2011. március 16.

Mézes pálinkás - szilvás tallér: VKF XLI.



Valami új formát szerettem volna kipróbálni a hétvégén. Pralinét készíteni, ami nem szilikonformás, nem golyóbis, nem kocka. Valamit, ami eddig még nem szerepelt a blogon. Ekkor ugrott be, hogy a Verától kapott szuper óriásbonbonok mintájára én is befoghatám a szilikon muffinsütőt, és készíthetnék benne tallérokat - kis, lapos, töltött korongocskákat a Mozart-tallér példáját követve.


A tölteléknél pedig valami mézesben gondolkoztam, hiszen Mézigörl, az aktuális VKF háziasszonya ilyen recepteket kért. A méz pedig az isteni házi ágyas szilvapálinkánál (köszönöm, Apa!!!) nem is kerülhetett volna jobb helyre: ebben a keverékben áztattam három napig puha aszaltszilva-szemeket. A mézes-pálinkás aszaltszilva-krémet pedig marcipánlapok közé töltöttem, és így került a roppanós tallérba!


Hozzávalók 8 tallérhoz:
- 5 szem aszalt szilva
- kb. fél deci ágyas szilvapálinka
- 1 tk. méz (nálam hársméz)
- kb. 6 dkg marcipánmassza
- 10 dkg étcsokoládé
- 2-3 dkg fehércsokoládé a díszítéshez


A tallérkészítés előtt 2-3 nappal az ágyaspálinkát elkeverem a mézzel, majd ebbe beleáztatom az aszalt szilvát, és lefedve állni hagyom.
Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd egy ecset segítségével alaposan kikenem vele egy szilikon muffinforma alját, az oldalát pedig kb. fél centis magasságig. A formát kb. 20 percre hűtőbe teszem, míg a csoki megszilárdul.
A marcipánmasszát vékonyra kinyújtom, és egy akkora pogácsaszaggatóval, ami néhány milliméterrel kisebb, mint a muffinforma alja (én műanyagüveg kupakját használtam), 16 lapocskát szaggatok belőle.
A mézes-pálinkás szilvapéphez az alkoholos szilvaszemeket és a maradék marcipánt aprítógépben egyneműsítjük. (Ha nincs aprítógépünk, akkor a marcipánt lereszeljük, és kicsit összemelegítjük az apróra vágott szilvával.) Fokozatosan adok a masszához a mézes pálinkából, míg egy adag jól kenhető masszát nem kapok.


A kicsokizott muffinforma mélyedéseibe egy-egy lap marcipánt fektetek, majd ezt megkenem az aszalt szilvás-pálinkás krémmel. A krémre egy újabb lap marcipánt fektetek, és óvatosan rányomom.
Az étcsokoládé maradékát újratemperálom, majd a tallérokat lezárom a csokival egy ecsetet használva, ügyelve arra, hogy oldalt is kitöltsem a hézagokat. A forma ezután kb. egy órára hűtőbe kerül, majd óvatosan kifordítom a tallérokat.
A tallérokat olvasztott fehércsokoládéval díszítem: tetszőleges motívumokat rajzolok. Én most virágokkal próbálkoztam, de nem vagyok egy rajztehetség :)


Tipp:
Az mézes pálinkás - aszalt szilvás -marcipános krémet bonbonok töltésére is felhasználhatjuk. A végeredmény roppant ütős lesz!

15 megjegyzés :

Nelli írta...

Tudtam, hogy hozol valami finomságot!:-)
Nagyon tudnám szeretni!Az aszalt szilva az egyik kedvencem az áfonya után.:-)
Nekem tetszenek a virágok is!
A "félbevágott" képek továbbra is a gyengéim.

Mary írta...

Gyönyörűek lettek. Kérhetnék egyet?

BirgánAndi írta...

Milyen gyönyörűek!

Mint egy Anthon Berg tallér, csak ezek még annál finibbek lehetnek!:)

Gesztenye receptjei írta...

Nekem is az Anthon Berg jutott eszembe, amikor olvastam a receptet.
Hasonlót én is készítettem, csak én vörösborban áztattam meg. Nagyon finom lehet.
Jó ötlet a tallér.

Bianka írta...

Ez igen nagyon ütős

Gomba írta...

Jól néz ki! Megkóstolnám :D

Ceffa írta...

Isteni finom lehet. De nagyokat nyelek ... ha hallanád:)))
Tényleg nagyon ütős lett.
Ismét tuti párosítás...
pálinka és hozzá gyümölcs na és a csoki!!!!

Anditanti írta...

Jajjj. Egy kicsit nem figyelek Rád, és máris miket csinálsz:) Málnás szivecskék, sünök, na és ez a tallér:D Csodálatos alkotások, gratulálok.

Praliné Zsuzsi írta...

Nelli, köszönöm! Most két félbevágott képet is hoztam :)

Mary, köszönöm neked is! Gurítok egyet!

Tatin, be kell vallanom, hogy még sosem ettem semmilyen Anthon Berg bonbont vagy tallért, de egyszer már tényleg megkóstolom, most hogy emlegetitek!

Gesztenye, hasonló nálam is volt már (pl. karácsonykor marcipángolyóba gyúrt aszalt szilva vagy korábban fűszeres forralt borba áztatva), itt igazából a tallérforma érdekelt :)Örülök, hogy tetszik neked is!

Bianka, az bizony :)

Gomba, köszönöm! Érdemes kipróbálni :)

Ceffa, köszönöm neked is! Tényleg tuti a kombináció, nekünk nagyon bejött!

Anditanti, hát érdemes figyelni :D Örülök, hogy tetszenek a legújabb bonbonok!

Erika írta...

Juj, ez is a kedvencem lehet!
Nekem is a sokszor említett bonbon jutott eszembe, mert az is tallér, csak kicsit nagyobbacska!
Kíváncsi lennék, melyik a finomabb!
Jó ötlet ez az ágyas...!

BirgánAndi írta...

Ugye aki magának legyártja az Anthon Berg cuccokat, annak nem is kell boltban megvenni. :) Hidd el a tied sokkal fincsibb.

Ditta tortái írta...

De finom lehet,hihetetlen,hogy milyen finomságokat készítesz nap mint nap:-)

Praliné Zsuzsi írta...

Erika, örülök, hogy tetszik neked is! Érdemes kipróbálni, az ágyassal szuper!!

Tatin, :D

Ditta, köszi! A finomságok általában hétvégén készülnek, aztán beosztjuk :)

Gizi írta...

Csodálatosak!!! Én is szívesen megkóstolnám őket.:)

Praliné Zsuzsi írta...

Gizi, köszönöm szépen! Gurítok neked is :)