2013. április 8.

Epres-rozmaringos bonbon






Még Húsvét előtt, egy gasztroblogger-találkozóra készítettem ezt a bonbont. A Konyha-szigetek gasztroműhelyben tartott húsvéti csokizás után még lapult egy adag eperpüré a hűtőben, és volt még néhány ág friss rozmaringom is. Beugrott, hogy az eper és a bazsalikom milyen jó páros, úgyhogy kíváncsi lettem, milyen lehet az eper és rozmaring kombója. Szerintem szuperül harmonizálnak ezek is egymással!



Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
Ganache:
- 75-80 gr tejcsokoládé
- 0,3 dl eperpüré (egy jó marék eper átpasszírozva és sűrűre beforralva egy tk. akácmézzel/glükózsziruppal)
- 0,5 dl habtejszín
- 1 ág rozmaring
- 2 tk. puha vaj
- 2 tk. apróra tört liofilizált eper (elhagyható)
Burok:
- 250 gr étcsokoládé



A rozmaringot megmosom, papírtörlőn felitatom a vizet, majd a leveleit a habtejszínbe tépkedem. Forrásig melegítem a rozmaringos tejszínt, majd letakarva állni hagyom kb. egy órát.
A csokoládéburokhoz az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a csokiburkot szilikon vagy polikarbonát formában. (Én mágneses polikarbonát formát használtam, így lett mintás a bonbonok teteje.) A formát hűtőbe teszem, míg a csokoládé megszilárdul.
A rozmaringos tejszínt ismét megmelegítem, és leszűröm. Kb. 0,3 dl-nyit hozzákeverek az eperpüréhez. A tejcsokoládét megolvasztom, majd 3-4 részletben hozzákeverem a tejszínes eperpürét. Végül hozzákeverem a puha vajat és az apróra tört liofilizált epret is. A ganache-t habzsákba töltöm, és beleadagolom a kicsokizott mélyedésekbe, hagyva helyet a lezáráshoz. Hűtőbe teszem a formát, míg a ganache bebőrösödik picit.
Az étcsokoládé maradékát újratemperálom, majd lezárom a bonbonokat. A formát jó félórára hűtőbe teszem, majd kifordítom a kész bonbonokat.


1 megjegyzés :

Erika írta...

Nagyon tetszik! Kár, hogy nem voltam ott a kóstolón!:)