2011. március 3.

Banános praliné ropogós karamellel

Az ötletet ismét a kedvenc bonbonos könyvemből vettem. És milyen jól tettem! A csokiganache-ban istenien érződik a krémes banán. Bár először furcsának tűnt a fehér- és a tejcsoki 2:1 arányú vegyítése a ganache-ban, el kell ismerni, remekül működik! És a ropogós karamelldarabok nagyon megdobják a krémes banános ganache nyújtotta élményt!
A Mester által javasolt vastag porcukros bundát viszont könnyű étcsokihüvelyre cseréltem, csak hogy könnyítsek a lelkiismeretünkön :)


Hozzávalók 15 darabhoz:
- 2 ek. kristálycukor
- fél banán (jó érett)
- 1 ek. tejszín
- 6 dkg fehércsokoládé
- 3 dkg tejcsokoládé
- 1 tk. vaj
- fél rúd vanília
- 1 tk. rum
- kb. 10 dkg étcsokoládé


Először a ropogós karamellt készítem el. A kristálycukrot kis lángon karamellé olvasztom. A karamellt vékonyan egy sütőpapírra terítem, majd ha megdermedt, aprítógépben darabosra összetöröm.
A banános töltelékhez először leturmixolom a banánt. A banánpürét a tejszínnel megmelegítem, és belekeverem az apróra vágott fehér- és tejcsokit, és addig keverem, míg elolvad a csoki. Hozzáadom a vajat, a rumot, az aprított karamellt és a vaníliamagokat is. Összekeverem, majd hűlni hagyom.
Az étcsokit megolvasztom és temperálom, majd kikenem vele egy szilikon bonbonforma mélyedéseit. A formát kb. 20 percre hűtőbe teszem.
Miután a csokihüvelyek megszilárdultak, beleadagolom a tölteléket. Kis időre ismét hűtőbe kerülnek a formák. Az étcsoki maradékát újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. Kb. egy óra hűtés után kipattintom a bonbonokat a formából.


Ötlet:
Andrew Garrison Shotts: Making Fine Chocolates. Flavour-Infused Chocolates, Truffles and Confections. London: Quarry Books, 2006 (reprint: 2010). Banana caramel, 100-101.

14 megjegyzés :

Nelli írta...

Miért van az, hogy mindig azt a képet várom ahol félbe van vágva a bonbon?:-)
Mikor írtad, hogy vitted a bonbon készítő felszerelést magaddal, elképzeltelek ahogy egy kis pakk csak erre a célra van összekészítve.:-)

Praliné Zsuzsi írta...

Nelli, pedig ha tudnád, néha hány bonbont megeszek, amíg rendesen félbevágok egyet :) De ez a banános... tényleg olyan jó krémes, és közben roppannak a grillázsdarabok, a banán meg szuperül érződik benne! Hát a felszerelés az szétosztva ment beszuszakolva egy ipari méretű bőröndbe, de minden épségben maradt :)

Ditta tortái írta...

Erinacea,legközelebb,ha félbevágod,és nem sikerül,akkor elküldheted nekem a félbevágott bonbonokat:-)

Bianka írta...

Én is, én is kérek szépen :)))

Anditanti írta...

Én csak arra lennék kíváncsi, hogy mikor van időd legyártani ezeket a műremekeket. Utazás, költözés, új ország..., de a jobbnál jobb posztok megbízhatóan jelentkeznek. Gratulálok, csak így tovább!!! (izgatottan várom a továbbiakat is:D)

Praliné Zsuzsi írta...

Ditta, rendben :)

Bianka, neked is gurítok akkor! :D

Anditanti, ezek még Magyarországon készültek! De azért innen Heidelbergből is jönnek majd a posztok!

Erika írta...

Megint egy "roppant" tuti párosítás, én is segítenék félbeharapni!

Praliné Zsuzsi írta...

Erika, tényleg nagyon tuti, próbáld ki! Szólok, ha legközelebb önkéntes kell félbeharapni :)

Viki írta...

No most egy csomó időt eltöltötte, Nálad az olvasással. Úgy tartok tőle, hogy nekem nem fog sikerülni. Ezért aztán még egy kicsit várok velük.

Még csak formm van, de éppen fordítva kellett volna csinálnom. Ugy jártam, hogy a gombhoz vettem a kabátot :)

Nem nagyon készülhet nálunk édesség (miattam), de izgat és az is, hogy oldalborda pedig édes-szájúúúúúúú.

Bátortalan vagyok, de egyszer elindulok az alapokat beszerezni.

Bár van egy jó dolog, ami történt. Megjöttek a formák. Éppen volt olvasztott csokimaradékom is, na akkor lássuk: 6 db kis lukat kibéleltem (volna) ecsettel és csokival, de ecsetet sehol sem találtam, ami erre való.

Kreativnak kell lenni: elővettem egy -még soha sem használt, teljesen új- mükörömhöz való ecsetet, s beavattam a csokiba :) :) Én őrült! Nem tudom, hogy fogom kimosmi az ecsetből a csokizsírtartalmát :))) na de megszületett 6 db csoki praliné, aminek a közepébe -nelli sugallatára- rumba áztatott asztaltszilvát tettem. A hézagokat, pedig cukrozott süritett tejjel töltöttem meg.

Nekem egy db jutott, hogy megkóstoljam, mert oldalborda bedobta az egészet.

Nagyon ronda volt, de nagyon finoooooooom!!!

Praliné Zsuzsi írta...

Viki kedves, először is, nagyon örülök, hogy kipróbáltad a bonbonkészítést, nagy gratula, üdv a hobbibonbonozók között :)

Úgy látom, a bonbonozás egyes számú aranyszabályát már magad is felismerted: a bonbont NEM lehet elrontani, mégha csúnya is lesz (kicsit foltos-matt a csoki, itt-ott kilyukad - nekem is!!!), akkor is finom lesz, és a családban mindig akad önkéntes a selejtpusztításra :)

Ecsetet bármilyen egyszerű papír-írószerboltban lehet kapni, szóval ezzel sem lesz gond! Bár látom, Te is nagyon kreatív vagy az improvizációban (egyszer kedves barátosnémmal bort nyitottunk tupírfésűvel... :))

A rumos aszaltszilva is szuper ötlet! Egy javaslat legközelebbre: a sűrített tej talán nem a legszerencsésebb hézagkitöltésre (túl folyós, neked meg nehezebb lesz lezárni a bonbont), inkább a csokiganache-t javaslom (étcsokiból az arány 10 dkg-hoz kb. fél deci tejszín).

Huhh, röveiden ennyi jut eszembe, de ha bármiben tudok segíteni, bármivel elakadsz, írj ide vagy emailben, és segítek!!!!

Gesztenye receptjei írta...

Na megint nincs meg a hozzászólásom:-))
Szerintem megint elfelejtettem elküldeni:-)
Hiába a korral jár.
Nagyon klassz lett ez a pralinéd is,jó párosítás, még banánnal én nem próbáltam.:-)

Praliné Zsuzsi írta...

Gesztenye, én is szoktam ilyet csinálni :) Köszi szépen, szerintem érdemes a banánnal próbálkozni, szuper krémes lesz tőle a töltelék!

Zsuzsa írta...

Ez nagyon fincsi lehet! Banán, karamell... nyam-nyam! :-)
Jövő héten ki kellene próbálnom! Bár vettem kókusztejet, érett banánom meg nincs... na, de addig talán megérik. Izgat ez az íz! :-)

Praliné Zsuzsi írta...

Zsuzsa, érdemes kipróbálni! Majd számolj be róla, milyen lett!