2011. április 17.

Epres - fehércsokimousse-os praliné



Írtam már, hogy nagyon megszerettem a tojás nélkül készíthető mousse-t, és szívesen használom bonbonokba, szívesen kísérletezek vele. Szerettem volna fehércsokiból is kipróbálni: nagyon jól sikerült, pici vaníliával és epres-rebarbarás likőrrel ízesítettem. A fehércsokimousse-t a saját eperlekvárommal párosítottam. Nagyon harmonikus ízvilágú bonbon lett, és szépek a színei is.


 
Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
- 15 dkg étcsokoládé
- kb. 3 ek. eperlekvár
- 5 dkg fehércsokoládé
- 1,2 dl tejszín
- fél rúd vanília
- 3 db marshmallow (pillecukor)
- 2 ek. epres-rebarbarás likőr (elhagyható vagy más alkoholra, pl. vodka, szamócapálinka stb. cserélhető)

Először elkészítem a mousse-t. A tejszínből kb. 2 evőkanálnyit a vanília kikapart magjaival megmelegítek, hozzáadom az összedarabolt fehércsokit és a pillecukrot, majd addig keverem, míg egynemű masszát kapok. Ekkor hozzákeverek egy evőkanálnyi likőrt. Ezután a maradék tejszínt kemény habbá verem, majd hozzáforgatom a csokis masszához, és hűtőbe teszem hűlni.
A csokihüvelyhez az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokihüvelyt szilikon vagy polikarbonát formában. Hűtőbe teszem a formát, míg a csoki megszilárdul.
Az eperlekvárt összekeverem a maradék evőkanálnyi likőrrel, és ebből adagolok egy picit a forma aljába. A tetejére habzsákból adagolok fehércsokimousse-t ügyelve arra, hogy maradjon hely a lezáráshoz. Kis időre visszateszem a hűtőbe a formát.
Az étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. Ismét hűtés következik, végül óvatosan kitessékelem a bonbonokat a formából.

16 megjegyzés :

Nelli írta...

Ez is egy nagyon finom bonbon lehet!Itt valahol lehet venni epres-rebarbarás likőrt?

4Gyerek írta...

erre már egyszer én is rámozdultam. mármint eme kuriózum lelőhelyére. már nem emlékszem, de vagy Bécs, vagy Heidelberg volt a lelőhely.
minden esetre megkóstolnám. előbb egy ilyen pralinét, majd jöhet(ne) egy kis likőr is az említett fajtából.

vanocska írta...

ez is nagyon finom lehet!!

Mary írta...

Gyönyörűen lett! Fotók is csodásak! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Nelli, én sajnos még nem láttam itthon :(

4Gyerek, jó a sorrend, támogatom :)

Vanocska, az volt :)

Mary, köszönöm szépen!

Gál Edith írta...

Ezek a bonbonok is fantasztikusan néznek ki !!!
Nagyon finomak lehetnek...

Zsuzsa írta...

Guszták! :))) És látom, van már bonbonos dobozod is! :) Élőben milyen? Nagyon sok fér bele? :D
El kell mennem pillecukrot venni....

Anditanti írta...

Hummm, nagyon fincsi lehet, na és persze gyönyörű is, mint mindig.

Nelli írta...

Szeretnélek én is játékra hívni!Bár már látom megelőztek!:-)

Bianka írta...

Gyönyörűségesek

Ditta tortái írta...

Erinacea,megint egy csodás bonbon!Majd nézzél be hozzám kérlek van egy meglepim!:-)

Edó írta...

Jaj,ez mennyei lehet!Díjaztalak,nézz be hozzám kérlek!

Praliné Zsuzsi írta...

Edith, nagyon köszönöm!

Zsuzsa, szerintem nagyon szép a doboz élőben. Olyan 12 bonbon fér bele (2 rétegben), de legközelebb olyan kép jön majd, ami megpakolva mutatja a dobozt.

Anditanti, látom, a mousse a gyengéd :)

Nelli, nagyon köszönöm! Vasárnap még Biankánál láttam, és közzé is tettem már egy válogatást!

Bianka, köszi!

Ditta, nagyon kedves vagy! Megyek!

Edó, köszönöm, mindjárt átkukkantok hozzád is!

Turák Kinga írta...

este megnéztem, egész éjjel kínlódtam vele - pozitív értelemben - úgyh azt hiszem, meg kell csinálnom :D :D :D

Foodafok írta...

Eszméletlen szépek, és szinte érzem az ízét. Csodás!!

Praliné Zsuzsi írta...

Foodafok, nagyon köszönöm!