2011. március 14.

A sün a Praliné Paradicsomban - 1. felvonás



Kézmodell: Anya

Kiskorom óta a sün a kedvenc állatom valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva. Az évek során komoly sün-gyűjteményre tettem szert: legalább ötven darab plüss-sünim van különböző méretben-fazonban-színben stb. A könyvespolcomat számtalan sünfigura díszíti, csak leporolni roppant utálatos dolog ezeket - az egyikkel már találkozhattatok a sós mogyoróvajas - karamellkrémes praliné képein. Gyűjtögettem sünökről szóló idézeteket, képeket stb.
A sünmániát nem nőttem ki, felnőttkoromra is megmaradt. Még görög-latin szakos egyetemista koromban írtam egy szép szócikket a "sün az ókorban" témáról (különösen elvetemültek itt el is olvashatják). A nickem pedig a sün jelentésű latin erinaceus szó nőnemű változata, és nem az Erika névből jön.

Itt volt tehát az ideje, hogy a Sün elfoglalja méltó helyét a Praliné Paradicsomban is. Sünbonbont készítettem Mozartosítva - vagy Mozart-golyót sünösítve? A lényeg, hogy jó móka elkészíteni, és a gyerekek (is) nagyon fogják majd díjazni!
Ja, és hogy miért 1. felvonás? Mert a Sün nem most járt utoljára a Praliné Paradicsomban... de erről többet majd május táján!



Hozzávalók 14 sünihez:
- 15 dkg mogyorónugát
- 10 dkg marcipánmassza
- kb. 2 dkg nem sózott pisztácia
- 15 dkg étcsokoládé
- szálakra vágott mandula a tüskéknek
- cukorgyöngyök a szemeknek


A nugátot 14 kis téglalapra vágom, majd a kezemmel ezeket pici gömbökké gyúrom. A pisztáciát aprítógéppel finomra aprítom, és több adagban alaposan belegyúrom a marcipánmasszába. A marcipánmasszát 14, nagyjából egyenlő méretű darabra osztom, és kezdődhet a sünök testének megformálása.
Fogok egy darab marcipánt, meggömbölyítem, a gömböt a tenyereim között vékony koronggá lapítom, és belecsomagolok egy nugátgömböt. (Vagy: a marcipánt hagyhatjuk egészben, ekkor kinyújtjuk, majd szaggatóval köröket szúrunk ki.) Ezután öt lépésben alakítom ki a sün testét:
1. A marcipános nugátot meggömbölyítem a kezeimmel, mintha Mozart-golyót csinálnék.
2. Hengerré alakítom, mint egy szaloncukrot.
3. A henger egyik végét az ujjaimmal finoman összenyomom, és itt kialakítom az orrot.
4. Egy ecset végével beszúrom a két szem helyét.
5. A sün alját finoman a munkapulthoz nyomom, hogy biztosan tudjon állni.
Miután ezzel megvagyok, a szálasra vágott mandulából elkészítem a tüskéket. Érdemes jó mélyre szúrni a mandulákat, hogy ne potyogjanak ki a tüskék.
Jöhet a bevonás. Ehhez két edényre lesz szükség. Az egyikben megolvasztom és temperálom az étcsokit. A másikba beleültetek egy sünt, majd rákanalazom az olvasztott csokit ügyelve arra, hogy mindenhol, még a tüskéknél is befedje. (Mártani nehézkes lenne a tüskék miatt, hacsak nem a szükséges csokimennyiség többszörösét olvasztjuk meg.) Ezután kiemelem két villa segítségével a sünt, és sütőpapírra ültetem. Ugyanígy járok el a többi sünnel is. Két-három sün becsokizása után visszakanalazom az olvasztott csokit tartalmazó edénybe a felesleges csokit abból az edényből, amelyikben leöntöm a sünöket. Ha úgy látom, hogy a csoki már sűrűsödik, nehezen kezelhető, újratemperálom.
Utolsó lépésként óvatosan ráillesztem a cukorgyöngy-szemeket a sünikre. Itt figyelni kell: akkor jó rátenni a szemeket, amikor már picit elkezdett szilárdulni a csokibevonat, ugyanis a friss csokimázról lecsúsznak.
Ha marad ki egy kis őrölt pisztácia, tálaláskor a sünök köré szórhatjuk "fűnek."

Figyelem! A következő képek csak erős idegzetűeknek ajánlottak!

