Látványos
desszertet készíthetünk a Maminti art vékonyabb, csík alakú mintázósablonjai segítségével. A
roppanós étcsokoládéból készült csepp-alakot légiesen könnyű fehércsokoládé-habbal
töltjük meg, amely a málnának és a rózsának köszönhetően ízében már a nyarat
idézi.
A cseppdesszert receptje a Maminti art tavaszi kiadványában jelent meg, amely itt lapozgatható ingyen.
Hozzávalók
2 darabhoz:
Fehércsokoládé-hab:
-
100 g málnapüré (kb. 200 g málnából – akár fagyasztott is lehet)
-
150 g fehér csokoládé
-
1 lap zselatin (= 2 g)
-
60 g habtejszín
-
pár csepp rózsakivonat (elhagyható)
Étcsokoládé-csepp:
-
100 g étcsokoládé
-
30 g fehér csokoládé
-
1 kk. liofilizált (fagyasztva szárított) málna vagy eper porrá őrölve vagy
fekete ribiszke liszt (elhagyható)
Az
étcsokoládé-cseppek elkészítésével kezdjük. Írásvetítő fóliából négy csíkot
vágunk: két 30x3,5 cm nagyságút, és két 15x3,5 cm nagyságút. A hosszabb
csíkokat fogjuk díszíteni vékonyabb csíksablon segítségével. A hosszabb
csíkokat sütőpapírral letakart felületre fektetjük, és az egyikre ráhelyezzük a
díszítősablont. A fehér csokoládét megolvasztjuk és temperáljuk. Porrá őrölt
liofilizált (fagyasztva szárított) málnával vagy eperrel, vagy fekete ribiszke
liszttel halvány rózsaszínre színezhetjük a temperált fehér csokoládét. Érdemes
kicsit túlhűteni, olyan 28°C-ra, hogy könnyebb legyen belekenni a
mintázósablonba. A fehér csokoládét habkártya segítségével a mintázósablonra
kenjük, lehúzzuk a felesleget. A sablont óvatosan lehúzzuk a fóliáról. A
második hosszabb fóliacsíkot is hasonlóan díszítjük.
Ezután
megolvasztjuk az étcsokoládét és temperáljuk. Mind a négy fóliacsíkon vékonyan
elterítjük az étcsokoládét, majd késsel alávágunk, és tiszta felületre
helyezzük a négy, csokival bevont fóliacsíkot. Várunk pár percet, míg a
temperált étcsokoládé el nem kezd dermedni: akkor jó, amikor már épp kezd
szilárdulni, nem folyik, de még nem is szilárd teljesen, jól hajlítható. Ekkor
óvatosan csepp formában összeillesztjük mindegyik fóliacsík két végét;
ruhacsipesszel rögzíthetjük. Hűtőbe tesszük, míg a csokoládé teljesen meg nem
szilárdul.
Közben
elkészítjük a tölteléket. A málnát leturmixoljuk, majd szitán átpasszírozzuk. A
lapzselatint hideg vízbe áztatjuk. A kimért málnapürét csípősre melegítjük: már
gőzöljön, de még ne forrjon. Ekkor levesszük a tűzről, és feloldjuk benne a
kicsavart zselatinlapot. Beledobjuk az apróra vágott fehér csokoládét is, és
egyneművé keverjük. A tejszínt habbá verjük, majd két részletben a
málnás-csokis részhez forgatjuk. Végül ízlés szerint pár csepp rózsakivonatot
is belekeverünk. A mousse-t kicsit lehűtjük: még ne szilárduljon meg teljesen,
de már ne is legyen folyós.
Jöhet
a desszertek összeállítása. A kisebb csokoládé-cseppekről óvatosan lehúzzuk az
írásvetítő fóliát. A nagyobb cseppeket sütőpapírral bélelt tálcára fektetjük,
és a közepükbe helyezzük a kisebb csepp-alakokat. A mousse-t habzsák
segítségével betöltjük a cseppekbe. Hűtőbe tesszük 2-3 órára, míg a mousse meg
nem szilárdul teljesen. Ekkor lehúzzuk a nagyobb csepp-alakokról is az
írásvetítő fóliát, és óvatosan felállítjuk a cseppdesszerteket – így tálaljuk.
A
cseppdesszert elkészítésének a technikája Farkas Vilmos blogjáról származik.
2 megjegyzés :
Néhány napja fedeztem fel a blogodat, fantasztikus! Igazi művész vagy! :)
De kedves vagy, köszönöm! :)
Megjegyzés küldése