Nemrég végigsöpört a blogokon a karamellkrém- vagy dulce de leche-láz. A felelős Tücsök Bogár, majd neki küldöm el a fogyiszalon-bérletem számláját, ugyanis ő tehet róla, hogy nagy mennyiséget tüntettem el ebből a csodából! Láttam Gesztenyénél is, hogy a krém remekül működik bonbon-tölteléknek, így nálam is ebben a formában végezte. A karamellkrém Tücsök által leírt receptjén csak annyit változtattam, hogy egy rúd vanília magjait is hozzáadtam a sűrített tejhez, szerintem nem rontotta el, sőt. Aztán persze elkezdtem agyalni, hogy mivel lehetne a karamellkrémet megbolondítani, mikor beugrott a Karácsonykor készített karamelllikőr: hát persze, néhány kanál whisky-vel! És az eredmény? Másnap csinálhattam új adagot, mert a tesóm megette az ajándékba szánt darabokat :D
Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
A karamellkrémhez:
- 3 tubus sűrített tej
- 1 rúd vanília
A bonbonokhoz:
- 15 dkg étcsokoládé
- ízlés szerint whisky (nálam kb. 2 ek. Johnnie Walker volt, bár a Jameson az igazi kedvenc)
Először elkészítem a dulce de leche-t. A tubusokból a sűrített tejet egy befőttesüvegbe nyomom, belekaparom a vaníliarúd magjait is, majd lezárom az üveget. Annyi vízbe állítva, amennyi a sűrített tej szintje fölé ér egy picivel, lefedve főzöm nagyon alacsony lángon legalább 4 órát. Ha kész, hozzákeverem a whisky-t, majd hűlni hagyom. (A krémnek kb. a fele kell 15 bonbonhoz, az enyémnél érdemes sűrűbbre főzni, mert így picit nehezebb lezárni.)
Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt polikarbonát vagy szilikon bonbonformában. A formát hűtőbe teszem, míg a csoki megszilárdul.
Ezután a mélyedésekbe adagolok a karamellkrémből, hagyva helyet a lezáráshoz is. A formát ismét hűtőbe teszem rövid időre.
Az étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. Ismét hűtés következik, végül kibújtatom a bonbonokat a formából.
A bonbonban mindenki megcsodálhatja a béna fényképezőgépem :) |
PS: Ne felejtsétek, hogy még péntekig tart a húsvéti játék szuper nyereményekért, ami azóta kiegészült egy Segítfüzettel is harmadik ajándékként!
15 megjegyzés :
Erinacea!
Nálunk is nagy kedvenc volt ez a bonbon.
Csodás lett ebben a formában is:-)
Az előbb készítettem el a Baileys-est! Holnap fotózom.:) Közben 2 ötletem is támadt. Az egyik, hogy karamellkrémet főzzek, és tegyem bonbonba is.... Belépek, és mit látok? A csili-vili félgömbök tölteléke karamell. :)
De szép csillogósak!A fényképező gép pedig szuper!Mindig olyan szép képeket készítesz!A karamellás töltelék pedig nagyon fincsi lehet!
Persze!!! Mindig én vagyok a hibás! :D Pedig idén már a kerekebb forma a trendi. :D
A bonbon valami pazar lehetett. A testvéred helyében én is befaltam volna. :D
Mesésen néznek ki! Gyönyörűen csillognak!
Gesztenye, a whisky nagyon jó hozzá, majd úgy is próbáld ki egyszer!
Zsuzsa, :D Ez jó nagyon! Várom a képedet!!!
Nelli, köszönöm, kedves vagy, de azért nem egy csúcsmodell szegény, általában a "csinálok vagy harminc képet, hátha lesz egy-két jó" taktikát követem :)
Tücsök Bogár, ez jó hír! Mert már megvan a sűrített tej a köv. adag dulce de leche-hez. csak azt vaníliafagyira akarom majd csurgatni :)
Eszter, köszönöm szépen! Ez most az egyik kedvenc formám, tényleg nagyon csillogós lesz!
Gyönyörűek lettek, igazi szépségek
Azt hiszem ezt én is seperc alatt megettem volna.
Bianka, köszönöm :)
Belly, ezen nem csodálkoznék :D
Gyönyörűek! Imádok ide járni mindig van valami új! :D
Erinacea!Gyönyörűek lettek,olyan szép a krém is benne,hiába aki tud az tud!:-)
Mary, köszönöm szépen, nagyon örülök Neked mindig!
Ditta, nagyon kedves vagy, köszönöm! A krém nagyon finom volt, biztos készül még!
Nagyon szép lett, csillog-villog :)és biztos h bejönne nekem is ez a kombó.
Én is szeretem nagyon ezt a félgömb formát, bár kicsit lehetne nagyobb. De mi lesz a sok szilikonnal? ;)
Jövök holnap este játszani
Nahát, felkerült az új kép. De jóóó, így jobban látszol. Tényleg könnyebb lesz megismerni:)
Vianne, köszönöm! Biztos azért kellett 2 adagot gyártanom, mert kicsi a forma :) Várom a képed a játékba!!!!
Megjegyzés küldése