2014. május 26.

Csokoládéfagylalt #2: sorbet




A klasszikus, főzött csokoládéfagylalt után jön a második alapváltozat, a vízzel készült csokoládésorbet. Ugyanúgy, ahogy a vízzel készült forró csokoládénál, ennél is hatványozottan fontos, hogy jó minőségű legyen a csokoládé, hiszen itt már nem fedi el a tej és a tejszín a krémességével a kisebb szépséghibákat. A jó minőségű(!) sót pedig itt sem érdemes lespórolni!

Hozzávalók kb. 3 adaghoz:
- 80 g nagyon jó minőségű étcsokoládé
- 40 g kókuszcukor (vagy barna nádcukor)
- 20 g glükózszirup vagy akácméz
- 300 g víz
- Maldon só (vagy fleur de sel)



A vizet, a kókuszcukrot és a glükózszirupot forrásig melegítem, majd addig melegítem tovább, míg a cukor el nem olvad. Ekkor beledobom az apróra vágott csokoládét, és kézi habverővel egyneművé keverem. A sorbet-alapot teljesen kihűtöm.
Miután az alap kihűlt, fagylaltgépben kifagyasztom, és csak a kifagyasztás legvégén adom hozzá a sót. Ekkor akár habzsákkal is tudjuk adagolni, és szerintem ilyenkor a legjobb az állaga megenni is.
Ha nincs fagyigépünk, kb. félóránként keverjük át botmixerrel, majd az utolsó keverés után sózzuk.

A tavalyi kedvencemet, a barnasörös csokoládésorbet-t is érdemes kipróbálni!


Nincsenek megjegyzések :