2013. december 4.

Nagyonmogyorós tenger gyümölcsei bonbon



Nagyon sokak kedvence a tenger gyümölcsei bonbon: lágy, mogyorós töltelék étcsoki (vagy akár tejcsoki) burokban, fehér csokival márványozva kagylós és egyéb tengeri állatkás formában. Még jóval korábban készítettem már egy prototípust ebből a fajta a bonbonból, de úgy érzem, most sikerült a tökéletes verziót elkészíteni. A titok pedig a 100%-os mogyorópaszta: a segítségével nagyon intenzív mogyoróízt tudunk elérni, és mivel a mogyorópaszta tökéletesen sima és szemcsementes (ami házi verziók esetében nem kivitelezhető sajnos), így a bonbon töltelékét adó mogyorós ganache is szép sima, selymes állagú lesz. És nagyon mogyorós, nem mellesleg :)
A Noosti Kft. mogyorópasztája, amelyet lehetőségem volt kipróbálni, 100%-ban enyhén pörkölt szicíliai mogyoróból készül, melyet pürésítenek - semmilyen más adalékot nem tartalmaz. Amikor belekanalaztam, tudtam, hogy először ebben az egyszerű bonbonban fogom kipróbálni, amiben szépen tud érvényesülni a tiszta mogyoróíz. Aki kicsit variálni szeretné ezt a klasszikus bonbont, szerintem még nagyon finom lenne, ha egy fél lereszelt tonkababot adnánk a ganache-hoz!



Hozzávalók kb. 15 darabhoz:*
Ganache:
- 50 g mogyorópaszta
- 65 g tejcsokoládé
- 35 g habtejszín
- 1 tk. akácméz
Burok:
- 200 g étcsokoládé
- kb. 20 g fehér csokoládé

* Az én kagyló alakú formám mélyedései elég nagyok, kisebb bonbonformában több bonbon lesz előle!



A márványos burokhoz először a fehér csokoládét olvasztom meg és temperálom. Eldobható gumikesztyűbe bújtatom a kezem, és a mutatóujjamat a temperált fehér csokiba mártva nagyjából "összemaszatolom" a bonbonforma mélyedéseit, hogy márványos hatást érjek el. Majd megolvasztom és temperálom az étcsokoládét, és elkészítem a bonbonhüvelyt polikarbonát (vagy szilikon) formában. Hűtőbe teszem, míg a csoki megszilárdul.
A ganache-hoz a tejszínt és a mézet összemelegítem, majd hagyom pár percig hűlni. A tejcsokoládét megolvasztom, és hozzákeverem a mogyorópasztát. A mogyorós tejcsokoládéhoz 3-4 részletben hozzákeverem a mézes habtejszínt: szép, sima állagú ganache-t kell kapni. (Ha mégsem sikerülne tökéletesen simára, nem kell aggódni, keverjük át botmixerrel!) A ganache-t habzsákba töltöm és a kicsokizott mélyedésekbe adagolom, hagyva helyet a lezáráshoz is. A formát ismét hűtőbe teszem, míg a ganache bebőrösdik.
A maradék étcsokoládét újratemperálom, és lezárom a bonbonokat. Ha karácsonyi meglepetésnek készülnek, akár karácsonyi mintás transzferfóliát is simíthatunk a frissen letalpazott bonbonokra :) Újabb hűtés után kifordítom a formából a kész bonbonokat.


6 megjegyzés :

Erika írta...

szia,
ha kávédarálóban darálod le a már összetört mogyorót, akkor tökéletesen sima, szemcsementes pasztát kapsz.

Nudleee írta...

Hűha... Irtó jól néznek ki! Szívesen megkóstolnám!

Praliné Zsuzsi írta...

Erika, nem hiszem, hogy kávédarálóban ilyen állagot el lehetne érni... igaz, hogy mogyorópaszta a neve, de állagra inkább folyadékhoz van közelebb. Maximum thermomixben lehetne szerintem hasonlót elérni.

Nudlee, köszi :))

Lini írta...

Szia! A paszta sokáig eláll? Ha jól látom csak 1 kg-os kiszerelésben kapható, és biztos, hogy annyit hamar nem használnék el.
Nagyon tetszik a ez a recepted is, kedvenc bonbonom ez a tengergyümölcsés belga :)

Praliné Zsuzsi írta...

Lini, ezt nem tudom sajnos, mert én egy kisebb, külön csomagolt adagot kaptam kipróbálni. Szerintem érdeklődd meg a webáruház elérhetőségénél (http://www.pisztaciawebaruhaz.hu/index.php?route=information/contact)!

Lini írta...

Köszi! Azt hiszem bepróbálkozok, nagyon tetszik a dolog, imádom a mogyorót, de rohamosan fogy a készletem :)