Mikor elkészítettem a múltkor az áfonyás - fehércsokis krémmel töltött pralinéhoz a gyönyörű lila áfonyás ganache-t, rögtön bevillant, hogy ez a lila nagyon ismerős nekem: hát persze, panyizsuzsi-lila! Be kell vallanom, komoly kollekcióm van panyizsuzsitól, különösen a lila színű darabjaira vagyok rákattanva: van bogyófülbevalóm, koncentrikus medálom, monogyűrűm, de a nagy kedvenc a Léna gyűrű hozzáillő medállal. És persze nem volt megállás, elkészítettem a Léna gyűrűmet bonbonnak: a lila áfonyás ganache-t kesernyés étcsokiganache-sal egészítettem ki. Ugye hogy olyan, mint a gyűrű?
Hozzávalók 15 darabhoz:
Áfonyás ganache:
- 5,5 dkg fehércsokoládé
- 3 dkg áfonya (nálam befőtt)
- fél mokkáskanál méz
- pár csepp frissen csavart citromlé
- 1 ek. tejszín
Étcsokiganache:
- 3 dkg étcsokoládé
- 0,3 dl tejszín
Csokiburok:
- 15 dkg étcsokoládé
Először elkészítem az áfonyás ganache-t. Ehhez a 3 dkg feketeáfonya-befőttet villával összetöröm, hozzáadom a mézet, a citromlevet és tejszínt, majd kevergetve kb. egy percig forralom. Ezután az 5,5 dkg fehércsokit összevágom, és a gyümölcskrémbe szórom, majd addig keverem, míg egynemű krémet kapok. A ganache-t hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.
Az étcsokis ganache-hoz a tejszínt felmelegítem, majd beleszórom az apróra tört-vágott étcsokit, és olvadásig keverem, végül kihűtöm.
A csokiburokhoz az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd kikenem vele egy mélyebb szilikon bonbonforma mélyedéseit. A formát kb. 20 percre hűtőbe teszem.
Miután a csokiburok megszilárdul, a mélyedések kb. feléig habzsák segítségével áfonyás ganache-t töltök. Ennek a tetejére étcsokis ganache-t töltök habzsákkal, de már kevesebbet - vigyázni kell, hogy maradjon hely a lezáráshoz. A formát rövid időre ismét hűtőbe teszem.
Az étcsoki maradékát újratemperálom, és lezárom vele a bonbonokat. Kb. egy óra hűtés után óvatosan kipattintom a pralinékat a formából.
17 megjegyzés :
Ez lenne a málnásak, epresek után a kedvencem.Annyira szép mélylila színe van az áfonyának benne.Mindenki szereti nálatok gondolom a bonbonokat.:-)
Első ránézésre azt hittem,
a gyűrű is bonbon.:))
Nagyon szép ez a lila szín, annyira elegáns.
Ezt nem gondoltam volna, hogy még ezt a színt is ki lehet hozni, ügyi vagy!
Fenomenális vagy :-) Gyűrűhöz bonbon - ész megáll!
gyerekkorom kedvenc színe. tiszta lilabolond voltam, anyukám esze megállt, mikor 35 éve leadtam a megrendelésem lila harisnyára.
másik kedvenc színem a citromsárga volt, végül olyan harisnyát kaptam.
mai gyerekek már ezer színben pompázó édességet is kérhetnek, Erinacea bármelyiket teljesíteni tudná.
ügyes vagy.
s az csak természetes, hogy finomak is lehetnek.
Milyen szuper ötleteid vannak...!!!
Nagyon szép és nagyon finom lehet :)
Nelli, köszönöm! Igen, szerencsére mindenki szereti :)
Tatin, :D És az a jó, hogy ezt a lila színt mindenféle színezék nélkül lehet elérni!
Erika, köszi!!
Chef Viki, naná :) Legközelebb meg bonbonhoz veszek gyűrűt :))
4Gyerek, nekem ez a mostani kedvencem. Halkan megsúgom, a lila több árnyalatában van harisnyám :)
Edith, nagyon köszönöm!!
Micsoda fenséges kék szín
A lila árnyalata pedig tökéletes.
Elárulom, hogy karácsonykor a Te blogod alapján készítettem a családnak a bon-bonokat! Köszi a klassz blogért!
Bianka, köszi!
panyizsuzsi, nagyon örülök, hogy sikered volt a bonbonokkal!
Amikor megláttam ma ezt a bonbont, nem hittem a szememnek...:)) Én Faludy Gabi ékszereihez készítettem bonbont, de nem tettem még fel a játék miatt... Eszembe se jutott eddig, hogy van még egy ilyen elmeháborodott rajtam kívül:)(bocs:) Hát Erinacea, most már tényleg nagyon kíváncsi vagyok Rád!
A bonbon gyönyörűűűűű!!!
Vianne, most nekem is leesett az állam. Komolyan. Hihetetlen. Nagyon-nagyon kíváncsi vagyok a bonbonos-ékszeres posztodra, de Rád még jobban! És örülök, hogy tetszik!
Aztaaaa, Zsuzsi, lehidaltam! Baromi jól néz ki! Milyen szín nem volt még? :) Ezt az áfonyásat megnézném kék csokival is. :)
Gyönyörűen kék!:)
Vera, köszi! Ez a kedvenc színem! Biztos, hogy jól mutatna kék csokival is :)
Mary, köszönöm szépen!
Zseniális!!!!!
Anditanti, ne már, mert elpirulok :)
Megjegyzés küldése