2013. április 22.

Bonbon jázminos zöld teával és lime-mal




Ebben a bonbonban a jázminos zöld tea az abszolút főszereplő, mellé társul még a lime, de nem tolakodóan, csak éppen finoman ráerősít a zöld tea ízvilágára a ganache-ban. A bonbonhoz egy nem magas, 60% kakaótartalmú étcsokoládét választottam, amely szépen hagyja érvényesülni a jázminos zöld teát. A bonbonokat kandírozott jázmindarabokkal koronáztam meg.
A bonbon a Stahl.hu és a Dilmah közös játékára készült; a recept a Stahl.hu oldalára is felkerült.



Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
Ganache:
- 1 dl habtejszín
- 2 csapott tk. vagy 2 filter jázminos zöld tea
- 1 lime
- 1 tk. invertcukor/akácméz
- 70 gr étcsokoládé (60% kakaótartalommal)
- 2 tk. puha vaj
Burok:
- 250 gr étcsokoládé (60% kakaótartalommal)
- 20 db kandírozott jázminvirág díszíteni



A habtejszínt forrásig melegítem, beleáztatom a teafiltereket és belereszelem a lime héját. Letakarom, és egy órán keresztül állni hagyom szobahőmérsékleten, hogy a tea és a lime íze kioldódjon a tejszínben.
A csokoládéhüvelyhez a 250 gr étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd kiöntöm a csokiburkot szilikon vagy polikarbonát bonbonformában. Hűtőbe teszem a formát kb. negyed órára, míg a csokihüvely megszilárdul.
A ganache-hoz az étcsokoládét megolvasztom. A tejszínből kiveszem a filtereket (ha azt használtam), átszűröm, és kimérek belőle 0,6 dl-nyit. Ezt az adag ízesített tejszínt 3-4 részletben hozzákeverem a megolvasztott étcsokoládéhoz, míg fényes, egynemű masszát nem kapok. Ehhez hozzákeverek még egy teáskanálnyi limelét és a puha vajat. Ha már szobahőmérsékletű a ganache, habzsákba adagolom, és megtöltöm vele a bonbonforma kicsokizott mélyedéseit, hagyva helyet a lezáráshoz. A formát ismét hűtőbe teszem, míg a ganache kicsit bebőrösödik.
Ekkor újratemperálom a maradék étcsokoládét, és lezárom a bonbonokat. A formát jó félórára újra hűtőbe teszem, végül egy tiszta konyharuhára kifordítom a kész bonbonokat.
Egy ecset segítségével olvasztott csokoládéval ráragasztok minden kész bonbon tetejére egy kis darab kandírozott jázminvirágot.


7 megjegyzés :

Névtelen írta...

És nem csak hogy simán felkerült... gratulálok!!! :) Su

Praliné Zsuzsi írta...

Su, nagyon köszi :))

Névtelen írta...

Szívesen, Te kis nagyon szerény! :)
Néztem a recepteket, aztán még azon morogtam magamban, miért nem tették ki,h melyiket ki küldte be. De az 1. helyezettre legalább fény derült! :))
Su

Praliné Zsuzsi írta...

:)) Örülök is a nyereménynek, pont ilyen kanna+csésze szettet szerettünk volna!

Névtelen írta...

Akkor jó teázást! :)

Unknown írta...

Zsuzsi, nagy kedvencem a jázmin tea, délutánonként kávé helyett már hónapok óta azt iszoom... És most megláttam ezt a receptet.. Szerinted lime nélkül is finom? Én csak így magában szeretem az ízt, lehet hogy anélkül próbálom ki. :)

Praliné Zsuzsi írta...

Ildikó, biztos finom lenne lime nélkül is, de szerintem nagyon sokat dob rajta a lime: szuperül passzol a zöld teához, és olyan friss-üde lesz tőle a töltelék. De nyugodtan próbáld ki nélküle is :)