2014. április 11.

Sáfrányos-tojáslikőrös csokitojások



Több tojáslikőrös bonbon is szerepel már a blogon (itt találjátok meg ezeket); idén Húsvétra viszont szerettem volna egy picit újítani. Eddig legtöbbször vaníliával párosítottam a tojáslikőrt fehércsokoládé-ganache-ban, most viszont sáfránnyal kombináltam a jellegzetes húsvéti likőrt. Az eredmény nagyon meggyőző lett: a sáfrány, a tojáslikőr és a fehér csokoládé tökéletesen egybesimul a ganache-ban, jó alkoholos, és az utóízében szépen érződik a sáfrány karakteres íze is.



Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
Ganache:
- 100 g fehér csokoládé
- egy csipet igazi(!) sáfrány
- 40 g habtejszín
- 35 g tojáslikőr
- 1 tk. akácméz/glükózszirup
Csokiburok:
- kb. 250 g étcsokoládé
- 20 g fehér csokoládé
- kurkuma
- egy kevés kakaóvaj (porított vagy pasztillás)



A habtejszínt a mézzel/glükózzal összeforralom, majd belekeverem a sáfrányt, letakarom, és jó fél órán keresztül ázni hagyom, hogy a sáfrány íze kioldódjon.
Jöhet a polikarbonát tojásforma díszítése. A fehér csokoládét annyi kakaóvajjal összeolvasztom, hogy egészen folyós állagú legyen, majd temperálom. Ezt a fehér csokoládét két részre osztom, és az egyik felét kurkumával sárgára színezem. A formát alaposan befröcskölöm egy ecset segítségével először a sima, elvékonyított fehér csokoládéval, majd a kurkumával színezett sárga csokoládéval is. Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokiburkot a polikarbonát formában (szilikon formát is használhatunk). A formát hűtőbe teszem, míg az étcsokoládé meg nem szilárdul.
A sáfrányos tejszínt ismét forrásig melegítem, átszűröm, majd három részletben az apróra vágott fehér csokira öntöm, és mindig alaposan átkeverem. Utána még picit mikróban rámelegítek, majd egyneművé keverem. Végül hozzáadom a tojáslikőrt. Ha már szobahőmérsékletű a töltelék, akkor beleadagolom a kicsokizott mélyedésekbe, hagyva helyet a lezáráshoz. A formát hűtőbe teszem olyan két órára: ez egy nagyon lágy töltelék, ezért érdemes tovább hűteni.
A maradék étcsokoládét újratemperálom, majd lezárom a csokitojásokat. Ismét rövid hűtés következik, végül kifordítom a kész tojásokat a formából.


***

Úgynevezett blister tojásformában is készíthetünk ilyen csokitojásokat: ezek egyszer használatos műanyag formák, amelyeket előre díszítenek színezett kakaóvajjal, pl. a Goodwill Kft.-nél lehet kapni Húsvét körül.


Nincsenek megjegyzések :