2011. szeptember 26.

Perugina: a csokigyár

Most egy vendégposzt következik. Egy kedves ismerősöm, Ági szólt, hogy a Perugina csokigyárba fog ellátogatni, én pedig - miközben a sárga irigység evett meg :D - megkértem, hogy írjon egy beszámolót a blogra. Íme:

"A héten a Perugina csokigyárban voltam. A Perugina 1907-ben jött létre, ekkor még csak egy kis bonbonkészítő műhely volt a történelmi belvárosban. A műhely termékeinek népszerűsége azonban akkora volt, hogy már 1913-ban egy kisebb manufaktúrát építettek a város határában. 

Kép innen.

A híres Bacio di Perugia 1922-ben született, az egyik alapító felesége, Luisa Spagnoli alkotta meg különböző csokifajták, így az étcsokoládé és a gianduia (mogyorós csokoládé) maradékaiból, és először formája alapján „cazzotto”-nak, azaz ökölnek nevezte el. Nem egy romantikus név egy csokoládénak, amelyet akkor még elsősorban ajándékképpen vásároltak. Ezért változtatták meg a nevet Bacio-ra, csókra. A dobozokon látható képet Federico Seneca, egy futurista festő tervezte, és az ő ötlete volt a csomagolásba bújtatott kis idézet is. Ez már rögtön jobban tetszett az olaszoknak, és így lett az „ököl”-ből Olaszország kedvenc romantikus ajándéka és csemegéje. A Perugina csokoládé sikere töretlen, önállóságát és markáns olasz jellegét azután is megőrizte, hogy 1988-ban a Nestlé tulajdonába került.

A gyárban alaposan felkészültek az idegenforgalomra. A 6 (illetve diákoknak 3) eurós belépőjegyért cserébe a látogatók négy részből álló idegenvezetésen vehetnek részt. Először egy cukrász magyarázza el a bonbonkészítés rejtelmeit, majd a szemünk láttára el is készít egy karamellás-tejszínes krémmel töltött finomságot, amit természetesen utána elfogyaszthatunk. A bemutató a bonbonkészítő iskolában zajlik, ahol hétvégenként igény szerint bonbonkészítő tanfolyamokat tartanak. Ebben az iskolában forgatták Olaszország romantikus kedvencét, a Lezioni di Cioccolato című filmet, amelynek második része novemberben kerül a mozikba. [Hmm, és én ezt miért nem láttam?! Sürgősen pótolni kell! - Erinacea] 

Kép innen.


A cukrász elmondta azt is, hogy a +39020454067868-as telefonszámon (Olaszországból a 800800907-es Numero Verde) bármikor szívesen áll az érdeklődők rendelkezésére bármilyen bonbonkészítéssel kapcsolatos kérdésben.[Wow, az olasztudásom sürgősen felelevenítendő!!! - Erinacea]

Íme néhány kép a bemutatóról:
Temperálás
Készül a csokihüvely
A felesleges csoki kiöntése

Betöltés
És a végeredmény!

A második részben a gyár történetével kapcsolatos múzeumot néztük meg. Itt megtudtuk, hogy a Perugina a tömegkommunikációban is élen jár, itt rendezték az első nyereményjátékot a harmincas években. Televíziós reklámjai is mindig slágerek voltak, néhányat meg is tekintettünk közülük. Láthattuk, hogyan készült a 2006-os Eurochocolate-re (a csokoládé fesztiválja Perugiában, minden évben október közepén tartják) a világ legnagyobb bonbonja, egy gigantikus Bacio, amely 215 cm magas, 716 cm átmérőjű és több mint 7500 kg súlyú volt. [Hm, idén október 23-án lesz, épp akkortájt van a szülinapom... esetleg valaki meglephetne vele :D - Erinacea]

A harmadik részben a gyárban tehettünk egy kisebb túrát, és a magasból megtekinthettük az automatizált csokigyártás lépéseit. Végül pedig egy kóstolón vehettünk részt, ahol megkóstolhattuk a Bacio mellett annak fehér változatát, amely még nem került a piacra, valamint a gyár egyéb termékeit: a Nero étcsokit, a Latte tejcsokit és a Rossana karamellás cukrot. Érdekesség, hogy a Bacio-nak létezik karácsonyi, rumos változata is, a Bacio Rosso, valamint gyártják miniatűr változatban, Bacino néven."

Köszönöm szépen Áginak az izgalmas beszámolót! Aki pedig kedvet kapott egy kis Bacira, itt talál egy hamis verziót!

9 megjegyzés :

Zöldpötty írta...

Húú, ez nagyon tetszett! De így kora reggel machoizmus...
Épp akartam is kérdezni, hogy csak olaszul válaszol a bonbonozás közben felmerülő kérdéseimre? :)
ja, a csokoládéfeszitvál 1. csak egy napos?:( 2. ugye összehasonlíthatatlanul jobb, mint a Várbéli, ugye?

Vica írta...

Október 14.-23 között van a csoki fesztivál.Minden évben van bonbon készités is lépésről-lépésre.A kész bonbont mindig szétosztják.
Érdemes az utolsó 2 napon menni mert akkor vannak kedvezmények.
Tavaly csoki faragás is volt. Hétközben pedig különböző programok.
Egyébbként van egy étterem is ahol csak olyan ételek készülnek amiben csokoládé van.

MKata írta...

Köszönöm a bejegyzést! Húgom most szeptembertől Prugiában egyetemista, és volt másfél hete egy ilyen látogatáson. A 215 cm magas Bacio-ról csináltak is egy másolatot, ami mellett lehet fényképezkedni! A csoki fesztiválról meg köszi az infót, jelzem neki, hogy látogasson ki!

Praliné Zsuzsi írta...

Zöldpötty, ezt sajnos nem tudom, de tégy egy próbát angolul! Nekem meg fel kéne az olaszt eleveníteni, elvileg van egy középfokúm :)

Vica, köszi az infókat! Hogy milyen jó lenne egyszer oda elmenni...

Mkata, ha épp ott van a húgod, ki ne hagyja, biztos szuper program!

Kreatív konyha írta...

Nagyon jó programajánló volt! Köszi!

Unknown írta...

Nagyon jó lehetett! Én mindig örülök, az ilyen beszámolóknak :) Legalább tudom mit nem szabad kihagyni :) A film egyébként elég jó, magyarul Csokileckék címen elérhető :)

Viki írta...

Én csak epekedem...........

Praliné Zsuzsi írta...

Kreatív Konyha, nincs mit :)

Vikvi, a filmet beterveztem :)

Viki, én is :D

Borbély Anita írta...

Ide én is elmennék. Remélem lesz alkalmam egyszer. :)