2013. július 5.

Málnás-étcsokis jégkrém rózsaborssal



A málna-étcsoki páros nagy kedvencem, különösen ha egy pici rózsaborssal is megbolondítjuk - valamiért az nekem nagyon passzol a málnával. Ez a hármas már bonbonban is bizonyított, most pedig jégkrémben próbáltam ki. Az alap egy jó magas kakaótartalmú étcsokiból készült csokifagyi, amihez málnapürét és málnapálinkát adok. A rózsabors az étcsokiburokra kerül: nagyon jól feldobja ízben és színben is!

A jégkrémet pedig sok szeretettel küldöm virtuálisan a kislánya születése alkalmából Katucinak, aki szintén nagy fagyirajongó. Nézzétek csak meg itt a szuper fagyikollekcióját!



Hozzávalók 4 mini jégkrémhez:
Fagyialap:
- 50 gr magas kakaótartalmú étcsokoládé (nálam 80%)
- 1 dl habtejszín
- fél dl tej
- 1 tojássárgája
- 1 ek. cukor (nálam kókuszcukor)
- kb. 250 gr málna
- 1 tk. málnapálinka
Csokiburok:
- 60 gr étcsokoládé
- 15 gr kakaóvaj
- egy kevés rózsabors



Először elkészítem a málnapürét: a málnát leturmixolom és átpasszírozom. A csokifagyihoz a cukrot kikeverem a tojássárgával, majd hozzáadom a tejet és a tejszínt. (Én nem szeretem édesen a csokifagyit, úgyhogy aki édesebben szereti, több cukrot/édesítőt használjon!) A tojásos alapot lassú tűzön, folyamatos kevergetés közben besűrítem: maghőmérőn mérve kb. 80-82 fokig melegítem, illetve akkor jó, amikor már szépen bevonja a massza a fakanalat. A forró tojásos masszába beledobálom az apróra tört csokoládét, és egyneművé kavarom. Ehhez hozzákeverek még kb. 4-5 evőkanálnyit a málnapüréből és a málnapálinkát. Az alapot teljesen kihűtöm.
Ha van fagyigépünk, abban is kikeverhetjük, de ennél a jégkrémnél szerintem felesleges, a csokoládé magas zsírtartalma miatt nem igazán fog kristályosodni. A csokis fagyialappal először félig töltöm a jégkrémformákat, adagolok rá 1-1 teáskanálnyi málnapürét, picit márványozom villával, majd teletöltöm a formákat a csokis fagyialappal. Mélyhűtőben kifagyasztom a jégkrémeket.
Jöhet a csokiburok. A kakaóvajat és az étcsokit összeolvasztom, majd egy bögrébe töltöm. A rózsaborsot picit összemorzsolom, és előkészítem. Fogok egy jégkrémet, megmártom a csokiban (ha kell, kiskanállal kiigazítom a máz hiányosságait), majd nagyon gyorsan egy kevés morzsolt rózsaborssal megszórom, mielőtt teljesen megszilárdulna a csokiburok. Ugyanígy bevonom a többi jégkrémet is.


8 megjegyzés :

teller-cake írta...

Küldhetnél erre felém egy pálcával...nagyon jól esne egy fárasztó nap után. :)

Katucikonyha, írta...

Ó Istenem, hogy ez nekem most milyen jól tudna esni!!! Megpróbálom nem lenyalogatni a monitorról. :))) Nagyon szépen köszönöm a köszöntést!!!! :-))

Praliné Zsuzsi írta...

Teller-cake, küldenék szívesen, ha kicsit közelebb lennél! :))

Katuci, nagyon szívesen! :)

nagymeme írta...

Zsuzsi!
Ez hány adagra elegendő mennyiség? Nekem négy normál Magnum méretű formám van, arra elég?

Praliné Zsuzsi írta...

Nagymeme, ez négy mini magnum-méretű formához készült mennyiség, a négy darabos, normál margnum-méretű formához duplázd meg!

nagymeme írta...

Köszönöm, már készítem is! :)

nagymeme írta...

Zsuzsi!
Elkészült és hááát elképesztőőően finom! Ezzel avattam fel a formát, a dupla adagból még kijött 3 kicsi is! Enyém nem lett ilyen szép, de majd a többi szebb lesz. Jönnek sorban a receptjeid! Próbálok FB-ra küldeni neked fotót az enyémről! Köszi, hogy vagy nekünk!! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Nagymeme, jujj, de örülök itt is, hogy ízlett! A jégkrémkészítés tuti függőséget okoz :))