2011. április 12.

Whiskys dulce de leche-vel töltött praliné


Nemrég végigsöpört a blogokon a karamellkrém- vagy dulce de leche-láz. A felelős Tücsök Bogár, majd neki küldöm el a fogyiszalon-bérletem számláját, ugyanis ő tehet róla, hogy nagy mennyiséget tüntettem el ebből a csodából! Láttam Gesztenyénél is, hogy a krém remekül működik bonbon-tölteléknek, így nálam is ebben a formában végezte. A karamellkrém Tücsök által leírt receptjén csak annyit változtattam, hogy egy rúd vanília magjait is hozzáadtam a sűrített tejhez, szerintem nem rontotta el, sőt. Aztán persze elkezdtem agyalni, hogy mivel lehetne a karamellkrémet megbolondítani, mikor beugrott a Karácsonykor készített karamelllikőr: hát persze, néhány kanál whisky-vel! És az eredmény? Másnap csinálhattam új adagot, mert a tesóm megette az ajándékba szánt darabokat :D

Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
A karamellkrémhez:
- 3 tubus sűrített tej
- 1 rúd vanília
A bonbonokhoz:
- 15 dkg étcsokoládé
- ízlés szerint whisky (nálam kb. 2 ek. Johnnie Walker volt, bár a Jameson az igazi kedvenc)

Először elkészítem a dulce de leche-t. A tubusokból a sűrített tejet egy befőttesüvegbe nyomom, belekaparom a vaníliarúd magjait is, majd lezárom az üveget. Annyi vízbe állítva, amennyi a sűrített tej szintje fölé ér egy picivel, lefedve főzöm nagyon alacsony lángon legalább 4 órát. Ha kész, hozzákeverem a whisky-t, majd hűlni hagyom. (A krémnek kb. a fele kell 15 bonbonhoz, az enyémnél érdemes sűrűbbre főzni, mert így picit nehezebb lezárni.)
Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt polikarbonát vagy szilikon bonbonformában. A formát hűtőbe teszem, míg a csoki megszilárdul.
 Ezután a mélyedésekbe adagolok a karamellkrémből, hagyva helyet a lezáráshoz is. A formát ismét hűtőbe teszem rövid időre.
Az étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. Ismét hűtés következik, végül kibújtatom a bonbonokat a formából.

A bonbonban mindenki megcsodálhatja a béna fényképezőgépem :)

PS: Ne felejtsétek, hogy még péntekig tart a húsvéti játék szuper nyereményekért, ami azóta kiegészült egy Segítfüzettel is harmadik ajándékként!

15 megjegyzés :

Gesztenye receptjei írta...

Erinacea!
Nálunk is nagy kedvenc volt ez a bonbon.
Csodás lett ebben a formában is:-)

Zsuzsa írta...

Az előbb készítettem el a Baileys-est! Holnap fotózom.:) Közben 2 ötletem is támadt. Az egyik, hogy karamellkrémet főzzek, és tegyem bonbonba is.... Belépek, és mit látok? A csili-vili félgömbök tölteléke karamell. :)

Nelli írta...

De szép csillogósak!A fényképező gép pedig szuper!Mindig olyan szép képeket készítesz!A karamellás töltelék pedig nagyon fincsi lehet!

Tücsök Bogár írta...

Persze!!! Mindig én vagyok a hibás! :D Pedig idén már a kerekebb forma a trendi. :D
A bonbon valami pazar lehetett. A testvéred helyében én is befaltam volna. :D

Eszter írta...

Mesésen néznek ki! Gyönyörűen csillognak!

Praliné Zsuzsi írta...

Gesztenye, a whisky nagyon jó hozzá, majd úgy is próbáld ki egyszer!

Zsuzsa, :D Ez jó nagyon! Várom a képedet!!!

Nelli, köszönöm, kedves vagy, de azért nem egy csúcsmodell szegény, általában a "csinálok vagy harminc képet, hátha lesz egy-két jó" taktikát követem :)

Tücsök Bogár, ez jó hír! Mert már megvan a sűrített tej a köv. adag dulce de leche-hez. csak azt vaníliafagyira akarom majd csurgatni :)

Eszter, köszönöm szépen! Ez most az egyik kedvenc formám, tényleg nagyon csillogós lesz!

Bianka írta...

Gyönyörűek lettek, igazi szépségek

Belly írta...

Azt hiszem ezt én is seperc alatt megettem volna.

Praliné Zsuzsi írta...

Bianka, köszönöm :)

Belly, ezen nem csodálkoznék :D

Mary írta...

Gyönyörűek! Imádok ide járni mindig van valami új! :D

Ditta tortái írta...

Erinacea!Gyönyörűek lettek,olyan szép a krém is benne,hiába aki tud az tud!:-)

Praliné Zsuzsi írta...

Mary, köszönöm szépen, nagyon örülök Neked mindig!

Ditta, nagyon kedves vagy, köszönöm! A krém nagyon finom volt, biztos készül még!

Vianne írta...

Nagyon szép lett, csillog-villog :)és biztos h bejönne nekem is ez a kombó.
Én is szeretem nagyon ezt a félgömb formát, bár kicsit lehetne nagyobb. De mi lesz a sok szilikonnal? ;)

Jövök holnap este játszani

Vianne írta...

Nahát, felkerült az új kép. De jóóó, így jobban látszol. Tényleg könnyebb lesz megismerni:)

Praliné Zsuzsi írta...

Vianne, köszönöm! Biztos azért kellett 2 adagot gyártanom, mert kicsi a forma :) Várom a képed a játékba!!!!