdoboz

Hozzávalók 15 darabhoz:
- 2 ek. sárgabaracklekvár
- 2 csipet szárított levendulavirág
- 6 dkg marcipánmassza (most Rapunzel bio mézmarcipánt használtunk, ami csak mandulából és mézből készül fele-fele arányban)
- kb. 2 ek. tejszín
- 20 dkg fehér csokoládé



A töltelékhez az előkészületeket még előző este tesszük meg (ez nekem sajna nem jött össze, mert az egyetlen hűtőben állomásozó tejszínem idő előtt megromlott :S). A tejszínt megmelegítem, és egy csipet szárított levendulavirágot szórok bele. Jól lezárva a hűtőbe teszem állni. A lekvárt szintén megmelegítem, beleszórom a maradék levendulát, majd hűtőbe teszem.
Másnap a tejszínt leszűröm, megmelegítem, és belekeverem a lereszelt marcipánt. Addig keverem, míg egynemű masszát nem kapok. Ha túl sűrűnek tűnik a krém, egy kis plusz tejszínnel lehet lágyítani rajta.
A fehér csokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt szilikon vagy polikarbonát formában. Hűtőbe teszem a formát, míg a csoki visszaszilárdul. A mélyedésekbe először egy-egy pötty levendulás sárgabaracklekvárt teszek (ha úgy jobban tetszik, a lekvárból kihalászhatjuk előtte a levendulavirágokat), majd erre adagolom a marcipánkrémet úgy, hogy befedje a baracklekvárt. Kis időre hűtőbe teszem.
A fehér csoki maradékát újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. Kb. egy óra hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.

Dizájnos csomagolásban :)

12 megjegyzés :

Vianne írta...

Nagyon finom volt, olyan szerencsés voltam h kòstolhattam is:))

Túry Amália írta...

Ez nagyon jó lett! bár most kevés csokit eszem, de én nagy levendula és marcipán fan vagyok, úgyhogy jöhetne is belőle :)

Katucikonyha, írta...

Nagyon jól néz ki, én szeretem a levendulát, jöhetne. :-)

Nelli írta...

Micsoda ízkombináció!A látvány is csodaszép!:-)

Praliné Zsuzsi írta...

Vianne, örülök, hogy ízlett! Bár itt lehullt a lepel, hogy igaziból nem is én csináltam :D

Colors in the Kitchen, örülök, hogy tetszik! Majdcsak eljön a csoki ideje Neked :) Na meg egy vékony csokiburokkal nem is olyan sok a csoki benne :)

Katucikonyha, köszönöm szépen!

Nelli, köszi! Igyekszem a félbevágott képeket is hozni mindig!

Kriszti írta...

ez egy igazán szuper bon-bon (nagyon nagy siker lett a családban), és ezúton is nagyon-nagyon köszönöm a lehetőséget, Zsuzsi, hogy segíthettem megcsinálni! élveztem minden percét, de azt hiszem a kóstolgatásokat a legjobban, és az is bebizonyosodott, hogy mégis létezik az a csoki mennyiség, amit már én sem tudok megenni! :)

Mary írta...

Nagyon szépek a bonbonok és a csomagolás is!

Bianka írta...

Ha jól emlékszem még sosem ettem levendulás csokit, de szívesen megkóstolnám

Praliné Zsuzsi írta...

Kriszti, örülök, hogy sikere volt a bonbonoknak :)))

Mary, köszönöm szépen!

Bianka, pedig érdemes vele kísérletezni ;)

Marianna Pasztor írta...

Szívesen cserélek veled bonbont szappanra, ha érdekel: http://kreativ-maranna.blogspot.com/search/label/Szappan

Praliné Zsuzsi írta...

Maranna, megnéztem, nagyon guszta szappanokat csinálsz, a sütialakúak különösen vonzóak :) Sajnos egyelőre a virtuális csere marad, mert most Németországban messze vagyok ehhez :((

Marianna Pasztor írta...

Jajj, de kár, mert a nyálam csorgatom nálad mindig.