2013. április 24.

Kókusz-lime bonbon



Igazi nyárias ízvilágú, koktélokat idéző lett ez a bonbon: a kókusz és a fehér rum nyerő párosát a lime teszi üdévé. A roppanós étcsoki-burok jól kiegyensúlyozza a töltelékben a fehércsoki-alapú ganache-t. A lime színe pedig szépen visszaköszön a zöld mintás transzferfólián.



Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
Ganache:
- 70 gr kókusztej
- 3 cm vaníliarúd
- 1 lime héja
- 1 tk. méz
- 3 tk. limelé
- 100 gr fehér csokoládé
- 1 tk. fehér rum
- 2 tk. puha vaj
- 2 ek. kókuszreszelék
Burok:
- 300 gr étcsokoládé



Először a kókusztejhez hozzáadom a kikapart vaníliamagokat, a mézet és a lime héját, majd forrásig melegítem. Lefedem, és két órán keresztül állni hagyom, hogy az ízek kioldódhassanak. 
A csokiburokhoz az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokiburkot szilikon vagy polikarbonát formában. (Én mágneses polikarbonát formát használtam, így készültek a zöld transzferfóliás minták.) A formát hűtőbe teszem, míg a csokiburok megszilárdul.
A ganache-hoz a kókusztejet leszűröm, és kimérek belőle 50 grammot. Ezt 3-4 részletben hozzákeverem a megolvasztott fehér csokoládéhoz, míg szép fényes, sima ganache-t nem kapok. Ehhez hozzáadom a 3 tk. limelét, majd hozzákeverem a puha vajat, a fehér rumot és a kókuszreszeléket is. Ha már szobahőmérsékletű a töltelék, habzsákba töltöm, és beleadagolom a tölteléket a kicsokizott mélyedésekbe, hagyva helyet a lezáráshoz. A formát ismét hűtőbe teszem, míg a ganache kicsit bebőrösödik.
Ekkor az étcsokoládé maradékát újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. Ismét hűtöm a formát jó fél órán keresztül, majd óvatosan kifordítom a kész bonbonokat a formából.


8 megjegyzés :

NEDUDDGI írta...

A fehér rum, feltétlenül kell? a kókusztej a tejszínt váltja ki? meddig lehet ezt a bonbit tárolni? Ezzel az eljárással tudok akkor tejcsokis ganache-ot készíteni lime, és pici csilivel megbolondítva? A lime levére hogy reagál a kókusztej? Bocsánat hogy csak kérdezek, de csinálnom kell olyan bonbonokat, amik 2-hétnél tovább is eltarthatók, vagyis legalább 1 hónap. Válaszokat előre is köszönöm, és
Maradok 10-telettel NEDUDDGI

Praliné Zsuzsi írta...

Neduddgi, íme a válaszaim:
- Fehér rum nem kell feltétlenül, én ehhez a "koktélos" ízvilágú bonbonhoz jónak találtam. Viszont valamilyen ízben passzoló alkoholt szerencsés használni bonbonokhoz, az tudja növelni valamelyest az eltarthatóságukat.
- Igen, a kókusztej a tejszínt váltja ki,mert itt passzol az ízvilághoz. (Ha nincs kókusztejünk, ehhez a bonbonhoz először felforralnám a tejszínt a kókuszreszelékkel, és hagynám benne állni 1-2 órát.)
- Ha abban a sorrendben készíted a ganache-t, ahogy írtam a receptben, akkor nem ugrik össze a lime levétől. Eleve egyből a kókusztejhez nem adnám.
- Ha invertcukrot/glükózszirupot/akácmézet használsz a bonbonnál + kis alkohol is megy bele, az tudja javítani az eltarthatóságot.
- Ha tejcsoki-alapú ganachetölteléket szeretnél csinálni, akkor talán egyszerűbb egy tejcsokis receptet átalakítani, mondjuk ezt: http://www.pralineparadicsom.hu/2013/01/kaves-konyakos-bonbon-deluxe-valtozat.html. A kávét, tonkababot stb. elhagyod, és csak az alap-arányokat tartod meg. Egyébként ezt a linkelt posztot mindenképp nézd meg, itt írok infót az eltarthatóságáról is!

NEDUDDGI írta...

Alkoholt nem rakhatok bele, mert a harcművészek nem igazán szeretik az alkoholt. Az 5 ízt csináltam meg, ha mézet adnék hozzá elvinné az édes irányba, de megpróbálom, mert só csili tejcsoki lime és a burok együtt adja az 5 ízt, csak még kicsit az arányokon kell javítanom, hogy jobban simuljanak egymásba. A csili a legvégén csak a torokban érződik, mintegy lezárva az ízek felvonulását. Köszönöm a tanácsot, átalakítom a kókusztej kiváltja a tejszínt, kiváncsi leszek rá.
Maradok 10-telettel NEDUDDGI

Praliné Zsuzsi írta...

Mennyiségileg 1 tk.-nyi méz/golden syrup/glükózszirup nem viszi el nagyon más irányba, szerintem ne hagyd ki, ha egy hónapot kell bírnia a bonbonnak. Ja, ha mézet használsz, az akácméz legyen, annak semlegesebb az íze.

Erika írta...

Szerintem zseniális, imádom a kókuszlikőrös édességeket, amit általában csak otthon készítek és eszem! Ismét nagyon tuti kis receptet hoztál!:)

Erika írta...

Bocsi, szóval én továbbgondoltam és lehet, hogy azzal fogom (mármint kókuszlikőr) kipróbálni!:)

Unknown írta...

Szia!
Kaptam szülinapomra remek transzferfóliákat, szeretném ilyen sima, kocka alakú mágneses polikarbonát formában is kipróbálni. Megkérdezhetem hol vetted? Köszi, Réka

Praliné Zsuzsi írta...

Erika, az is nagyon jól hangzik! :)

Réka, én az enyémet Németországban vettem, ebből a webshopból: http://www.pati-versand.de/Hohlkoerper/Magnetformen:::2_194.html. Mágneses polikarbonát formákat lehet kapni a Food-Pack Kft.-nél vagy a Goodwillnál is, csak sajnos ennél jóval drágábban.