Felkészülés a sün félbenyesésére


A kés megindul szegény süniben...

A sünvágás folytatódik


...és végül...


...íme a sün belseje: mogyorónugát és pisztáciás marcipán!

A sünforma ötlete:
Dr. Oetker: Konfekt und Pralinen. Alles selbst gemacht. Dr. Oetker Verlag, 2010. pp. 32-33 (Weise Sauerkirsch-Marzipan-Igelchen).

15 megjegyzés :

Bianka írta...

De édesek :)))
Szegény süni az utolsó képen :)

Tücsök Bogár írta...

Az első gondolatom nekem is az volt a képek láttán, hogy de édesek! :) Aztán a második is miután megláttam a belsejét. :) Ez a bonbon talán még nekem is menne. :)))

Ami írta...

Szegény pici süni... :))) De megenném azért :)))

Citromhab írta...

Eri, mindig is tudtam, hogy az Erinacea név mit takar:-))
Én is elég sok latint tanultam az egyetemen, konkrétan a növénytan és az állattan révén. A botanikában a szúrós, tüskés növényeket illetik ezzel a névvel, mint pl.: Erinacea anthyllis, aminek a becsületes magyar neve sünbozót vagy sünrekettye.

Kicsit horrorisztikus az a kép, amin szegény sünit éppen feldarabolod:-((

egycsipet írta...

:))) Nagyon aranyosak lettek! :)
Na de azért kérlek, egy sünt így elintézni, mint az utolsó képeken... Ejnye!
:DD

BirgánAndi írta...

Elolvastam a sünről készült jegyzeted is, bár fel voltam készülve, hogy minimum görögül lesz majd, én meg csak nézem, nééézem a szöveget. De így jó volt nagyon.

A sünt én is nagyon szerettem, igaz már kigyógyultam belőle. Kiskoromban volt egy házi sünöm, Marcipán volt a neve. ( Most esik le, hogy mar-ci-pán :) ) Annyira szerettem, hogy a 2 hetes csopaki nyaralásból hazaugrottunk 2 naponta "megetetni".

AE a bonbon nagyon finom lehet, a pisztáciás marcipán nagyon finom.

Mary írta...

Imádom a sünöket nekem is van egy mondjuk nem annyi mint neked!
Bonbon sün is nagyon édes szívesen megkóstolnám.:) Szegény félbevágott süni!:(

Gesztenye receptjei írta...

Jópofa ötlet, tetszik:-))

Praliné Zsuzsi írta...

Bianka, köszi :)

Tücsök Bogár, naná, hogy menne! És a lánykáid biztos nem tiltakoznának :)

Ami, volt olyan kóstolóm is, aki egyben kapta be a sünit :))

Citromhab, :)) Csak e-mailben volt, aki elcsodálkozott, hogy nem Erika vagyok, mert a nick alapján azt hitte :) Hát igen, az utolsó képsorok csak erős idegzetűeknek vannak :)

Egycsipet, :DD

Tatin, az egy ismeretterjesztő szócikk a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteményében látható tárgyakhoz kapcsolódva, úgyhogy jól emészthető görögtudás nélkül is, örülök, hogy megnézted! A szüleimnél van az udvarban egy süncsalád, ők pl. a macskakaját szeretik ropogtatni :)

Mary, de jó, még egy sünrajongó :) Hát igen, az ehető sünik rossz véget érnek :)

Gesztenye, köszi :)Ez a Mozart gyerekeknek változat :)

Túry Amália írta...

Nagyon aranyosak ezek a sünik! :)

Ditta tortái írta...

Nem semmi vagy,nagyon ügyes vagy ötletes,és gyönyörűek,és gondolom nagyon fincsi is,én is sajnálom a pici sünit,de azért megenném:-)

Praliné Zsuzsi írta...

Colors in the Kitchen, köszi!

Ditta, azért a sün a tüskéivel itt is bosszút tudott állni, ha nem óvatosan harapta el az ember :)

Nelli írta...

Én is nagyon szeretem a süniket!
De aranyos ez a süncsalád!

Emoke írta...

Hehe tényleg itt is gyilkolászás történt. :)) Nem semmi ez a sün!!! Nagyon jópofa!!! Mozart változatban meg nyammmmmm :)

Praliné Zsuzsi írta...

Nelli, köszönöm szépen! Én is szeretem a süniket - megenni :D

Bence/Emoke, köszi! Igen, itt is vérengzés volt :)