2011. szeptember 28.

Rákóczi túrós bonbon



Nagyon izgalmas kaland szerintem egy-egy megszokott ízt, egy-egy klasszik süteményt bonbonformában újraálmodni. Volt már erre néhány példa a blogon: készítettem már Jogásztorta bonbont, Zserbó kockát és Eszterházy-bonbont. Egy nyári fagyizás alkalmával épp Rákóczi túrós fagyit ettem, azaz egyszerű túrófagyit baracklekvárral márványozva. Innen jött az ötlet, hogy bonbonban is elkészítsem: egy pötty baracklekvárt és finom túrókrémet rejt magában a vaníliaszemekkel pettyezett fehércsoki-burok. Igazi Rákóczi túrós íz, egyetlen falatba sűrítve!
Piszkénél macaron alakjában is megtaláljátok a Rákóczi túróst!



Hozzávalók 15 darabhoz:
Túrókrém:
- 3 ek. túró
- 1-2 ek. tejszín (függ a túró állagától)
- cukor/méz ízlés szerint
- fél biocitrom héja
- citromlé ízlés szerint

- 2 ek. baracklekvár

- 20 dkg fehércsokoládé
- fél rúd vanília magjai



Először elkészítem a túrókrémet: a hozzávalókat turmixgépbe adagolom, és simára kevertetem a géppel. A cukrot/mézet és a citromlét fokozatosan adagolom, és kóstolom, mikor jó. A krémet hűtőbe teszem.
A fehér csokit megolvasztom és temperálom, majd gyorsan hozzákeverem a kikapart vaníliamagokat, és elkészítem a csokiburkot szilikon vagy polikarbonát formában. Hűtőbe teszem, míg a csoki megszilárdul.
A csokihüvely aljára egy kis pötty baracklekvárt adagolok, majd ezt befedem a túrókrémmel, hagyva helyet a lezáráshoz is.



A fehér csoki maradékát újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. Kb. egy óra hűtés után kifordítom a formából.


Tipp: Díszítéshez vágjunk vékony csíkokat aszalt barackból, és ragasszuk egy pötty fehér csokival a bonbonok tetejére!

15 megjegyzés :

Citromhab írta...

Fantasztikusan néz ki!
Nagy kedvencem a Rákóczi túrós süti, biztos, hogy a bonbon is nagyon ízlene:-)

BirgánAndi írta...

Ezt a gyönyörűen csillogó, vaníliával pöttyözött csokiburkot, nem is kell tovább díszíteni.

Mindig csak ámulok, hogy milyen minimális alapanyagból, pár kanál lekvár, túró, milyen nagyszerű dolgokat lehet alkotni! Jó, csoki az sok kell hozzá :))))

Mary írta...

Nagyon tetszik a letisztult forma! Az ízek összhangja meg tökéletes! :)

Erika írta...

Az ízvilága és a külső gömbölyűsége is igen megfogó,tetszik! Jó ötlet volt a vanília is,gratula!:)

Unknown írta...

Hm! Nagyon fincsi lehet,én pont az eredetit sütöttem a minap :)

Suncika (Anya) írta...

Össze futott a nyál a számban! Isteni finom lehet! Mindig tátott szájjal nézegetem ezeket a bonbonokat, néha bele is repülhetne 1-2. :) Gratula!

Bianka írta...

D jó, nagyon ötletes és szép

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon klassz ötlet!!!
Csodás lett a bonbonod!!
A csoki itt is az aldis, vagy másik fajtát használsz?

Névtelen írta...

Nagyon jó ötlet! Isteni finom lehet! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Citromhab, örülök, hogy tetszik!

Andi, köszönöm, pedig Te nem is vagy fehér csoki párti :D

Mary, köszi, a klasszikus ízpáosítással nem lehet hibázni!

Erika, köszönöm! Pedig én hiányoltam róla egy kis aszalt barackot, de végül örülök, hogy így is tetszik!


Vikvi, az is fincsi lehetett :)

Suncika, majd küldök fénypostával :)

Bianka, köszi!

Gesztenye, köszi! Nem az aldis (fehéres sárgás csomagolás, 200 gr) nem olvad szépen, ez lidlis (lilás-pinkes csomagolás, 200 gr).

Flóra, köszönöm szépen!

Tiffanylda írta...

Erinacea, ilyet még nem láttam és nem is hallottam, amit Te művelsz, ez valami fantasztikus! Gratulálok és máris beszállok rendszeres kukkolónak, mert közeleg a karácsony és ez baromi jó lesz ajándék gyanánt, a népes / édesszájú családomnak! Köszönöm!:)

Szilabi írta...

De gyönyörű! És az íze is biztos nagyon finom! Ki fogom próbálni! ;)

Praliné Zsuzsi írta...

TiffanyIda, nagyon szépen köszönöm! Gyere, várlak máskor is a blogon! :)

Szilabi, örülök, hogy tetszik! Írd majd meg, milyen lett!

Revanna írta...

En azt szeretnem kerdezni, hogy a turo es a tejszin miatt a kesz bonbonokat hutoben kell tartani?
Meg ugy altalaban, az osszes tejszinnel keszult bonbont hutve szoktatok tarolni? Meddig allnak el?
Amugy remek az oldal! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Revanna, ige, hűtőben érdemes tartani mindenképpen. Fontos, hogy jól záródó dobozba tedd a bonbonokat, hogy más illatokat nem szívjon be a csoki a hűtőből. Hát, igazából a tejszínes csokikra 2, max. 3 hetet szoktak mondani, ez a túrós szerintem addig áll el, amíg a benne lévó túró szavatossága tart. De nálunk sose bír ki 3 napnál többet a gyakorlatban... :)
Örülök, hogy tetszik az oldal!