2013. november 14.

Fehér csokoládés-égetett karamellás bonbon



Az étcsokoládés-égetett karamellás trüffel után szerettem volna kipróbálni azt is, hogy működik az égetett karamell-alap az ízében kevésbé domináns fehér csokival. Ezzel egy lágyabb ganache-t készítettem, amelyet bonbonformába töltöttem: szerettem volna ugyanis a lehető legtöbb égetett karamellt a ganache-ba csempészni. Fehér csokival használva abszolút az égetett karamell kerül előtérbe, annak domináns az íze, de mégsem lesz gejl édes a végeredmény, mert a ganache-hoz adott fleur de sel és az égetett karamell karakteres, enyhén kesernyésbe hajló íze szépen helyrebillenti az egyensúlyt.


Hozzávalók kb. 24 darabhoz:
Ganache:
- 100 g fehér csokoládé
- 60 g égetett karamell-alap (hozzávalók és elkészítés itt)
- 15 g habtejszín
- 30 g puha vaj
- nagy csipet fleur de sel
Burok:
- 200 g fehér csokoládé
- 70 g étcsokoládé



A ganache-hoz összemelegítem a tejszínt a karamell-alappal és a fleur de sellel, majd hagyom hűlni kb. 45 fokig. A fehér csokoládét megolvasztom, majd a karamellás tejszínt 3-4 adagban hozzákeverem (nem szabad megijedni, először kicsit össze fog ugrani). Végül hozzáadom a vajat is, és félreteszem, míg készül a burok.
Az étcsokoládéból 20-30 grammnyit megolvasztok és temperálok, majd eldobató gumikesztyűbe bújtatom a kezem, és a mutatóujjam a csokiba mártva összekenem-márványozom a mélyedéseket. Megolvasztom a fehér csokit és temperálom (eddigre a márványozott minta meg is szilárdul), majd elkészítem a csokihüvelyt szilikon vagy polikarbonát formában. Hűtőbe teszem, míg a csoki megszilárdul.
Habzsák segítségével betöltöm a karamellás ganache-t, hagyva helyet a lezáráshoz is. Ismét hűtőbe teszem a formát kb. egy órára, hogy a ganache is szilárduljon. Ezután a maradék étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd lezárom a bonbonokat (persze fehér csokival is talpazhatjuk!). Egy jó félóra hűtés után kifordítom a bonbonokat a formából.

6 megjegyzés :

Kabóca írta...

Kedves Zsuzsi!

Egyszerűen gyönyörűek a bonbonjaid! A kép is nagyon hangulatos!
Most úgy megenném őket! :)

Üdv: Kabóca

Praliné Zsuzsi írta...

Köszönöm szépen, Kabóca! :)

gionetta írta...

Ez már a luxuskategória. Fehér csokit még sosem temperáltam, lehet itt lesz az ideje, jön a karácsony. Talán még időt is tudok rá szakítani.:-))

Praliné Zsuzsi írta...

Gionetta, simán menni fog az is, csak a hőfokra kell figyelni (30 fok körül jó) :)

Giona81 írta...

KEdves Zsuzsi !

Akkor lehet, hogy túlmelegítettem a fehércsokit, mert egy nagyon sűrű krém lett, amivel elég nehéz dolgozni. Mit érdemes betartani, ha fehér (vékony) burkot szeretnék csinálni ?

Praliné Zsuzsi írta...

A vékony burokhoz a legfontosabb, hogy milyen fehér csokoládét használsz. Erről itt írtam bővebben: http://www.pralineparadicsom.hu/2013/01/csokolade-vekonyitasa-kakaovajjal.html.